luni, 9 iunie 2008

Aplicaţii ale produselor stupului în afecţiunile gastrointestinale (gastroenterologie)

Singure sau în asociere cu medicamente specifice, produsele stupului se dovedesc a fi preţioase adjuvante pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni ale aparatului digestiv. Aşa cum am mai menţionat, mierea este recomandată în cazul lipsei de apetit, dată fiind acţiunea sa uşor aperitivă. Tot mierea este recomandată în cazuri de tulburări de asimilaţie sau în insuficienţele digestive (mai ales în cele de natură enzimatică). În cazuri de constipaţie, sub toate formele sale, şi mai ales la copil, mierea se comportă ca un adjuvant util şi adeseori suficient.
Mierea prezintă şi o importantă influenţă în tratamentul şi vindecarea ulcerelor gastroduodenale, a infecţiilor intestinale şi a insuficienţelor hepatice de diverse etiologii, între care şi alcoolismul.
Dar nu numai mierea poate oferi rezultate pozitive în astfel de afecţiuni. Polenul recoltat de albine, păstura (sau pâinea albinelor) şi propolisul pot fi mijloace terapeutice la fel de importante.
Polenul contribuie cu o însemnată cantitate de fibre vegetale prezente la nivelul peretelui său celular, de natură celulozică sau celulozo-pectică, precum şi cu amidon, un polizaharid considerat de cercetătorii americani şi japonezi drept „fibra viitorului” (Natural Healing and Nutrition, 1990). Aceştia au demonstrat că amidonul poate manifesta proprietăţi interesante la nivelul tranzitului intestinal, chiar dacă nu este vorba de o fibră vegetală în sens nutriţional.
Polenul este deosebit de eficient în vindecarea tulburărilor de sistem digestiv. Alături de păstură vindecă ulcere gastrice şi duodenale.
· Doza administrată în astfel de cazuri este de o linguriţă de 3 ori pe zi.
· n amestec cu miere în raport de 1:1, este mai eficient, doza administrată fiind o linguriţă de 3 ori pe zi.
· n funcţie de aciditatea gastrică, administrarea polenului cu miere se face astfel : dacă aciditatea este scăzută, amestecul de polen cu miere se dizolvă în apă rece şi se administrează înainte de mese. Dacă aciditatea gastrică este crescută, mierea cu polen se dizolvă în apă caldă şi se administrează cu circa 1½-2 ore înainte de mese.


Dr. bioch. Cristina Mateescu CS.II.
Şef colectiv CD apiterapie, membră în Comisia Permanentă de Apiterapie a Apimondia

Niciun comentariu: