(iunie 2007)
Un medic care practicase cu ani în urmă într-un sat izolat din Apuseni, actualmente şef de secţie la o clinică bucureşteană, îşi amintea deunăzi de „strigarea” cu care poştaşul local vestea sosirea ziarelor, odată la 2 zile: „Au sosit minşiunile!” Faptul vorbeşte de la sine despre rezerva pe care şi astăzi cititorii (locuitori oricât de izolaţi pe harta ţării) o au faţă de ştirile din ziare. Din păcate, din sete de senzaţional sau din reaua credinţă a multor ziarişti sau publicaţii, această neîncredere în veridicitatea faptului relatat, în sinceritatea opiniei sau în obiectivitatea unei anchete jurnalistice este „cultivată” în continuare şi confirmată mereu de discrepanţa între ce vine scris şi realitate.
Destule „bombe” au fost lansate în presă şi s-au dovedit simple jocuri de artificii (din punct de vedere mediatic). Astfel, s-a spus că la spitalul judeţean din Satu Mare o femeie a murit de tromboembolism datorită lipsei medicamentelor, anume acele anticoagulate care i-ar fi putut opri hemoragia. Faptul a fost infirmat de comisia de control de la Bucureşti, condusă de reputatul medic prof dr. Gh Peltecu, care a constatat la faţa locului că „stocurile de anticoagulate erau suficiente pentru a-i fi aplicată profilaxia şi terapia bolii tromboembolitice” dar că „medicii au neglijat un factor de risc important – obezitatea pacientei”.
Este clar că un ziar se vinde mai bine dacă se moare din lipsă de medicamente (scandalul poate duce la demisia ministrului sau chiar la căderea guvernului !) şi se vinde mai slab dacă se moare „banal”, datorită obezităţii (ca factor de risc recunoscut în tromboembolism, şi atunci nimeni nu mai are nimic de comentat).
Pe de altă parte, ziarele nu ştiu să speculeze fapte cu adevărat senzaţionale, îngropându-le în articole banale, nediferenţiatoare şi mai presus de toate insuficient documentate, care reclama unanim „îngrijorarea” privind epuizarea stocurilor de medicamente. Altfel, dacă ar fi fost mai bine informate, ar fi putut relata câteva adevărate semne de boală care necesită tratament urgent:
„În jud. Călăraşi, com Chirnogi, medicii au eliberat într-un weekend 700 de reţete. La Iaşi, dr. MIRON OANA LUCIA a eliberat în luna aprilie a.c. 764 de reţete la 712 CNP-uri. Tot la Iaşi, societatea IASSYFARM a eliberat în 14 zile medicamente pe 7 756 de reţete”, conform unor anchete realizate de comisii specializate ale ministerului sănătăţii.
Călin Mărcuşanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu