Sosirea primăverii ne atrage cu mic cu mare în parcuri sau grădini. Indiferent de vârstă, renaşterea naturii este întâmpinată cu bucurie, alegerea mărţişoarelor şi bucheţelelor de flori multicolore antrenându-ne în plimbări prelungite.
În acest iureş se întâmplă, de multe ori, să constatăm că se petrece ceva cu ochii noştri, care, avizi să discearnă şi să aleagă, se simt mai întâi uşor obosiţi, apoi sesizează un disconfort progresiv, crescând de la senzaţia de uşoară mâncărime până la senzaţia de nisip în ochi, de corp străin, care se încăpăţânează să nu dispară cu una cu două. Când ne privim în oglindă putem constata că disconfortul este acompaniat de o înroşire la unul din ochi sau chiar la amândoi, care reprezintă semnalul de alarmă pentru o vizită la medicul oftalmolog.
În cele mai multe dintre cazuri, oftalmologul va diagnostica o conjunctivită şi va prescrie tratamentul în funcţie de seriozitatea leziunilor constatate şi de tipul agentului cauzal.
Conjunctivitele care apar primăvara sunt de cauză virală, bacteriană sau alergică, terapia fiind nuanţată pentru fiecare categorie în parte.
Virozele respiratorii, relativ frecvente în acest sezon, sunt însoţite adesea de conjunctivite care se manifestă prin lăcrimare abundentă, înroşirea mucoasei conjunctivale, umflarea pleoapelor şi senzaţia de corp străin la fiecare clipit. Pacientul diagnosticat cu o astfel de conjunctivită trebuie prevenit că vindecarea în aceste situaţii poate fi de durată, uneori chiar de 2-3 săptămâni, cu toate măsurile terapeutice eficiente, evoluţia trenantă fiind dependentă de imunitatea organismului.
Conjunctivitele bacteriene se caracterizează în plus prin apariţia de secreţii purulente abundente, care înceţoşează vederea şi care trebuie în mod repetat îndepărtate.
Atât în conjunctivitele virale, cât şi în cele bacteriene poate apărea inflamarea ganglionilor de vecinătate, semn de gravitate a acestei boli, relativ frecvente şi aparent banale, fapt care presupune completarea tratamentului local cu unul general antibiotic şi antiinflamator. Terapia unei conjunctivite începe cu igiena mâinilor şi a feţei, se continuă cu administrarea colirelor prescrise, iar în situaţiile care o impun cu tratamentul general adecvat. Trebuie evitate prişniţele cu ceai de muşeţel, care pot alergiza suplimentar pielea pleoapelor şi mucoasa conjunctivală.
Conjunctivitele alergice reprezintă o altă formă specifică acestui anotimp, caracterizându-se mai ales prin mâncărimi la nivelul pleoapelor şi unghiului intern al ochilor, înroşiri în grade variabile şi secreţii vâscoase albicioase sau transparente. Praful, polenul, puful plopilor sunt doar câţiva dintre factorii declanşatori, care determină, la persoanele predispuse, apariţia puseului de conjunctivită alergică, situaţie în care se aplică tratamente specifice, altele decât pentru conjunctivita infecţioasă.
Prin urmare, consultul oftalmologic are rolul de a diagnostica tipul conjunctivitei şi de a aprecia severitatea acesteia, de alegerea tratamentului depinzând evitarea complicaţiilor care ulterior pot altera vederea.
Ca să ne bucurăm în fiecare primăvară de miracolul naturii trebuie să ne privim ochii cu atenţie în oglindă, în fiecare zi, să ne îngrijorăm când ceva pare sa nu fie în regulă şi să nu ezităm să mergem la oftalmolog.
Dr. Ligia Onisim
Medic primar oftalmolog
Doctor în ştiinţe medicale
Optica 87
luni, 9 iunie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu