luni, 9 iunie 2008

Ce se ascunde în spatele unui zâmbet minunat?

Răspunsul la această întrebare este foarte simplu: multă îndrăzneală şi voinţă din partea celui ce şi-l doreste. Zâmbetul ne personalizează faţa şi azi a devenit mai important ca oricând să avem un aspect cât mai plăcut. Acum puteţi apela la metodele moderne de aliniere dentară fără ca aspectul dumneavoastră să aibă în vreun fel de suferit. Este vorba de aparatele ortodontice linguale.

1. Ce sunt aparatele linguale?
Lingual înseamnă pe faţa internă dinspre limbă a dinţilor. Aparatele linguale folosesc la alinierea dinţilor în malocluzie cu ataşamente fixate pe faţa internă a dinţilor, care spre deosebire de cele clasice vestibulare nu se văd.

2. Ce anomalii dentare se pot corecta cu aparatele linguale?
Orice fel de probleme legate de alinierea dinţilor, de felul cum închidem arcadele. Putem de asemeni închide spaţiile rămase pe arcadă după pierderea din diverse motive a dinţiilor.

3. Pentru cine ar fi potrivit un astfel de aparat lingual?
Oricăruia dintre noi, la orice vârstă, fie că suntem copii, adolescenţi sau adulţi. În tratamentul cu aparatele ortodontare fixe, atât timp cât ţesutul care ţine dintele în os este sănătos şi viabil, dintele se poate mişca în poziţia pe care noi o dorim. Cei care cred că la vârsta adultă este prea târziu pentru a-şi rezolva problemele legate de alinierea dinţilor, greşesc.

4. Cât durează tratamentul cu terapia linguală?
Nu mai mult sau mai puţin decât cu aparatele fixe vestibulare.

5. Ce alte avantaje oferă acest tip de aparat faţă de cele vestibulare?
Faţa linguală a dinţilor este mai rezistentă la atacul carios şi la decalcificare decât faţa vestibulară deoarece este permanent scăldată de salivă şi astfel permanent curăţată.
În cazurile în care pe faţa vestibulară a dinţilor sunt carii sau pete albe de decalcificare suntem chiar obligaţi să recurgem la utilizarea aparatelor linguale, pentru a proteja suprafeţele deja afectate.

6. Cum se aplică aparatele linguale?
Mai întâi sunt necesare seturi de radiografii şi modele de studii pentru a stabilii tipul anomaliei, gradul de dificultate al cazului.

După ce pacientului i s-au prezentat toate detaliile legate de tratament şi el şi-a dat acordul pentru începerea terapiei, medicul specialist înregistrează dinţii celor două arcade cu ajutorul unor amprente cu material siliconic.

Brackets-urile se execută într-un laborator special utilizând analize şi scanarea computerizată a suprafeţelor dentare, sunt realizate din aur. De asemenea, aparatele sunt create în aşa fel încât dificultăţile de vorbire şi eforturile limbii să fie minime. După executatea lor se trimit în cabinet, plasate în linguri de transfer speciale, linguri pe care medicul le va folosi pentru aplicarea lor în cavitatea bucală. Odată fixate pe dinţi brackets-urile nu se mai îndepărtează decât la sfârşitul tratamentului.

La îndepărtare, suprafeţele dentare pe care au stat se lustruiesc şi rămân neafectate în vreun fel de materialele ce au fost folosite pentru lipirea brackets-urile.

Dr. Daciana Velisarato
Medic Specialist Ortodont
Clinica Stomatologica Velvet Dental
Tel. 021 / 317.39.97

Niciun comentariu: