(5 martie 2008)
Aflat la recentul Congres al Medicilor de Familie, ministrul (contabil) Eugen Nicolăescu a încălzit sufletul celor prezenţi (preponderent medici de familie) pe care i-a salutat ca membri ai celei mai competente (şi numeroase) echipe pe care un ministru „contabil” ar fi putut să o formeze vreodată ! „Este echipa de 11 000 de medici de Medicină de Familie pe care m-am bazat şi cu care am împins înainte reforma din sectorul medical” a afirmat ministrul Nicolăescu, apreciind că relaţia dintre minister şi medicii de familie era înainte de 2005 (anul numirii sale în funcţie) „doar un dialog al surzilor”.
Un element principal al strategiei reformei Nicolăescu a fost reconsiderarea medicinei de familie ca instituţie fundamentală pentru sănătatea populaţiei, după un model britanic, funcţional şi eficient. Cel mai important efect (benefic pentru medicii de familie şi usturător pentru spitale) a fost transferarea unor importante fonduri alocate pentru sănătate din zona spitalicească (mai costisitoare), în zona prespitalicească. „Medicul de familie a devenit practic trezorierul sistemului medical” a spus Nicolăescu, care a arătat că asistenţa medicală spitalicească, unde se consumau cele mai multe fonduri, are buget în 2008 sub 50% din fondurile CASEI, faţă de 65% cât a cheltuit în 2005. Într-adevăr cifrele arată o schimbare importantă, întâi în ceea ce priveşte orientarea fondurilor din sănătate. Astfel, «în următorii 2-3 ani, procentul va ajunge la 35-40% maxim » a avertizat ministrul Nicolăescu.
Se poate spune că medicina primară a beneficiat de cea mai substanţială finanţare de la nominalizarea ei ca specialitate clinică. Medicul de familie are « pâinea şi cuţitul » în Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei (PESSP), care va continua cel puţin cinci ani, în funcţie de rezultatul analizei riscurilor pe diverse boli, pentru această acţiune fiind alocate anual câte o sută de milioane de euro.Tot medicii de familie vor stabili în fazele care vor urma ale Programului la ce analize se va renunţa şi ce analize noi vor trebui introduse suplimentar. Acelaşi medic de familie, deţinând întreaga istorie a patologiilor pacienţilor săi, filtreaza peste 80% din internările în spitale. Se fac economii importante în costuri prin tratare la domiciliu şi prin măsurile profilactice iar pacientul suferă mai puţin (inclusiv la buzunar).
Călin Mărcuşanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu