marți, 10 iunie 2008

Să avem încredere în medici ! - SM 49

Aproximativ 15% din medicii români în activitate (care mai sunt în ţară), mai exact 4836 de proaspăt absolvenţi ai facultăţilor de medicină, stomatologie şi farmacie susţin anul acesta concursul pentru obţinerea gradului de medic specialist. Candidaţii sunt în proporţie de 95% din reţeaua Ministerului Sănătăţii Publice, restul aparţinând reţelelor medicale ale altor ministere.

Circa 90% dintre concurenţi au optat pentru specialităţi medicale altele decât stomatologie sau farmacie, ceea ce dovedeşte o oarecare saturaţie a interesului pentru acestea din urmă la momentul actual.Mai departe, traseul şi cariera medicilor specialişti rămân incerte.
Cu toate că în 2007, universităţile de medicină şi farmacie din ţară au scos la concurs 2437 locuri, cu 282 mai mult faţă de anul trecut, lupta pentru ocuparea unui post de medic în reţeaua publică urbană rămâne deschisă şi acerbă. Asta cu tot deficitul de medici existent per cap de locuitori în România, atât rezultat din moştenirea istorică (prin grija Partidului) cât şi exodului de cadre medicale din ultimii ani (medici dar şi asistenţi). Interesul şi efortul medicilor generalişti pentru specializare este evident.
Cu cât este mai specializat, cu atât medicul are mai mari şanse la un loc de muncă în afară şi chiar dacă rămâne în ţară, el va fi în avantaj atât financiar cât şi profesional. Dar, examenul de medic specialist este abia primul pas într-o carieră medicală.
Pentru că, după obţinerea gradului de medic specialist, vor urma încă multe alte examene: de medic primar, pentru diferite supraspecializări şi competenţe medicale, eventual o a doua specialitate complementară primei specialităţi.

Niciun comentariu: