luni, 9 iunie 2008

Importanţa analizelor medicale de laborator


Analizele de laborator sunt instrumente eficiente de evaluare a stării de sănătate a oamenilor. Este important de ştiut că rezultatele analizelor pot fi:
- valori normale,
- variaţii care pot avea origine diferită: vârstă, sex, ciclu menstrual, grad de activitate fizică, medicamente administrate, consum de alcool şi alţi factori nu neapărat legaţi de aspecte patologice.
Analizele de laborator pot să vă ajute să aflaţi mai multe despre starea de sănătate şi să detectaţi din timp mai multe boli, care pot fi tratate mai eficient.

Analizele medicale pot fi:
- Hematologice (starea de anemie sau poliglobulie);
- Biochimice, care înfăţişează activitatea biochimică a tuturor organelor din corp, de exemplu, valorile normale ale lipidelor plasmatice (colesterol, trigliceride, lipoproteine) care depind în mare măsură de alimentaţie, modul de viaţă, vârstă, sex;
- Coagulare (se poate diagnostica un sindrom hemoragic);
- Imunologice (alterarea funcţiilor imune ale sistemului);
- Citologice (examen microscopic);
- Microbiologice (se urmăreşte dezvoltarea bacteriilor, levurilor etc.);
- Biologie moleculară (testare ADN);
- Electroforeză de hemoglobină (diagnosticarea talasemiei) şi de proteine (diagnosticarea activităţii ficatului);
- Examen urinar (infecţii, litiaze renale, diabet etc).

Pentru o evaluare cât mai corectă este important ca, înainte cu 24 ore de recoltarea sângelui, să avem un regim cât mai echilibrat energetic (consum minim de glucide, lipide, grăsimi).
Rezultatele analizelor medicale de laborator cu valori peste cele normale necesită investigaţii mai amănunţite pentru precizarea diagnosticului şi recomandarea unui tratament cât mai eficient şi, uneori, de scurtă durată.

Biolog Augustina Olteanu,
Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti.
0726 201 986

Niciun comentariu: