joi, 12 iunie 2008

Arsurile solare

Arsura solară se produce prin supraexpunerea suprafeţei cutanate la radiaţiile UV. Din start trebuie recunoscut că soarele nu are efect benefic asupra fiziologiei umane, cu excepţia metabolismului vitaminei D, în care un precursor se activează.
Simptomele şi semnele arsurii solare sunt: eritem tegumentar, durere, sensibilitate, apariţia unor vezicule cutanate.

Pentru a se produce arsura solară sunt suficiente 15 minute. După 2-6 ore, pielea devine roşie, iar durerea devine maximă în 6-48 ore. Arsura se dezvoltă în 24-72 ore, fiind urmată de peeling în 4-8 zile. Peelingul şi pruritul pot continua 8 săptămâni.
Arsurile cele mai grave se produc între orele 10 şi 16 (cu cât umbra este mai mică cu atât gravitatea arsurilor este mai mare – când soarele se află perpendicular deasupra capului).
Organismul uman răspunde la agresiunea radiaţiilor prin:
a) repararea ADN-ului
b) creşterea melaninei (pigmentarea)

Melanina transformă fotonii UV în căldură, fără a genera radicali liberi, fiind un fotoprotector împotriva distrugerii directe sau indirecte a ADN-ului.
Aserţiunea „arsura solară produce cancer” este valabilă când se referă la carcinomul bazal sau squamos. Melanomul se produce printr-un mecanism diferit (creşte cantitatea de radicali liberi, care măresc riscul de apariţie a melanomului malign).


Ecranele solare protectoare blochează radiaţiile UV, care nu mai pătrund în piele, astfel încât ele previn arsurile solare, ca şi apariţia cancerului de piele. Dacă filtrul solar (emulsie) este absorbit în piele, el previne numai arsurile solare, dar creşte cantitatea de radicali liberi care pot induce metabolismul malign. Acesta este motivul pentru care specialiştii dermatologi au conceput următorul protocol: se aplică emulsia solară (ELIDOR) cu cca 25-30 minute înainte de expunerea la soare, urmând reaplicarea după 15-30 minute de la începutul expunerii. Dacă persoana în cauză face baie, este obligatorie reaplicarea de EMULSIE SOLARĂ (ELIDOR). Un ecran solar cu factor de protecţie solară (Sunburn Protection Factor - SPF) cu valoarea 10 blochează 90% din radiaţiile UV-B.

Pentru profilaxia arsurii solare recomandăm EMULSIA SOLARĂ ELIDOR, care, prin substanţele active naturale (miere de albine, rozmarin, calendula, vitaminele A şi E, tinctura de propolis), intervine ca un filtru foarte activ pentru radiaţiile UV şi, în plus, ca inactivator al radicalilor liberi.
Pentru după şedinţele de expunere la soare recomandăm EMULSIA după PLAJĂ, cu calităţi antiinflamatorii şi de reducere a radicalilor liberi. Ca substanţe naturale active menţionăm: uleiul de Jojoba, uleiul de cătină presat la rece, centella asiatica, B-caroten. Eficacitatea lor este evidentă, pacientul scăpând de şicanele arsurilor solare.

În cazul în care expunerea la soare este prelungită, se impune folosirea gelului cicatrizant Elidor. Se administrează de cca 3 ori pe zi, evitându-se expunerea la soare. Rezultatele tratamentului sunt excelente, aceste produse fiind folosite pe plajele cu soare intens (Spania, Grecia, Italia).
Pacienţilor care petrec mai mult timp pe plajă, le recomandăm, pentru un somn liniştit: CALMOPLANTIN (ELIDOR) 1-2 comprimate la culcare, iar pentru diminuarea iritabilităţii în timpul zilei: ANTISTRES 1-3 comprimate/zi. Ca reductor sistemic (pentru radicalii liberi care se formează din abundenţă) recomandăm: URSOMAX (ELIDOR) 3-6 comprimate/zi; CAROFORT PLUS (ELIDOR) 3-6 comprimate/zi.

Ca o concluzie, menţionăm că expunerea la soare trebuie să fie atent monitorizată, cunoscând riscurile reale pe care le implică, deşi este un obicei care ne face atâta plăcere în fiecare an.

Dr. Sorin Godeanu
www.elidor.ro

Niciun comentariu: