miercuri, 17 iunie 2009

Vitamina C

Vitaminele fac parte din componentele necesare pentru mentinerea starii de sanatate, alaturi de carbohidrati, grasimi, proteine, precum si de calciu, magneziu, fier, fosfor,etc.
Pentru mentinerea unei homeostazii decente, majoritatea nutrientilor trebuie sa fie ingerati in cantitati moderate.

Exista multi factori care determina necesarul unei diete, particulara anumitor micronutrienti : -influenta diverselor cicluri ale vietii, -proportia ce poate fi asimilata prin ingestie, -defecte metabolice ce afecteaza asimilarea,utilizarea ,excretia lor, -defecte dobandite ce afecteaza homeostazia lor, -stilul de viata al individului, -medicamente administrate in acelasi timp etc.
Vitamina C se incadreaza in categoria vitaminelor hidrosolubile. Ea este un cofactor enzimatic implicat in numeroase reactii fiziologice. Din cauza proprietatilor reductoare, serveste ca agent biologic antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi.J oaca un rol important in biosinteza colagenului, carnitinei, acizilor biliari; ea creste absorbtia intestinala a fierului. Astfel participa la homeostazia organismului, prin implicarea in sistemul imunitar, dezvoltarea sistemului osos, nervos, tesutului conjunctiv al vaselor sanguine, etc.

Prezenta multor factori fiziologici, fiziopatologici si farmacologici creste riscul dezvoltarii deficientei nutrientului respectiv.

Clasicul sindrom al deficientei vitaminei C este scorbutul (astenie fizica, depresie, anomalii ale tesutului conjunctiv). Sunt intalnite, de asemenea, defecte de osificare, dentitie, modificari ale procesului de crestere-atat in perioada intrauterina, cat si la copii, adolescenti.
Mentionam ca fumatorii pe termen lung au nivele sanguine scazute de vitamina C . Rar, sunt descrise si fenomene de toxicitate, prin exces de aport, la adulti. Apar : greata,diareea.

Aportul alimentar pentru femei este de ~75mg/zi, la barbati de ~90mg/zi; in medie 110mg/zi. Necesarul creste pentru fumatori. Pentru nevoile zilnice este suficient consumul de 500gr de fructe si legume Printre sursele bogate in vitamina C notam: portocale, kiwi, lamai, coacaze, piper, capsuni, patrunjel, brocoli, tomate, cartofi, ridichi negre.
Mentionam ca alimentele nu trebuie sa fie indelung preparate termic.

Copiii au nevoie de 35-60mg/zi, adolescentii de 110mg/zi.
In timpul sarcinei creste necesarul de vitamine A.E.C. , ca si in perioada lactatiei.
Vitamina C si E ca si unii carotinoizi, au rol important in bolile degenerative: ateroscleroza, cancer, cataracta, degenerescenta maculara. Prin studii epidemiologice se sugereaza relatia inversa intre cataracta, degenerescenta si ingestia de nutrientilor amintiti.

Centrul Medical Bio Terra Med
Dr.Afrodita Tudor Medic primar medicina interna Competenta ecografie generala

Natural Pharmaceuitcals. Tel: 021.320 0595

Niciun comentariu: