marți, 10 iunie 2008

Durerea de cap

Este, probabil, cel mai frecvent tip de durere. Orice om a suferit, cel puţin o dată în viaţă, de durere de cap. Dar, nu numai frecvenţa deosebit de mare este importantă, ci şi impactul asupra noastră, în viaţa de zi cu zi, deoarece, necontrolată sau netratată, durerea de cap influenţează puternic în sens negativ calitatea vieţii. Cu alte cuvinte ne afectează performanţa în toate domeniile, socioprofesionale, dar şi în cel personal - la serviciu nu mai suntem la fel de creativi sau productivi, comunicarea cu cei din jur este dificilă.
De aceea, tratamentul este esenţial, iar medicul trebuie să facă tot posibilul - şi aici mă refer la toata gama de terapii, de la medicamente pana la psihoterapie –, pentru a ajuta oamenii să treacă peste episodul dureros. Este important a se face un diagnostic diferenţial între diverse tipuri de dureri de cap, deoarece, deşi simptomatologia este uneori atât de asemănătoare, diagnosticul este diferit.

În continuare, aş vrea să mă refer la câteva tipuri de durere de cap, pentru a ajuta cititorii să înţeleagă mai bine acest fenomen.

Durerea de stres are, de obicei, o intensitate moderată, nu împiedică efectuarea activităţilor zilnice, apare la trezire şi poate fi însoţită de dificultatea de a adormi şi de a dormi, oboseală cronică, iritabilitate, tulburări de concentrare, dureri musculare generalizate. Pot exista însă cazuri în care durerea este severă, continuă sau intermitentă.
Durerea de tip migrenos apare într-o diversitate de combinaţii care includ: durere moderată până la severă, sensibilitate la lumină, zgomot şi mirosuri, vedere înceţoşată, greaţă, vărsătură, oboseală, ameţeală, puncte strălucitoare sau lumini, puncte negre, linii ondulate sau zimţate etc.
Durerea de tip ciorchine poate apărea ca o durere intensă pe o singură parte, descrisă ca având un caracter de arsură, pulsatilă sau constantă, localizată în spatele unui ochi, poate dispărea doar pentru a reapărea mai târziu în cursul aceleiaşi zile. Cei mai mulţi prezintă una sau mai multe episoade pe zi în timpul unei perioade dureroase. Durerile apar foarte regulat, de obicei la acelaşi moment în fiecare zi, şi adesea trezesc persoana la acelaşi moment în cursul nopţii.
În sinuzită apare o durere profundă şi constantă la nivelul pomeţilor, frunţii sau rădăcinii nasului. De obicei, durerea se intensifică la mişcarea bruscă a capului sau la strănut şi este acompaniată de alte simptome sinusale.
Durerea cervicală apare în spondiloza cervicală, fiind localizată occipital. Este însoţită de contracturi musculare, eventual dureri nevralgice iradiate în braţe sau amorţeli la nivelul mâinilor. Durerea de rebound este determinată de utilizarea în exces a analgeticelor, în special a celor care conţin cafeină. Apare când scade titrul sanguin al acestora.

Cea mai bună modalitate de a trata o durere de cap este de a o evita. Pentru aceasta se recomandă un program de somn adecvat, alimentaţie echilibrată (recomandată de medicul nutriţionist), evitarea fumatului, exerciţii fizice regulate, controlul stresului, al oboselii, anxietăţii şi depresiei prin psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală, relaxare, biofeedback.
„… poate că psihoterapia nu este întotdeauna suficientă, dar este întotdeauna necesară”( H. Ey).

Administrarea de medicamente pentru îndepărtarea durerii se combină cu terapii complementare, nemedicamentoase: acupunctură, proceduri de fizioterapie şi reflexoterapie (sub îndrumarea medicului specialist de recuperare medicală).

Alegerea unui agent medicamentos eficient poate necesita mai mult timp. Pot fi necesare câteva încercări până la descoperirea medicamentului care va funcţiona cel mai bine pentru respectivul pacient.

Dr. Anca Gostianu Culda
Medic primar ATI
Competenta in terapia durerii
0740 311 700

Niciun comentariu: