miercuri, 4 iunie 2008

32 de directori de spital supăraţi! - SM 62

32 de manageri ai unor spitale din reţeaua publică au fost demişi de către Comisia de evaluare a Ministerului Sănătăţii, analiza fiind realizată pe baza activităţii din 2007. Printre aceste unităţi găsim 6 importante spitale bucureştene, dintre care 4 au contracte cu CNAS: Spitalul „Colentina”, Spitalul „de Arşi”, Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan” şi Spitalul de Stomatologie iar alte două unităţi sunt subordonate direct MSP (Institutul „Alfred Rusescu” şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie). Pe lista spitalelor găsite cu vicii de management mai figurează un spital judeţean (din Miercurea Ciuc), alte 5 mari spitale de specialitate (printre care Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara), 4 spitale municipale şi restul spitale orăşeneşti, comunale, sanatorii şi centre de sănătate. Interesant este că doar 3 manageri NU au contestat decizia Comisiei de Evaluare, restul au reclamat mai sus, la Comisia Centrală de Evaluare, care însă a confirmat tuturor contestatarilor corectitudinea deciziei de desfacere a contractului de management.

Demiterea unui director de spital nu este o acţiune simplă, să ne amintim că au fost directori care au refuzat pur şi simplu să părăsească „hotelul” (acum doar au contestat verdictul Comisiei). Şi nici o decizie uşoară nu este schimbarea unui director, inclusiv dpdv economic, perioadele de interimat sau de predare/primire a scaunului însemnând blocaje decizionale la nivelul unităţii.
Consider că pe fondul unei lipse de personal calificat în management sanitar (au fost doar 1-2 candidaţi pe post), totuşi numirile în aceste funcţii se fac prea uşor, dacă nu cumva şi destituirile nu se fac la fel de uşor. Pentru că există spitale cu bugete uriaşe care nu trebuie lăsate sub forma de „experiment medical” la dispoziţia oricui. Dacă nu avem manageri cu experienţă, ei ar trebui măcar mai bine „responsabilizaţi” prin contract, iar competenţa şi priceperea să le fie urmărite permanent, din interior, nu doar prin controale „inopinate” pentru a se ajunge mult mai rar la demitere. Câte controale, avertismente şi sancţiuni au primit directorii de spital înainte de a fi demişi, dacă par atât de surprinşi şi nemulţumiţi de decizia Comisiei de evaluare?

Calin Marcusanu

Niciun comentariu: