marți, 10 iunie 2008

Ministerul creşte cota de alimente în spitale

În preajma sfintelor sărbători de Paşte, Ministerul Sănătăţii anunţă majorarea alocaţiilor de hrană în spitale cu cote diferite funcţie de boală, sex, categorie de vârstă.

Prin anii de început de austeritate ai regimului ceauşist (adică 77-79, perioadă care avea să continue şi agraveze în deceniul care a urmat), pe când eram stagiar la o întreprindere din provincie, mi s-a întâmplat ca un coleg, bucureştean şi stagiar ca şi mine, să primească de acasă un pachet conţinând circa 10 bucăţi de muşchiuleţ de porc, pe care m-a rugat sa-i ţin eu în frigider, în congelator, el nefiind dotat (încă, la acel moment) cu un asemenea accesoriu. Deşi eram abia în 79 (adică ani încă buni faţă de ce avea să vină), un asemenea colet era neobişnuit, chiar suspect, ca un lingou de aur sau un OZN. Deja la restaurante se servea salam prăjit pane în loc de friptură, pentru că nu se mai găsea carne, fiind exportată. De aceea, misterul muşchiuleţilor lăsaţi fără nici o explicaţie era apăsător şi trebuia rezolvat neîntârziat. Am fost mult mai liniştit când colegul m-a asigurat a doua zi, la birou, că are „trufandalele” din sursă sigură (de la o mătuşă care lucra într-un spital din Bucureşti).

Desigur că de atunci (mai ales în ultimii ani) s-au schimbat mult lucrurile, atât în spitale cât şi în sistemul de alimentaţie publică în general. Dacă intri în orice măcelărie, nu mai cumperi cârlige sau adidaşi ci orice îţi doreşti. Sunt convins că abundenţa tot mai mare de produse alimentare care caracterizează în general piaţa de retail din România nu putea să nu aibă efecte bune şi în modul de alimentaţie din spitale. Sunt de domeniul trecutului penuria cruntă de alimente şi principiul „alimentaţiei raţionale”, care motivau (prin înfometare!) sustragerea de alimente şi subalimentarea bolnavilor internaţi în spitale.

Aşa cum relevă recentul raport al Ministerului Sănătăţii, se au în vedere creşteri de cote în alimentaţie pentru diferite categorii de bolnavi internaţi, pe grupe de patologii şi vârstă: bolnavi TBC şi HIV/SIDA adulţi/copii, bolnavi hepatită, neoplazici, diabet adulţi/copii, arşi, lăuze, bolnavi din leprozerii, bolnavi psihici, copii născuţi prematur, însoţitori ai bolnavilor, străini internaţi în unităţi de gerontologie şi geriatrie etc.
Călin Mărcuşanu

Niciun comentariu: