luni, 9 iunie 2008

Poluarea

Oxigenul O2, care este cel mai important dintre componenţii aerului, este indispensabil respiraţiei.

Din punctul de vedere al sănătăţii, o deosebită importanţă prezintă oscilaţiile în concentraţie ale CO2 şi ale O2 din aer, aceste substanţe având un rol deosebit în metabolism, în principal în schimbul de gaze la nivelul plămânilor. Oxigenul poate influenţa sănătatea prin scăderea concentraţiei lui în aer şi prin scăderea presiunii atmosferice, efectul fiind determinat de scăderea presiunii parţiale la nivelul plămânilor, alterarea schimbului de gaze (O2 şi CO2) şi a procesului de oxigenare a sângelui.
Fenomenele care apar sunt de hipoxie sau anoxie, gravitatea lor fiind dependentă de gradul de scădere a presiunii parţiale.

Chimicalele, fumul, poluarea, alergenii şi alte pericole pentru sănătate au devenit obişnuite în mediul actual şi, uneori, pot produce îmbolnăviri. Poate unii suferă de dureri de cap misterioase, care apar doar în weekend, sau suferă de greaţă şi de erupţii cutanate după ce s-au mutat într-o casă nou-construită. Aceste simptome pot fi cauzate de expunerea la toxine, care se găsesc frecvent în case, la locurile de muncă şi în comunităţi. De exemplu: acele dureri de cap care apar doar în weekend pot fi rezultate ale inhalării fumului emis de un coş defectuos care emană monoxid de carbon.

Folosirea unui şemineu creează un curent de aer retrograd de gaze care pot cauza dureri de cap. Înlocuirea coşului de fum poate ajuta ca durerile să nu mai apară. Materialele de construcţii folosite în casele noi - izolaţia, adezivele pentru parchet, lemnul presat - emit formaldehidă, care poate cauza greaţă şi erupţii cutanate. De asemenea, hârtia care formează suprafaţa exterioară a tapetului este un mediu excelent pentru creşterea mucegaiului. Expunerea la aceste mucegaiuri poate cauza probleme respiratorii şi simptome asemănătoare cu alergiile şi pot provoca atacuri de astm.

Este posibil ca medicul sau pacientul să nu ştie care este cauza bolii sau aceasta poate fi confundată cu o altă problemă. Factorii de mediu periculoşi pot agrava sau produce o mare varietate de boli. O evaluare meticuloasă a mediului de lucru, de trai sau de joacă poate scoate la iveală adevăraţii vinovaţi. Trăind în asemenea condiţii, este bine să se preîntâmpine apariţia problemelor de sănătate, care ne aduc în pragul alergiilor cronice, astmului, insuficienţei respiratorii, nevrozelor şi stărilor de oboseală.

O metodă foarte bună în acest scop este speleoterapia, care ne “curăţă” de efectul factorilor poluanţi ce ne înconjoară, şi ionizarea cu ioni negativi care, prin inhalare, transmit descărcările lor eritrocitelor, iar acestea, tuturor celulelor din organism, îmbunătăţind metabolismul. Aceste proceduri se practică la Centrul de reabilitare a căilor respiratorii, din Bucureşti.


Acum, te rog, sa modifici la partea publicitara: La indicatii este scris INSIFICIENTA, dar corect e INSUFICIENTA. La servicii: în loc de SPIROGRAMA, scrie SPIROGRAFIE. şi de adaogat INHALATII.

Salina Center, tel:021.021. 336.20.21

Niciun comentariu: