Remediile fitoterapeutice sunt nutrienţi alimentari (suplimente nutritive) care se asociază cu medicaţia alopată de bază, constituite din: insulină (pentru diabeticul de tip I) şi antidiabeticele orale (pentru diabeticul de tip II).
Aceste medicaţii nu se pot înlocui prin suplimente alimentare; acestea stimulează producţia naturală a insulinei şi amplifică rezultatele benefice ale medicaţiei specifice.
- Recomandăm :
1. Fitodiabul – cu acţiune hipoglicemiantă prin acidul mirtilic ce stimulează secreţia naturală de insulină crescând utilizarea periferică a glucozei; în acelaşi timp exercită o puternică acţiune antioxidantă şi hipolipemiantă prin compuşii săi prezenţi în frunzele şi fructele de afin, în păstăile uscate de fasole şi in dudul alb producând un mai bun echilibru al bolii .
2. Momordica – supliment nutritiv care reglează nivelul glicemiei prin intermediul polipeptidei “ P “(cu activitate asemănătoare insulinei ce stimulează insulele Langerhans pancreatice – crescând secreţia de insulină. Preparatul mai poate fi folosit şi de persoane sănătoase, obeze sau cu exces ponderal – predispuse la diabet, pentru prevenirea acestei boli-menţinând nivelul glicemiei la valori normale. Are acţiune diuretică şi depurativă – diminuând complicaţiile diabetului; nu se administrează copiilor – se administrează la adulţi câte 2-6 tablete pe zi.
3. Neuromiomul – obţinut din pulbere de grâu, orez, ardei, floarea soarelui şi măceş – participă la procesul de refacere a nervilor. Este indicat în polineuropatia diabetică periferică, somatică (care produce colici intestinale puternice) şi vegetative precum şi în neuropatia alcoolică şi toxică. Se recomandă câte 2 tablete de trei ori pe zi cu un tratament de întreţinere de o tabletă de trei ori pe zi; se întrerupe în crizele acute de ulcer gastroduodenal.
4. Gemoderivat de afine – ca protector în profilaxia retinopatiei diabetice .
5. Gemoderivat de dud negru – pentru toleranţa alterată la glucoză şi complicaţiile vasculare ale diabetului (retinita diabetică).
6. Gemoderivat de plop negru – are acţiune pe peretele vascular, reduce spasmul favorizând circulaţia colaterală în cazul arteritelor membrelor pelvine.
7. Gemoderivat de liliac – se administrează dacă pacientul diabetic suferă şi de o cardiopatie ischemică; acesta ameliorează oxigenarea, nutriţia şi troficitatea miocardului, previne infarctul de miocard – atât de frecvent la aceşti bolnavi.
8. Creşterea imunităţii – prin administrarea preventivă şi curativă de Echinaceea (ceai, tinctură sau capsule) şi de Se – Spirulină
9. Prevenirea şi tratarea plăgilor ulceroase – se foloseşte extractul hidroalcoolic de gălbenele – soluţie ½ - 1/10 cu apă fiartă şi răcită prin intermediul unei compresii.
10. Un antimicotic – Pedisan gel – se foloseşte de două ori pe zi cu efecte antiseptice, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante şi dermoregeneratoare pentru micoza unghiilor de la mâini şi picioare.
11. Cârceii – dureri localizate la pulpa piciorului sau în orice altă regiune musculară supusă unui efort – care apare mai frecvent noaptea se datorează scăderii concentraţiei de magneziu şi calciu odată cu eliminarea excesivă de apă şi electroliţi (Na, Mg, K) cu ocazie diurezei; la fel şi cu Potasiul unde diminuarea sa din sânge duce la palpitaţii (tahicardii paroxistice frecvente la diabetici).
ALTE REMEDII FITOTERAPICE asociate în tratamentul D.Z.
1-ULEIUL VOLATIL DE SALVIE-prin acţiunea sa uşor hipoglicemiantă
2*EXTRACT HIDROALCOOLIC DE GHIMPE - cu proprietăţi antidiabetice
3-T-ra de AFIN pe lângă efectul antiinflamator, bacteriostatic şi de fluidizare
a sângelui.
4-T-ra de BRUSTURE - pe lângă efectul coleretic, colagog în litiaza renală
5-T-ra de IENUPĂR, pe lângă efectul antiinflamator şi antiinfecţios al tractului urinar.
6-T-ra de TĂTĂNEASĂ pe lângă acţiunea antiinflamatorie şi antitumorală
7-T-ra de URZICĂ - pentru acţiunea hipoglicemiantă şi stimularea secreţiei pancreatice.
8-T-ra de GHIMPE - pe lângă efectul anticongestiv recomandat în adenomul
benign al prostatei.
9-T-ra de USTUROI - pe lângă acţiunea împotriva hipertensiunii arteriale,
Hiperlipidemiei, hipercolesterolemiei şi aterosclerozei.
GEMODERIVATE
- ARŢARUL de pădure adjuvant în diabetul de tip II
- IENUPĂRUL, pe lângă acţiunea sa hepatoprotectoare şi anticolesterolemică
- DUDUL NEGRU - pentru toleranţa alterată la glucoză din diabetul de tip II sau latent.
- COACĂZUL NEGRU - pe lângă acţiunea sa antiinflamatorie şi antialergică în retinita diabetică.
- ROZMARINUL - pe lângă efectul hepatoprotector şi antidepresiv.
- MURUL - pe lângă efectul antiosteopatic (împotriva osteoporozei) şi împotriva artrozelor.
- AFINUL - pe lângă efectul protector vascular din retinita diabetică şi hipertensivă.
ÎNGRIJIRI
Bolnavul de diabet trebuie să mănânce la ore fixe, respectiv 5 mese pe zi
pentru bolnavul de diabet tip II şi 6 mese pe zi la cel de tip I.
O atenţie deosebită trebuie dată îngrijirii mâinilor, dar mai ales picioarelor la aceşti bolnavi; se recomandă igiena zilnică cu apă călduţă şi săpun vegetal, precum şi ungerea tegumentelor cu o alifie emolientă (crema spirulină). Mare atenţie la tăierea unghiilor, ca să nu se producă răniri cu foarfeca (sau cu alte obiecte ascuţite), plăgi care se pot infecta cu uşurinţă.
Încălţămintea trebuie să fie comodă, ciorapii uscaţi şi curaţi, schimbaţi cât mai des.
Mâinile, de asemenea, protejate de frig, prin mănuşi călduroase şi comode iarna.
Prezentaţi-vă lunar la medicul de familie pentru tratamentul corect al H.T.Art. sau al altor complicaţii ce însoţesc diabetul şi la nutriţionist (diabetolog), pentru a fi urmărit în evoluţie! De asemenea, la oftalmolog, pentru examinarea fundului de ochi şi prevenirea retinitei diabetice, precum şi la nefrolog (dacă este cazul).
Dr. Costinescu Alexandru Mircea
Medic Primar MG/MF
Acupunctură-Homeopatie
Consiliere Fitoterapie-HOFIGAL.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu