marți, 24 iunie 2008

Particulele străine din ochi


Oricine a simţit, la un moment dat, senzaţia neplăcută denumită popular “nisip în ochi”. În general, particulele străine care intră în ochi nu dăunează, însă există situaţii în care acestea pot cauza grave afecţiuni.
Din fericire, corneea are incredibilul reflex de lăcrimare, astfel încât particulele străine sunt eliminate în mod natural. În situaţia în care nu se întâmplă aşa , este necesară o intervenţie medicală.

Semne şi simptome

Simptomele cauzate de particulele străine pot merge de la simple iritaţii până la dureri excesive, în funcţie de compoziţia corpului străin şi de tipul afecţiunii provocate. Sunt puţine situaţiile în care, atunci când un corp străin penetrează ochiul, să nu apară simptome. Dacă suspectaţi faptul că un corp străin v-a pătruns în ochi, este indicat să apelaţi la un consult medical. În funcţie de locaţie, particulele străine pătrunse în ochi pot cauza durere sau pot determina o acuitate vizuală scăzută.
iritaţie
zgâriere
arsură
durere intensă
înroşire
lăcrimare
sensibilitate la lumină
acuitate vizuală scăzută
dificultatea de a deschide ochii

Evaluare şi diagnosticare

Evaluarea constă în testarea suprafeţei ochiului cu ajutorul biomicroscopului. O examinare cu ajutorul oftalmoscopului este, de asemenea, indicată, în funcţie de severitatea rănii.

Tratament

Dacă un corp străin a pătruns în zona corneei, conjunctivei sau a scleroticii, pentru a-l elimina trebuie să consultaţi un medic oftalmolog. Nu încercaţi să-l scoateţi dumneavoastră, deoarece rezultatul acestei acţiuni ar putea duce la agravarea afecţiunii.
Particulele străine intraoculare trebuie eliminate cu ajutorul intervenţiei chirurgicale. Acestea trebuie tratate din timp, deoarece pot duce la scăderea acuităţii vizuale pe termen lung. Purtarea unei perechi de ochelari conform nevoilor reprezintă cea mai sigură metodă de prevenire a acestor probleme.
Protejarea ochilor devine şi mai importantă atunci când lucraţi cu aparate care pot produce aşchii de lemn, de metal, plastic sau sticlă.
În cazul în care o particulă de lemn, plastic, metal, sticla sau o substanţă străină vă intră în ochi, procedaţi pe cât posibil astfel:
1. Nu atingeţi ochiul, deoarece puteţi muta particula, făcând astfel şi mai dificilă extragerea ei!
2. Încercaţi să ţineţi ochiul închis cât mai mult timp posibil. Clipirea duce la creşterea în intensitate a iritaţiei!
3. Nu încercaţi să scoateţi dumneavoastră particula! Această acţiune poate agrava afecţiunea.
4. Căutaţi imediat un medic oftalmolog!
5. Descrieţi-i specialistului care vă va consulta mediul în care v-aţi desfăşurat activitatea în momentul producerii accidentului!

Gabriel Bocancia cu sprijinul SOVER

Un comentariu:

Anonim spunea...

buna ziua mamei mele i-a intrat o aschie in ochi,are dureri,nu poate deschide ochiul .oare v-a fi eliminat de ochi s-au trebuie mers la oftalmolog,idiul meu ionutmafiotu95