vineri, 27 iunie 2008

Traheobronsitele



Bronsita acuta este o reactie inflamatorie acuta a mucoasei bronsice, manifestata prin semne datorate iritatiei terminatiilor nervoase, tulburarilor secretorii si motorii ale aparatului mucociliar si exprimate clinic prin durere, tuse si expectoratie mucoasa sau mucopurulenta. Obisnuit, odata cu mucoasa bronsica este interesata si cea a traheei, incit este corect sa vorbim despre traheobronsita acuta.


Dupa natura lor, factorii etimologici ai traheobronsitelor acute pot fi impartiti in:
1)infectiosi; 2) fizico-chimici; 3) alergici. Rolul principal revine factorilor infectiosi. Infectiile sunt reprezentate in 80% din cazuri de catre virusuri, aproape orice virus patogen pentru om putand afecta si caile respiratorii.

Grefarea virusurilor este favorizata de reducerea eficientei aparatului mucociliar, scaderea capacitatii de aparare celulara si umorala a aparatului respirator. Astfel, fumatul, atmosfera poluata, expunerea la variatii de temperatura si umiditate, foamea, frigul, surmenajul, schimbarea situatiilor sociale sau a structurilor de grup, modificarea profunda a felului de viata sau orice alta circumstanta care favorizeaza cresterea secretiei de 17-hidroxicorticosteroizi reprezinta un complex de factori care se insotesc de cresterea incidentei infectiilor respiratorii.

Actiunea substantelor iritante, vapori si gaze, se datoreaza faptului ca acestea se dizolva in pelicula de mucus modificandu-i structura fizico-chimica, cat si mecanismele care asigura energia necesara activitatii aparatului ciliar.

In cazul reactiilor alergice, acestea se insotesc de punerea in libertate a unor mediatori chimici capabili sa actioneze – printre altele – si aupra receptorilor histaminergici, producand astfel modificarea permeabilitatii capilare si declansarea proceselor inflamatorii.

Traheobronsitele acute datorate virozelor se intilnesc cu precadere in anotimpurile reci si umede si aceasta datorita, printre altele, si faptului ca unele virusuri se multiplica preferential la temperaturi mai scazute. Obisnuit boala incepe cu frison, senzatie de frig, stare generala de rau, dureri musculare difuze, cefalee, uneori dureri oculare, lacrimare, stranut, rinoree, arsuri in fundul gatului, toate insotite de o stare subfebrila. Afectarea traheei si a bronhiilor mari se manifesta prin aparitia unei senzatii de gadilare sau arsura retrosternala, insotita de tuse fara expectoratie. Tusea este declansata de vorbire, efort respirator minim, schimbarea temperaturii atmosferei si se insoteste de accentuarea durerilor toracice, retrosternale si a cefaleei. Uneori, tusea este atat de rebela si chinuitoare, incat impiedica somnul si epuizeaza bolnavul. In cazul afectarii si a laringelui apare raguseala, tusea isi modifica timbrul, respiratia devine zgomotoasa, apare dispneea.

Traheobronsita alergica. Insoteste adesea o rinita sau sinuzita alergica. Tusea are obisnuit caracter spastic, asmatiform, insotita adesea de expir prelungit, suierator, iar sputa este bogata in eozinofile.

Profilaxia consta in marirea rezistentei organismului printr-o alimentatie corecta, miscari in aer liber, exercitii fizice, adaptarea progresiva la variatiile de temperatura, suprimarea fumatului, corectarea unor malformatii sau infectii ale cailor respiratorii superioare si evitarea aglomeratiilor umane in conditii epidemiologice favorizante.
Cele mai bune rezultate in tratarea acestor afectiuni se obtin prin terapie cu aerosoli salini si ionizare intensiva la care se poate asocia si tratament homeopat. De toate acestea puteti beneficia in cadrul Salinei din Bucuresti (centru de reabilitare a cailor respiratorii).
Dr. Laura Palii
Salina Center, tel: 021.336.20.21

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://dincolodetisa.blogspot.com/2009/06/experimente-nucleare-langa-sighet.html