(mai 2007)
Principalele cauze ale mortalităţii sunt într-adevăr cât se poate de banale: alimentaţia neraţională (includem sarea şi grăsimile), sedentarismul, consumul exagerat de alcool, fumatul, stresul.
Există desigur şi cauze de deces mult mai „interesante”: aberaţiile genetice (atenţie, unele sunt suspectate a se declanşa încă din starea prenatală, tot datorită unui regim alimentar incorect al mamei!), unele virusuri rare (sau de ultimă generaţie !) care nu şi-au găsit încă antidot sau pur şi simplu morţi fulgerătoare, datorate accidentelor (de circulaţie sau de altă natură).
Caracterul iraţional, vicios şi pofticios al omului, care se constituie în principale cauze, banale dar sigure, generatoare de boli incurabile, dau de lucru unor armate de medici pe post de Don Quijote, care se lupta cu morile de vânt. Înainte de a degenera în boli incurabile, nevinovatele păcate omeneşti menţionate sunt tot mai frecvent obiectul interzicerii medicale şi subiectul campaniilor mediatice.
O luptă pe viaţă şi pe moarte se poartă la confluenţa între diverse culturi în ceea ce priveşte o alimentaţie raţională şi sănătoasă. Există 15 porunci ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii împotriva cancerului care vizează mai ales lupta împotriva consumului exagerat de produse rafinate. Presa pseudomedicală dar şi publicaţii medicale serioase preiau de la anumite populaţii tradiţii de alimentaţie străvechi. Civilizaţia computerizată revine la aşa-zisa medicină empirică. Se vorbeşte despre alimentele cu dublă personalitate: painea albă, zahărul rafinat ş.a., cu efecte „secundare” de adevărate otrăvuri. Studii serioase atenţionează că însăşi compoziţia chimică a plantelor, a legumelor şi a fructelor s-a schimbat. În unele ţări a fost interzisă cultivarea OMG-urilor (organisme modificate genetic) dar există şi cercetători care susţin avatajele OMG-urilor, care acceptă experienţele de clonare pe animale ca şi aplicaţiile acestora în medicină. Este indiscutabil mult adevăr în campaniile de discreditare a unor alimente sau de limitare a consumului lor. Din ce în ce mai mult, oamenii se gândesc ce e bine să consume şi, acum, când există diversitate, se întorc la soia.
Călin Mărcuşanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu