Pentru a le îmbunătăţi confortul acestor pacienţi se poate folosi tehnica ”mix and match”, adică la un ochi se implantează un cristalin cu vedere bună la distanţă şi aproape, iar la celălalt, cu vedere bună aproape şi la distanţă intermediară.
Suprapunerea celor două tipuri de vedere asigură, în cele mai multe cazuri, o îmbunătăţire a rezultatelor. Sunt pacienţi care au deja un cristalin obişnuit, monofocal, implantat şi doresc să-l schimbe cu unul multifocal, dar să-şi pună unul multifocal şi la celalalt ochi care are cataractă. Este posibil, este bine? Posibil este, dar nu şi bine, deoarece este un nou traumatism operator, cu eventuale consecinţe pe termen lung. Se poate implanta însă un cristalin multifocal la celălalt ochi, cu rezultate satisfăcătoare.
Tot în acest context, în cazul unei cataracte la un singur ochi, celălalt fiind sănătos, se poate implanta cristalin multifocal. Se vorbeşte astăzi, atât la aceste cristaline, cat si la cele obişnuite, monofocale, despre filtrul galben, pentru culoarea albastră. Trebuie spus că rolul acestuia în prevenirea degenerescenţei maculare nu este clar stabilit. Lumina albastră are importanţa sa în viaţa de zi cu zi şi nu ştim încă dacă este bine sau nu să privăm ochiul de aceasta. Prin urmare, decizia de implantare a unui tip de cristalin sau a altuia trebuie să o ia nu doar medicul, ci şi pacientul, susţinut de familie. Hotărârea nu trebuie să se ia pe loc, ci după o bună cumpănire. Fişa de informare este utilă pentru a-i reaminti pacientului diferite detalii.
Considerarea acestor cristaline ca fiind cele mai performante nu conferă garanţia unei satisfacţii depline. Pacientul trebuie să-i explice medicului ce doreşte de la această operaţie, care îi sunt nevoile vizuale, ce activităţi desfăşoară, cât şi când conduce maşina, etc. Existenţa cristalinelor de acest tip nu trebuie să le excludă, deocamdată, pe cele considerate obişnuite, respectiv monofocale.
Dr. Conf. Mircea Filip
Clinica Ama Optimex
miercuri, 4 iunie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu