Afecţiunile sistemului nervos, din perspectiva ayurvedică
În textele ayurvedice, la originea cosmosului stau cinci elemente: eterul, aerul, apa, focul şi pământul, numite “Pachmahabhootas”; prin combinarea lor se creează trei energii (echivalentul Yin/Yang în medicina tradiţională chineză) care coexistă în echilibru în fiecare organism viu:
Vata - constituită din aer şi eter
Pitta – constituită din foc
Kapha - constituită din apă şi pământ
Ele formează o triadă care guvernează starea de sănătate a corpului şi se numesc Tridoshas (trei dohas = trei defecte, umori); cuvântul “dosha” derivă de la rădăcina “dush” care înseamnă a polua, a vicia sau a face să devină impur.
Mano-Roga este un termen ayurvedic popular pentru bolile care cauzează dezechilibrul sistemului nervos. În textele ayurvedice Mano (minte, creier) este redat ca locul spiritului (Prana) şi al simţurilor (Gyana), iar Roga (boala) apare din cauza vicierii sau excitării celor 3 doshe (care stau la baza sistemului ayurvedic de tratament).
Ayurveda defineşte cinci proprietăţi mentale: gândirea, consideraţia, atenţia, hotărârea, direcţia. Prin dezechilibrul doshelor, aceste proprietăţi sunt afectate de stresul mental şi emoţional, dând naştere la diferite boli nervoase, cum ar fi anxietatea, depresia, nevroza, psihoza. Afecţiunile sistemului nervos se reflectă în cadrul funcţiilor cognitive prin: pierderea concentrării, afectarea memoriei, somn agitat, dificultăţi de comunicare, precum şi modificări de comportament (capricii, comportament rebel sau antisocial şi dereglări emoţionale).
Remediile Medhia Rasayana
Aşa cum am prezentat într-un articol anterior, remediile Rasayana sunt folosite din cele mai vechi timpuri în Ayurveda ca remedii geriatrice, tonice, de reîntinerire, care menţin organismul în formă până la vârste înaintate. Studiile recente au demonstrat că acestea se pot dovedi potenţiale surse pentru medicamente antianxioase şi antidepresive.
Medhya Rasayana este o categorie de plante din grupul Rasayana, în traducere însemnând “orice este benefic pentru intelect” (medha). Termenul Medhya Rasayana se aplică plantelor cu proprietăţi psihedelice sau care “extind” capacităţile mentale. În trecut, efectele acestor plante erau considerate magice, la ele făcând referire vechile poveşti şi legende.
Există patru plante care sunt membre de bază ale grupului Medhya Rasayana: Shankhpushpi – Convolvulus pluricalus, Magzshudhi- Celastrus paniculatus, Brahmi - Bacopa monniera (gratiola), Ashwagandha - Withania somnifera (witania sau cireaşa de iarnă). Aceste plante se caracterizează prin gust amar şi puţin astringent, sunt uşor uleioase, mobile, reci, acţiunea lor de bază fiind neurotonică. Ele îmbunătăţesc funcţiile mentale şi liniştesc psihicul, comportându-se ca nişte tranchilizante uşoare.
Să aflăm câte ceva despre principalele remedii Medhya Rasayana: .
CELASTRUS PANICULATUS, cunoscută şi ca Staff tree, conţine o răşină amară, alcaloizi şi un ulei cu consistenţă groasă, de culoare roşie.
Legenda vedică: Doctorii din vechime o numeau Magzshudhi (“cea care limpezeşte creierul”) şi se ştia despre această plantă că stimulează inteligenţa şi memoria. Uleiul obţinut din seminţele ei a fost folosit de Pundits (înţelepţi) în multe şcoli ale castelor nobile din India pentru a dezvolta inteligenţa elevilor lor.
Metoda tradiţională de obţinere a uleiului se numea metoda săbiei, deoarece seminţele se expuneau la soare pe o lamă de sabie, pentru a ajunge la temperatura optimă de extracţie a uleiului.
Ce spune ştiinţa modernă: Uleiul îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare.
CONVOLVULUS PLURICAULIS, cunoscută ca Shankhpushpi, conţine un alcaloid cu acţiune terapeutică, (shankhpushpina).
Legenda vedică: Se crede că există cinci ierburi divine cu proprietăţi de reîntinerire, care sunt folosite de înţelepţi pentru menţinerea sănătăţii fizice, mentale şi spirituale. Shankhpushpi (Convolvulus pluricaulis) este una dintre aceste cinci plante divine.
Ce spune ştiinţa modernă: Această plantă acţionează asupra creierului, beneficiile ei fiind legate de longevitate, creşterea intuiţiei şi vitalităţii, precum şi de intensificarea concentrării.
BACOPA MONNIERA cunoscută sub numele de gratiola, cu frunze asemănătoare lămâiţei, conţine saponine şi alcaloizi, bacozidă A şi bacozidă B.
Legenda vedică: Doctorii din vechime recomandau planta atunci când capacitatea de muncă a persoanei scădea din cauza oboselii psihice, deoarece substanţele active pe care le conţine întăresc nervii şi redau energia. Face parte din cele cinci plante divine cu proprietăţi de reîntinerire.
Ce spune ştiinţa modernă: Ultimele cercetări demonstrează faptul că Herpestis monniera îmbunătăţeşte memoria. Stresul, boala, şocurile emoţionale sau fizice agravează deteriorarea neuronilor. Rezultatul constă în afectarea memoriei, de la lapsusuri până la amnezie. Bacozidele, principiile active din plantă, pot să repare celulele deteriorate, deoarece induc o creştere a sintezei de proteine care intră în structura noilor neuroni ce înlocuiesc neuronii îmbătrâniţi.
WITHANIA SOMNIFERA, cunoscută sub numele de cireaşa de iarnă, are în compoziţie alcaloizi şi aminoacizi.
Legenda vedică: Poartă numele sanskrit de Ashavagandha, ceea ce înseamnă “care miroase ca un cal sau ca o iapă“ datorită mirosului foarte persistent pe care îl emană planta.
Ce spune ştiinţa modernă: Este folosită în toate cazurile de slăbiciune generală, extenuare nervoasă, suprasolicitare a creierului, pierderi de memorie, pierderea energiei musculare etc. Planta conferă energie organismului slăbit în urma bolilor sau al efortului susţinut, prevenind îmbătrânirea prematură.
Toate aceste remedii sunt disponibile sub formă de pulberi, capsule sau soluţie, în preparate individuale sau în componenţa altor produse naturale, cunoscute pentru efectele neurotonice, stimulatoare ale memoriei şi ale circulaţiei cerebrale.
Pentru o încheiere veselă a subiectului de astăzi - tratamentul afecţiunilor sistemului nervos (în cadrul cărora se consideră şi tulburările de memorie) -, am să vă povestesc de unde vine expresia “O memorie de elefant”.
În India, se spune că un elefant poate fi cel mai bun prieten pentru stăpânul său, dar totodată îi poate deveni şi cel mai mare duşman. Şi asta pentru că elefantul nu uită niciodată binele sau…răul pe care i l-ai făcut şi, la momentul potrivit, chiar şi după 100 de ani, te răsplăteşte cu aceeaşi monedă. Concluzia?… are o memorie de neegalat. Iată cât de departe îşi are originea această expresie simplă, pe care o folosim zilnic în conversaţiile noastre.
Farm. Irina LUPAŞCU
0740 104 363
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
M-am abonat la revista de dezvoltare personala Body Mind Spirit Magazine si am primit deja primul numar. Intamplator, unul dintre articole ("Plantele care te mentin mereu verde") vorbeste despre una din ramurile Ayurvedei si anume Rasayana: "Rasayana cuprinde modalitati sau remedii de reintinerire sau tonice. Rasayana confera forta si vitalitate, memorie si inteligenta excelente, iar prin regenerarea la nivelul creierului, mintea si inima sunt la fel de clare la varste inaintate ca si in copilarie."
Va recomand sa-l cititi in nr 4 al revistei din luna septembrie.
Trimiteți un comentariu