miercuri, 11 iunie 2008

Vitamina D din ulei din ficat de cod

Consumând mai mult de 800 mg de calciu pe zi poate să nu fie de ajuns pentru sănătatea oaselor, dacă organismul nu are la dispoziţie destulă vitamină D, spun cercetătorii islandezi.
Folosind datele dintr-un studiu la care au participat mai mult de 900 de adulţi, cercetătorii au concluzionat că o cantitate suficientă de vitamina D poate asigura un nivel ideal de calciu, chiar şi atunci când consumul de calciu este ceva mai mic de 800 mg/zi.
Consumând mai mult de 1200 mg calciu pe zi, fără aportul unei cantităţi suficiente de vitamină D, nu se ajunge la nivelul ideal de calciu pentru sănătatea oaselor.
Numărul celor afectaţi de osteoporoză este în continuă creştere, numai în Europa osteoporoza cauzând circa 1,1 milioane de fracturi în fiecare an, cu costuri sociale considerabile. Unii cercetători recomandă un creşterea consumului de vitamina D, dar nu s-a determinat exact care este necesarul unei diete adecvate.
În urma a numeroase studii, medicii şi practicienii subliniază importanţa consumului suplimentar de vitamina D, mai ales în perioada în care expunerea la soare este scazută, precum şi în perioadele de convalescenţă, mai ales după fracturi şi când sursele alimentare sunt insuficiente.
Cercetările lui Dyerberg şi Bang, în Groenlanda, referitoare la uleiurile de peşte şi posibilele efecte asupra sănătăţii ale acizilor graşi Omega-3, au devenit un subiect de mare interes, atât pentru cercetători, cât şi pentru publicul larg.
În Islanda aceste cercetări au fost urmărite cu un interes particular, islandezii având o mare tradiţie în consumul de peşte, dar şi în consumul de Ulei din ficat de cod, de către islandezii de toate vârstele. De secole, lipsa luminii solare în timpul lungii nopţi de iarnă a făcut din Uleiul de ficat de cod o sursă importantă, chiar indispensabilă, de vitamine, D şi A.
După sintetizarea vitaminei D, Uleiul din ficat de cod a continuat să fie la fel de popular în Islanda, mai mult de jumătate din populaţia Islandei consumându-l cu regularitate, chiar şi vara. Doza obişnuită este între 5 şi 10 micrograme pe zi, dar unele persoane, în special cele în vârstă, iau o cantitate ceva mai mare, deoarece s-a observat o creştere a imunităţii şi a rezistenţei la efort fizic şi la stres, menţinerea stării de bine a organismului, în general.
Uleiul din ficat de cod este şi o sursă de acizi graşi Omega-3, mulţi cercetători atrăgând atenţia asupra conţinutului bogat de vitamină A şi D, de aceea trebuie să se ia în considerare conţinutul de vitamine, dacă se doreşte doar un aport crescut de Omega-3.
O utilizare îndelungată a unor cantităţi mari de Ulei din ficat de cod poate avea, teoretic efecte de supradozare, dar studiile nu au demonstrat-o şi nu au fost niciodată raportate cazuri de astfel de intoxicaţii la cei care au folosit Ulei din ficat de cod.
Suplimentele alimentare de bună calitate sunt de o puritate deosebită, tehnologiile noi asigurând eliminarea contaminanţilor; contaminanţii din apele poluate se acumulează în peşti şi aceştia devin toxici, chiar dacă sunt proaspeţi.

Copiii au fost şi sunt beneficiarii principali ai acestei terapii tradiţionale, printre efectele Uleiului din ficat de cod, bogat în vitaminele A şi D, numărându-se asigurarea creşterii normale a dinţilor (uşurează erupţia dinţilor şi reduce riscul de apariţie a cariilor) şi a oaselor, precum şi asigurarea unei dezvoltări oculare normale, favorizând o dezvoltare armonioasă a corpului, ceea ce este de mare interes pentru copiii cu probleme de creştere.
La copiii care au consumat constant ulei de peşte s-a observat de asemenea o îmbunătăţire a funcţiei cognitive, mai ales ameliorarea ADHD şi a altor tulburări de comportament.

Adulţii şi persoanele în vârstă cunosc încă din copilărie uleiul de peşte şi ştiu că ameliorareză simptomele osteoporozei, sporeşte imunitatea şi vitalitatea. S-a observat un efect cumulat la Uleiul din ficat de cod - al vitaminei D, de fixare a calciului şi al Omega-3, care ajută la diminuarea pierderii de masă osoasă.
Uleiul din ficat de cod este benefic pentru menţinerea stării generale bune de sănătate, la toate vârstele.
Carenţa severă de vitamina D determină:La copii: rahitism – mineralizarea osoasă şi creşterea oaselor sunt afectate, oasele lungi se curbează, cutia toracică se deformează, fontanelele se închid târziu. În cazuri severe de tetanie pot apărea convulsii.La adulţi: osteomalacie şi osteoporoză – la vârstnici apare demineralizarea osoasă, cu dureri musculare şi osoase şi risc crescut de fracturare.Pacienţii aflaţi sub tratament, cu afecţiuni grave, ca hipertiroidism primar, tuberculoză, limfom şi sarcoidoză, epilepsie, boli autoimune, artrită, astm, boli renale, boli cardio-vasculare avansate sunt sfătuiţi să consulte medicul pentru stabilirea unei conduite terapeutice adecvate privind suplimentarea dietei cu vitamina D.

Saga Sanatate
330.31.17

Niciun comentariu: