miercuri, 4 iunie 2008

Cristalin artificial multifocal (1)

Tot mai mulţi pacienţi doresc implantarea unui cristalin artificial multifocal pentru a fi cât mai independenţi de purtarea ochelarilor şi chiar pentru perspectiva de a nu mai purta ochelari tot restul vieţii. Sunt cei diagnosticaţi cu cataractă, dar şi cei care au miopie sau hipermetropie mare.
Cristalinele multifocale pot îndeplini în mare parte aceste deziderate. Se apreciază că 90% dintre purtători sunt mulţumiţi de confortul pe care îl au, rezultate fiind pozitive în majoritatea cazurilor. Trebuie menţionat însă că nimic nu poate fi la fel cum este cristalinul natural, cel pe care oftalmologul îl va înlocui. Astăzi, utilizăm mai multe tipuri de cristaline multifocale, iar numărul lor va creşte. Unele asigură vedere bună la distanţă şi aproape, iar altele aproape şi la distanţă intermediară. Din cele 3 situaţii (distanţă, aproape, distanţă intermediară), de obicei sunt satisfăcute în cea mai mare parte 2, ceea ce pacientul trebuie să înţeleagă. Până în prezent, cristalinele artificiale nu pot realiza satisfăcător distanţa intermediară.

Un om al computerului poate să-şi implanteze un cristalin multifocal, dar trebuie să ştie că s-ar putea să aibă nevoie de ochelari la computer, deşi la distanţă şi aproape vede foarte bine fără ochelari. Un electronist sau un ceasornicar va vedea bine de aproape fără ochelari. Unui şofer profesionist nu-i recomandăm cristalin multifocal pentru că noaptea va fi deranjat de luminile din faţă.

Dr. Conf. Mircea Filip
Clinica Ama Optimex

Niciun comentariu: