miercuri, 11 iunie 2008

Factori care influenţează alegerea ochelarilor de soare

Pentru multe persoane, ochelarii de soare reprezintă o declaraţie de modă sau doar un scut confortabil împotriva zilelor însorite. Şi totuşi mult mai multe persoane încep să conştientizeze rolul major al ochelarilor de soare în protejarea ochilor împotriva expunerii dăunătoare la razele ultraviolete.
În vederea alegerii unei perechi de ochelari de soare, trebuie să luam în considerare mai mulţi factori:

Materialul lentilelor
Potrivit recomandărilor U.S. Food and Drug Administration, lentilele ochelarilor de soare trebuie să fie confecţionate din material organic sau sticlă minerală şi să aibă o mare rezistenţă la impact. Materialele organice sunt la ora actuală cele mai răspândite, datorită calităţilor optice, greutăţii specifice reduse, rezistenţei la impact şi posibilităţilor multiple de a se vernisa sau de a fi prelucrate. Sticla minerală se recomandă în mod special datorită stabilităţii foarte bune în timp şi a păstrării calităţilor iniţiale pentru o perioadă mai lungă.

Absorbţia UV
În prezent, nu există standarde guvernamentale oficiale pentru protecţia UV. Verificaţi eticheta de fabricare a producătorului pentru a vedea dacă ochelarii îndeplinesc standardele impuse de Directiva CE 86/686/1997!

Calitatea lentilelor
Pentru a testa calitatea şi claritatea lentilelor, ţineţi lentila la o distanţă de jumătate de braţ, îndreptată înspre textul unei cărţi! Dacă textul devine distorsionat sau dacă imaginea începe să tremure, înseamnă că ochelarii sunt defecţi şi nu trebuie purtaţi.

Mărimea lentilelor
Ca regulă generală, cu cât lentila este mai mare, cu atât este mai bine. Ochelarii de soare ar trebui să se potrivească cât mai aproape de faţă posibil, pentru a micşora cantitatea de lumina care poate intra atât în interiorul, cât şi în lateralele lentilelor.

Culoarea lentilelor
Culoarea lentilelor nu reprezintă o indicaţie reală a capacităţii de protecţie. Nuanţa ar putea cauza o mică distorsiune a culorii. Sunt recomandate nuanţele profunde.
Culoarea lentilei este lipsită de influenţă pentru capacitatea filtrantă!

Preţul ochelarilor de soare
Preţul unei perechi de ochelari de soare nu are nicio legătură cu abilitatea acestora de a bloca razele UV.
Pentru purtătorii de lentile de contact, ochelarii de soare fără prescripţie reprezintă cea mai bună alegere. În plus, ochelarii de soare furnizează o excelentă protecţie împotriva vântului şi a prafului. Pentru persoanele purtătoare de ochelari de vedere, ochelarii de soare cu prescripţie au reprezentat o soluţie populară în trecut , dar mulţi fizicieni recomandă în zilele noastre ochelarii de soare de tip wrap around , aceştia având ramă mare.

Gabriel Bocancia cu sprijinul SOVER

Niciun comentariu: