Din punct de vedere estetic, celulita este o problemă care afectează aproape exclusiv femeile - după vârsta de 20 de ani, prevalenţa în rândul acestora este de aproximativ 80%. Această afirmaţie poate fi considerată deja depăşită de explozia de cazuri la adolescente în ultima perioadă. Este un semnal de alarmă care ar fi trebuit tras cu mulţi ani în urmă.
Cum apare celulita
Cu toate că încă nu există un consens asupra etiologiei celulitei, cauza principală pare a fi distrugerea prematură a fibrelor de colagen din derm şi hipoderm, care asigură rezistenţa şi elasticitatea pielii. Prin pierderea acestor fibre de susţinere, ţesutul adipos de la nivelul hipodermului devine vizibil, rezultând aspectul caracteristic de “coajă de portocală”. Asocierea la acest proces a insuficienţei circulatorii venoase pare sa fie unul dintre factorii cei mai importanţi în apariţia şi dezvoltarea celulitei.
Cu toate acestea, nu putem să nu luăm în seamă şi fenomenul îngrijorător, apărut în ultima perioadă, care afectează adolescentele. Această explozie de cazuri poate fi pusă pe seama alimentaţiei dezechilibrate, bogate în carbohidraţi rafinaţi, prelucrate industrial excesiv, “condimentate” din plin cu aditivi şi conservanţi care caracterizează ritmul alert impus de societatea modernă.
Evoluţie
Celulita este o boală care afectează ţesutul conjunctiv şi apare ca urmare a alterării circulaţiei. Unele ţesuturi se distrug şi sunt înlocuite de ţesut fibros. Acesta nu mai respectă structura iniţială a ţesutului şi determină formarea unor noduli care, prin orice tratament încercat până la ora actuală, nu mai dispar. Există patru stadii ale celulitei şi trebuie să ştim că intervenţia în stadiile precoce determină stoparea sau încetinirea evoluţiei.
Metodele moderne pentru evaluarea şi tratarea celulitei, prin care se investighează constituţia genetică şi factorii de mediu, au la bază date antropometrice, două chestionare, unul bazat pe capacitatea de detoxifiere a organismului şi unul bazat pe evaluarea constituţiei metabolice şi un chestionar pentru relevarea factorilor cauzali ai celulitei. Constituţia metabolică se evaluează în funcţie de rezultatele chestionarului tipologiei metabolice şi cu ajutorul analizei minerale tisulare din firul de păr. Toate aceste date oferă un tablou complet asupra stării generale a organismului şi permit personalizarea tratamentului.
Tratamentul cu ozon
Deşi, până recent, prevenţia reprezenta cel mai sigur mijloc de luptă împotriva celulitei, studii de ultimă oră au demonstrat eficacitatea ozonoterapiei în stoparea evoluţiei stadiale şi chiar în regresia acesteia. Eficacitatea ozonoterapiei este mărită considerabil de corectarea factorilor comportamentali şi alimentari (practicarea regulată a unui sport, o dietă echilibrată cu conţinut bogat în fibre alimentare şi nutrienţi esenţiali pentru procesele de regenerare tisulară, hidratarea corespunzătoare).
Reducerea aspectului de coajă de portocală al pielii se poate realiza prin practicarea băilor de ozon şi injectarea subcutanată a zonelor respective cu amestec oxigen-ozon.
Dimensiunile formaţiunilor nodulare din ţesutul adipos al persoanelor afectate de celulită se pot reduce prin injectări subcutanate cu ozon combinate cu autohemotransfuzii. Consumul cu regularitate al apei ozonizate activează microcirculaţia sanguină şi îmbunătăţeşte funcţiile tuturor organelor, stimulând capacitatea de detoxifiere şi eliminare a toxinelor. Apa ozonizată reglează secreţia glandelor endocrine şi ameliorează funcţiile metabolice, dispepsia, toleranţa la glucoză.
Dr. Răsvan Constantinescu
Ditaro International
315.30.50
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu