(25 martie 2008)
Raportul săptămânal al MS privind situaţia la nivel naţional a infecţiilor respiratorii şi a gripei este optimist: un singur deces prin pneumonie, la grupa de vârstă de peste 65 de ani. Pe ansamblu, numărul total de îmbolnăviri a fost cu 11% mai mic în săptămâna 17-23 martie, în comparaţie cu săptămâna precedentă (înregistrându-se creşteri doar în judeţul Giurgiu şi în Municipiul Bucureşti). De asemenea, numărul total de infecţii respiratorii pe categorii – pneumonie, IACRS (infecţii acute respiratorii superioare) şi gripă - este sub „maxima aşteptată”, ne anunţă comunicatul MS.
Iată că scăpăm „ieftin” din această iarnă: acolo vreo 570 de cazuri de gripă (din care 67% internate), aproape 400.000 de viroze (una la 45 de români!), 140.000 de pneumonii (cu câteva zeci de decese), aceste evenimente fiind petrecute în proporţie de 95% la persoane nevaccinate antigripal.
De la începutul sezonului rece, prin programul MSP, s-au vaccinat aproape 3,6 milioane persoane, adică populaţia considerată cu risc (vârstnici din categoria peste 65 de ani, copii din intervalul 0-14 ani, alte persoane cu rezistenţă scăzută). Dacă 16% din populaţia României a fost vaccinată antigripal (cea cu risc, prioritară pentru Program), putem aprecia că restul de cca 18,4 milioane de români nevaccinaţi, în general persoane active considerate cu rezistenţă mai mare la infecţii respiratorii, nu sunt chiar aşa de imune la aceste probleme medicale, analizând procentual raportările statistice ale MS. Nu putem însă imagina ce ravagii ar fi făcut anul acesta gripa dacă MS nu ar fi demarat programul de vaccinare, măcar pentru priorităţile menţionate: copii, bătrâni şi bolnavi cronici. În fond, statisticile arată un succes deosebit al vaccinării (cu un raport de îmbolnăvire de 3/100 vaccinaţi/nevaccinaţi, la un raport de vaccinare de 16/100). Persoanele cu risc major de îmbolnăvire au fost bine protejate prin Program, iar cei fără risc s-au îmbolnăvit mai des !
Totuşi, se poate reduce încă şi mai mult numărul de îmbolnăviri, fără cheltuieli suplimentare, doar respectând câteva reguli simple şi sfinte, pe care medicii le recomandă gratis: igiena individuală - spălarea mâinilor, strănut şi tuşit în batistă, alimentaţie bogată în vitamine şi minerale.
Călin Mărcuşanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu