luni, 9 iunie 2008

Protecţia ochilor în sezonul cald





Sezonul cald este perioada din an în care ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară, deci ne expunem luminii soarelui. Pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete este important să purtăm ochelari de soare, dar de calitate. Razele ultraviolete (UV), în funcţie de intensitate şi de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni grave ale acestora.

Corneea, fiind cea mai expusă, este prima care poate fi afectată de razele ultraviolete. Afecţiunea se numeşte keratită, reprezintă o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare şi necesită îngrijiri medicale de specialitate, manifestându-se prin durere puternică, vedere înceţoşată, înroşirea ochilor, lăcrimare, fotofobie.

Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme şi de expunerea îndelungată la soare, pinguecula şi pterigionul fiind două exemple de astfel de afecţiuni.

Cristalinul, lentila ochiului, este specific afectat de razele ultraviolete, considerându-se că expunerea îndelungată fără protecţie contribuie la apariţia cataractei. Ţările cu mult soare sunt o dovadă în acest sens.

Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave, care pot produce, în unele cazuri, o scădere mare a vederii, fiind rezultatul expunerii fără protecţie la soare.
Practicanţii de sporturi în aer liber trebuie să se gândească şi la protejarea ochilor împotriva traumatismelor oculare directe (leziuni nepenetrante sau penetrante) sau zonale (fracturi ale orbitei etc.). Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt: gradul de protecţie faţă de razele ultraviolete, calitatea lentilei, aceasta trebuind să ofere o imagine clară, nedistorsionată, rezistenţa lentilelor şi chiar a ramelor, astfel încât, în cazul unui accident, să nu rănească, şi, nu în ultimul rând, aspectul. Există ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu, şi cu o structură specială a ramei, care oferă protecţie la şocuri. Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate deosebită a imaginii, crescând contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează funcţie de intensitatea soarelui.

Un aspect important il reprezintă faptul că toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile şi pentru purtătorii de dioptrii. Se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel - arată absolut identic cu cei normali (fără dioptrii) - pentru diverse sporturi. Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtătorul beneficiind de o vedere bună şi, nu în ultimul rând, de confortul şi protecţia oferite de aceşti ochelari.

Consider că ochelarii contrafăcuţi sunt cei mai periculoşi deoarece purtătorul are falsa impresie că este protejat. De aceea, marca de prestigiu este o garanţie a calităţii în cazul în care este demonstrată autenticitatea.

Dr. Andrei FILIP
Medic Specialist Oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale
www.drfilip.ro
www.amaoptimex.ro

Niciun comentariu: