În timpul iernii, în organism se acumulează metaboliţi toxici (substanţe care apar în urma arderilor din organism), din cauza schimbărilor de temperatură, de alimentaţie şi de ritm de viaţă.
În perioada de primăvară se petrec schimbări profunde nu numai în natură, ci şi la nivelul organismului uman. Aşa cum natura renaşte, şi organismul uman îşi intensifică metabolismul, iar în această perioadă fertilitatea creşte. Primăvara este un anotimp al detoxifierii „fizice şi psihice”. Modificările care apar acum privesc mai ales ritmul circadian (ritmul somn-veghe), În această perioadă se măreşte ziua, iar durata nopţii scade, motiv pentru care la unele persoane pot apărea mai des stări de somnolenţă, deci mai puţine persoane vor suferi insomnii. Schimbările meteorologice şi variaţiile de presiune atmosferică îi afectează, în principal, pe cardiaci şi hipertensivi.
În privinţa modificărilor în plan cardiovascular, pacienţilor cu anumiţi factori de risc - cum ar fi obezitate, hipertensiune, fumat şi dislipidemie (creşterea grăsimilor din sânge) - li se indică un aport adecvat de lichide şi urmarea unui tratament antiagregant/anticoagulant, sub stricta supraveghere a medicului.
Organismul uman trebuie să-şi reevalueze resursele după iarnă, să-şi refacă nivelul optim de aminoacizi esenţiali, vitamine, săruri, minerale şi alţi nutrienţi. Pentru a face faţă schimbărilor acestui anotimp al bucuriei trebuie să avem grijă să ne hrănim sănătos, să-i dăm organismului ceea ce-i lipseşte. În primul rând, o dietă bogată în crudităţi şi lactate este cea mai potrivită, iar pentru cei dispuşi să facă „sacrificii culinare” este perioada propice curelor de dezintoxicare a organismului, a regimurilor alimentare bazate exclusiv pe crudităţi. Apoi, sunt indicate suplimentele nutritive, cele care conţin vitamine şi oligominerale, dar şi cele care conţin protectoare articulare.
Nu uitaţi să vă îmbrăcaţi corespunzător şi să nu supuneţi organismul la schimbări bruşte de temperatură din exterior. Avem nevoie de timp pentru ca organismul să se adapteze la o altă temperatură a mediului înconjurător. O vorbă din bătrâni spune că nu se scot hainele groase până la Buna Vestire, adică până la 25 martie.
Umiditatea creşte primăvara, iar asta le dă de furcă celor care suferă de reumatism degenerativ, de artroze. Este momentul să ne acordăm timp pentru cure de recuperare, pentru a trata suferinţele accentuate iarna sau sechelele de traumatisme apărute în cursul anotimpului trecut.
Suferinţele reumatice cronice de tip degenerativ (gonartroze/coxartroze) şi sechelele posttraumatice sunt primele avute în vedere. Automedicaţia în aceste cazuri este periculoasă, pacienţii trebuind să aibă o indicaţie medicală precisă în ambele tipuri de patologie. Tratamentul de recuperare, complex, medicamentos şi fiziokinetoterapic reprezintă o indicaţie în aceste tipuri de patologie. Programul de recuperare se poate adresa şi afecţiunilor asociate (afecţiuni circulatorii, antrenament la efort în afecţiunile cardiace etc.).
Sechelele motorii după accidente vasculare cerebrale sau în diverse alte boli neurologice beneficiază în mod special de cure repetate de recuperare medicală, esenţiale pentru ameliorarea funcţională şi îmbunătăţirea prognosticului acestor bolnavi.
Durerile de spate, care afectează tineri şi vârstnici, dar şi copii şi adolescenţi cu tulburări de statică, se pot agrava primăvara în urma schimbărilor bruşte în programul individual de mişcare. Diferit localizate (cervicalgii, dorsalgii sau lombosacralgii), cronice, acutizate sau nou-apărute, de origine vertebrogenă şi/sau musculoligamentară (sau mixte), aceste simptome, însoţite sau nu de modificări obiective necesită evaluări clinico-funcţionale medicale din partea medicilor specialişti. Tratamentul indicat alături de alte mijloace terapeutice este kinetoterapia, efectuată sub îndrumarea unui specialist în domeniu.
În această perioadă, li se recomandă tuturor, dar mai ales copiilor, suplimentele alimentare de tip polivitamine şi polimineralizante, precum şi o dietă bogată în lactate (preferabil degresate pentru adulţi). Odată cu încălzirea vremii, sunt agreate sporturile sau plimbările în aer liber, un adevărat izvor de sănătate. Le recomandăm tuturor persoanelor, dar mai ales celor active, cu un program zilnic foarte încărcat, să nu uite de plimbările în aer liber, de preferat în afara zonelor urbane. Acestea au multiple efecte benefice asupra organismului, ajutând la producerea internă de substanţe antioxidante. Activităţile fizice trebuie gradate, crescând lent intensitatea şi frecvenţa efortului, conform capacităţilor individuale, pentru a preîntâmpina atât eventuale întinderi/entorse/rupturi musculare, cât şi alte probleme (pusee hiper/hipotensive, decompensări cardiace sau ale unor afecţiuni cronice ale articulaţiilor portante – genunchi/şold/gleznă).
În cazul persoanelor vârstnice şi, mai ales, în cazul femeilor la/după menopauză, se impune controlul osteoporozei, în vederea începerii unui tratament adecvat.
Primăvara nu este un anotimp prietenos nici pentru pacienţii cu boli cardiovasculare. În această perioadă apar cel mai frecvent evenimentele majore cardiace (infarctul de miocard) şi, foarte frecvent, şi accidentele vasculare cerebrale. Schimbările bruşte de temperatură şi de presiune atmosferică produc tulburări de ritm cardiac (palpitaţii) şi chiar crize de angină pectorală.
Pacienţii cunoscuţi cu suferinţe digestive, de tip ulcer gastric sau duodenal, pot simţi reapariţia simptomelor, a durerilor epigastrice sau arsuri postprandiale. La primul semn de acutizare este recomandat ca pacientul să se adreseze medicului de familie sau medicului specialist gastroenterolog/internist. Alergiile de sezon şi tulburările hormonale sunt şi ele frecvente primăvara. Este, de asemenea, anotimpul care aduce neplăceri persoanelor cu suferinţe anxios-depresive. Alături de medicaţia alopată, terapiile alternative reprezintă soluţii bune pentru ameliorarea acestor suferinţe, diagnosticate corect doar de medic.
Dr. Andreia Ileana Murgu
Doctor în ştiinţe medicale
Medic specialist recuperare medicală
Asistent universitar
Centrul de recuperare medicala Loramed
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu