joi, 12 iunie 2008

Podoaba capilară

De la imaginile Egiptului Antic, Antichitatea Greco Latină continuând apoi cu Renașterea, varietatea aranjamentelor capilare dau o idee constantă asupra locului pe care îl ocupă podoaba capilară în definirea și sublinierea trăsăturilor fizionomiei umane. Poeții clasici fac referiri frecvente asupra părului (“pe umeri pletele-I curgea râu”) iar folclorul românesc abundă în referințe și trimiteri pe aceeași temă.

Părul strălucitor, unduitor, cu reflexe de aer pur sau negre albastre trebuie armonizat cu cromatica cutanată și a vestimentației constituie un “dialog” al frumosului mai mult sau mai puțin provocator.

Îngrijirea părului devine astfel un factor essențial pentru creearea imaginii dorite.
Ciclul normal de creștere al părului durează 2-6 ani. Fiecare fir de păr crește cu câte 1cm/an. Din totalitatea scalpului 90% din păr crește iar 10% este în perioada de repaus. După 2-3 luni acest păr cade pentru a-i lua locul noul păr care crește în aceeași zonă. Căderea părului în fiecare zi până la o anumită limită (cca 50-100 fire/ zi) este normală dar anumite categorii pot avea o pierdere excesivă.

Dintre cauzele care pot provoca o pierdere de păr excesivă enumerăm :
a) bolile grave, intervențiile chirurgicale majore având ca mecanism stresul provocat
b) disfuncțiile hormonale de exemplu hiper sau hip funcția tiroidiană
Tratamentul hormonal poate opri căderea părului.
Hormonii estrogeni sau androgeni pot constitui factori cauzali în căderea părului.
c) post partum-ul imediat induce pierderea părului printr-un mecanism simplu: hormonii revin la nivelul normal din presarcină ceea ce produce căderea părului prin dispariția suportului hormonal existent în timpul sarcinii.
d) anumite produse farmaceutice induc pierderea părului: anticoagulante, chimioterapice, anticonceptionale, antidepresive
e) infecțiile fungice ale scalpului produc căderea părului la copii.

Tratamentul anifungal local rezolvă problema.
f) bolile de sistem: bolile de collagen, diabetul.
Din sumara enumerare constatăm multitudinea factorilor cauzali ce pot influența creșterea ca și căderea părului. Nu trebuie uitată “amprenta genetică” a individului.
Modelul de alopecie masculin este cauza cea mai frecventă în pierderea podoabei capilare. Tratarea chimică a părului (coloranți sintetici) ca și tratamentele termice repetate pot induce degradarea părului mergând până la distrugerea lui.

Tratamentul natural poate asigura devoltarea normală a firului de păr. Noi recomandăm: Nutriosteomarin-ul (Elidor) împreună cu Mineralveg (Elidor) (4-6cpr.zi), constituind sursa de oligominerale necesare dezvoltării părului; Ursomax-ul (Elidor) induce un efect stabilizator asupra echilibrului hormonal (în special tiroidian) cu efect benefic asupra creșterii părului. Reacția scalpului gras, normal, uscat pot constitui particularitățile care trebuiesc luate în calcul.
Administrarea de Loțiune herbală pentru păr (Elidor) sau Loțiune tonică pentru păr (Elidor) induc imediat o diminuare a căderii părului.

Există extracte herbale cu rol stimulator și protector asupra firului de păr. Mai mult decât atât anumite șampoane Elidor induc o cromație naturală plăcută.
Astfel: Șamponul cu Nalbă și mușețel se recomandă pentru părul blond, Șamponul cu nucă verde se recomandă pentru părul castaniu închis, Șamponul cu unguraș și frunze de nuc pentru părul negru. Pentru cei cu mătreață recomandăm Șamponul cu Gimbir (Elidor).
Tradițiile vechi românești ne determină sa recomandăm și IARBA MARE, care are întradevar influențe salutare asupra părului.

La pacienții cu deficit imunitar (infecții fungice, scalp) recomandăm Șampon cu Ghimbir și Echinaceea (Elidor) sau Șampon cu extract de Muguri de plop (Elidor)Îngrijirea părului prin metode naturale asigură protecție ca și stimularea podoabei capilare pe care unii dintre noi o mai regăsim doar în fotografii îngălbenite.

Dr. Sorin Godeanu

Niciun comentariu: