Te trimite medicul, mama sau un prieten la psiholog. Ce faci? Te gândeşti, îţi pui o grămadă de întrebări, eziţi, iar te gândeşti. Nu ştii ce şi cum. La ce ar putea să-ţi folosească, doar poţi primi sfaturi şi de la cei apropiaţi, nu? Ca să te lămureşti cum stau lucrurile, m-am gândit să-ţi răspund la aceste întrebări.
Tuturor ni se întâmplă în viaţă să traversăm situaţii în care avem senzaţia că nu putem face faţă aşa cum ne-am dori, că nu putem găsi soluţia cea mai bună. Uneori, se poate întâmpla să ne simţim copleşiţi de aşteptările noastre sau ale celor din jur, să ne simţim epuizaţi de presiunea evenimentelor pe care le trăim, să ni se pară că nu mai ştim încotro să o apucăm, unde este soluţia sau care este drumul cel mai confortabil către ea.
Este posibil chiar să apară simptome fizice care să ne facă şi mai dificilă situaţia. Spre exemplu, insomnii, dureri de cap sau tulburări digestive de multe feluri. Sau, pur şi simplu, suntem nervoşi şi tensionaţi ori, dimpotrivă, trişti şi fără chef de viaţă. Discutăm despre posibilitatea producerii unui dezechilibru interior, adică ceea ce putem încadra în categoria nevrozelor, şi nu a patologiei grave psihiatrice. Acestea pot fi momente în care simţim real nevoia de ajutor. Psihologul-psihoterapeut poate face asta.
Cum? Iată, în primul rând, este important să ştii că psihologul nu dă sfaturi. El ascultă, fără să judece şi te ajută să găseşti răspunsurile şi soluţiile care ţi se potrivesc.
Mai mult, haide să înţelegi ce înseamnă psihoterapie! Este o muncă ce se desfăşoară în echipă: tu şi psihoterapeutul.
Care este scopul psihoterapiei sau al consilierii psihologice? Este simplu: cunoaşterea, dezvoltarea şi optimizarea ta personală, astfel încât să poţi să-ţi identifici resursele interioare şi exterioare pe care le poţi activa pentru eficientizarea ta ca individ.
Nu ştii să spui nu ? Sau, dimpotrivă, o faci prea des? Te simţi agresat de cei din jur sau, dimpotrivă, ţi se reproşează că nu ştii să asculţi sau că eşti prea egoist? Ai dificultăţi în comunicarea cu copilul? Simţi că în relaţia de cuplu nu te faci înţeles sau, pur şi simplu, nu mai vrei să stai şi să asişti cum se deteriorează relaţia cu partenerul tău şi nu ştii ce să faci? Relaţionarea ta cu alţii nu este cum ţi-ai dori-o, poate îţi este greu să te descurci cu şeful sau cu un coleg?
Dacă te recunoşti în vreuna dintre aceste situaţii sau ai o alta care îţi perturbă liniştea sufletească, nu ezita! Lasă-ne să te sprijinim! În psihoterapie vei putea învăţa noi metode de gestionare a situaţiilor de viaţă, cu ajutorul cărora vei putea să devii mai sigur pe tine, să te simţi mai relaxat şi mai confortabil. Vei avea posibilitatea să descoperi cum obişnuinţa de a face lucrurile într-un anumit fel te perturbă. Este important să ştii că, dacă deja ai simptome fizice determinate de factori psihologici, vei învăţa cum să faci ca ele să dispară. Îţi suntem alături în demersul tău de dezvoltare personală.
Cristina Fulop
Psihoterapeut specialist
Clinica Delicate Med
Tel: 0722.509.713; 0748.752.538
cristinafulop_psy@yahoo.com
www.terapeutpsiholog.ro
luni, 9 iunie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu