marți, 10 iunie 2008

Statistici sinistre privind incidenţa bolilor oncologice - MS dublează într-un singur mandat fondurile alocate programelor anti-cancer

(5 februarie 2008)
Ministerul a efectuat recent un control privind modul în care este derulat programul de tratament al bolnavilor cu afecțiuni oncologice. Această masură de ordin administrativ are menirea că verifică modul în care au fost utilizate fondurile alocate programelor anti-cancer, corectitudinea indicatorilor raportaţi, identifică disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte achiziţiile de medicamente citostatice. În ansamblu, controlul dovedeşte preocuparea autorităţilor sanitare privind evoluţia celei de-a doua cauză a mortalităţii la noi şi în întreaga lume.
Sunt salutare şi unele măsuri luate în 2007, de descentralizare a medicamentaţiei oncologice, fapt care permite accesul bolnavilor la medicamentele citostatice prin orice farmacie, gratuit şi fără plafon, pe bază de prescripţie medicală din localitatea de domiciliu.

De asemenea, bugetul programului naţional de prevenire şi tratament al cancerului a fost mãrit de la 220 milioane RON în 2004 la 350 milioane RON în 2007. În 2008 s-a estimat un necesar de aproximativ 550 milioane RON. Creşterea bugetului mai mult decât dublu are în vedere atât oferirea a unui tratament mai bun fiecărui bolnav dar şi creşterea continuă a incidenţei afecţiunilor oncologice.

Pentru că statisticile (oficiale) sunt sinistre: numãrul de pacienţi înregistrati cu cancer în România la sfârşitul anului 2005 a fost de 354 572 (prevalenţã 1,6%) din care 4467 sunt copii 0- 14 ani.
De asemenea, cazurile noi de cancer care se adaugã în fiecare an sunt de aproximativ 55.000 pacienţi (incidenţã 252 la 100000 locuitori) din care 165 la vârste sub 14 ani.

Cancerul pulmonar este prima cauza de mortalitate prin cancer in lume (17% la barbati si 12% la femei). Aproximativ 7,3% din bărbati mor anual datorită cancerului de prostată, a doua cauză de deces prin cancer după cancerul pulmonar.
Cancerul mamar reprezinta prima cauza de deces prin cancer la femei (incidenta de 56,84/100000), pe locul doi situându-se cancerul colului uterin (33,3/100000).
Cele mai frecvente cancere la copil (60%) sunt leucemiile acute maligne.

Totuşi, este îmbucurător faptul că speranţa de supravieţuire creşte de la an la an, la mai toate formele de cancer, ajungând la 80-90% în cazul tumorilor specifice copilului descoperite în stadii incipiente, atât prin îmbunătăţirea metodelor terapeutice cât şi prin programele de conştientizare a populaţiei.

Redacţia

Un comentariu:

Anonim spunea...

care sunt autorii acestui articol?
bibleografie la articol...