marți, 17 iunie 2008

Obezitatea şi riscul asupra stării de sănătate musculoscheletală








Atenţia faţă de importanţa obezităţii şi urgenţa acţiunilor de combatere sunt date de creşterea îngrijorătoare a numărului persoanelor care prezintă exces ponderal, indiferent de vârstă. Adesea, efectul obezităţii asupra artrozei, a durerilor de spate şi asupra altor probleme musculoscheletale sunt subapreciate. Deşi este recunoscut faptul că obezitatea contribuie la instalarea artrozei, totuşi, potenţialele beneficii ale menţinerii unei greutăţi corporale ideale asupra stării de sănătate musculoscheletală sunt insuficient cunoscute. Sunt dovezi puternice ale faptului că obezitatea reprezintă un determinant major al artrozei. În consecinţă, menţinerea unei greutăţi corporale ideale la toate vârstele reprezintă o recomandare majoră a specialiştilor din domeniu şi a forurilor de specialitate.
Obezitatea reprezintă o problemă majoră în Europa, dat fiind faptul că aici este locul în care se regăseşte cel mai ridicat indice al masei corporale dintre toate regiunile supravegheate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Principalele cauze ale acestei creşteri le reprezintă dietele nesănătoase şi inactivitatea fizică.
Gonartroza are cea mai mare contribuţie în cadrul bolii artrozice. Obezitatea mai reprezintă şi un factor de risc al apariţiei coxartrozei, diagnosticată adesea simptomatic, şi nu din cauza modificărilor radiologice. Interesant este şi faptul că există o asociere şi între obezitate şi artroza localizată la nivelul articulaţiilor mâinii. Unii autori au subliniat faptul că pacienţii cu gonartroză şi obezitate care au beneficiat de intervenţie pentru reducerea greutăţii corpului, incluzând acupunctura auriculară efectuată săptămânal, controlul dietei şi program de exerciţii aerobice, cu sau fără asocierea ultrasunetelor şi a electrostimulării transcutanate, au pierdut din greutate şi au prezentat reducere marcată a durerii, precum şi o îmbunătăţire marcată a indexului de disfuncţionalitate, comparativ cu pacienţii care au primit doar tratament cu ultrasunete şi stimulare electrică transcutanată.
Exerciţiile sunt şi ele eficiente în managementul artrozei. Este limpede faptul că este mai eficient să se combine scăderea ponderală cu exerciţiul fizic, iar acest aspect trebuie încurajat şi facilitat.
Studiile au arătat beneficiile dietei şi ale exerciţiilor fizice la persoanele supraponderale de sex feminin diagnosticate cu gonartroză. Unii autori au comparat exerciţiile şi scăderea ponderală prin dietă doar cu exerciţiile la pacienţii vârstnici cu gonartroză şi au găsit că ambele grupuri au pierdut din greutate şi au avut reduceri marcate ale durerii şi disfunctionalităţii. Dieta în combinaţie cu exerciţiul fizic au fost cele mai eficiente în îmbunătăţirea autodeclarată a parametrilor privind durerea şi funcţionalitatea, în timp ce dieta singură a ameliorat doar funcţia fizică. Prevenirea obezităţii, încurajarea activităţii fizice şi menţinerea unei bune funcţionalităţi fizice reprezintă strategii importante. Interesul major este îndreptat asupra modului de îmbunătăţire a dietelor şi a activităţii fizice, pentru a controla obezitatea şi a îmbunătăţi calitatea vieţii.
Strategiile sănătăţii publice trebuie să se concentreze asupra oamenilor sănătoşi, incluzând şi copiii, dar atenţia trebuie menţinută şi asupra persoanelor care deja prezintă probleme articulare şi o restricţie a funcţiei fizice, cauzate de afecţiuni ale membrelor inferioare.
Este esenţial să existe un singur mesaj despre dietă, greutate corporală şi nivelul activităţii fizice pentru toate suferinţele care pot beneficia de pe urma acestor recomandări.


Dr. Georgiana Tache
Medic primar recuperare medicala
Doctor in stiinte medicale
0723. 626. 289

Un comentariu:

Marius spunea...

Salut!

Numele meu este Emilia Ceausu si lucrez pentru Research International, o agentie independenta de cercetare de piata.
In prezent, noi realizam un studiu calitativ in legatura cu fenomenul blogurilor din Romania, iar parerea ta, in calitate de blogger, este foarte importanta pentru noi.
De aceea, dorim sa te invitam la o discutie de grup pe aceasta tema, discutie unde vei avea ocazia sa afli parerea si a altor bloggeri din Romania. Discutia va avea loc luni, 23.06, incepand cu ora 14.00, va dura aproximativ doua ore, si va avea loc la sediul firmei, din strada Dr. Iacob Felix, Nr 17-19. Toti participantii la aceasta discutie primesc din partea firmeni noastre un tichet cadou, in valoare de 70 RON.
Prin urmare, daca doresti sa afli mai multe informatii despre aceasta discutie si daca esti interesat sa participi la ea, ma poti contacta pe adresa emilia.ceausu@research-int.ro, sau la numarul de telefon 0728728505.
Multumesc mult si astept raspunsul tau!
Emilia