miercuri, 17 iunie 2009

Interviu cu Dr. Horia T. Stanca, medic specialist oftalmolog, asistent universitar, competența chirurgie vitreo-retiniană și ecografie oculo-orbitară,

-Domnule doctor Stanca cum este să-ți desfășori activitatea într-un centru medical “brand new“ precum Focus?
Este extrem de confortabil, întrucât centrul a fost conceput ca un sistem medical compact, dar flexibil, iar serviciul de oftalmologie s-a dezvoltat în acord cu solicitările celor care lucrează în el. Cu alte cuvinte aparatura pe care am cerut-o, am obținut-o, și chiar avem cu ce lucra.

-Ce ne puteți spune despre dotarea cabinetului de oftalmologie ?
Cred că putem vorbi despre un departament de oftalmologie constituit dintr-un cabinet de consultații, care dispune de cea mai performantă aparatură de examinare (autokeratorefractotonometru digital, ecobiopahimetru digital, foropter automat cu posibilitatea prescrierii cu mare precizie a corecției optice, biomicroscop cu lampă de halogen și maritoare multiple pentru evidențierea de detaliu a structurilor oculare); un cabinet de investigații oftalmologice de ultimă generație, precum și un bloc operator de-a dreptul impresionant. Dispunem de cel mai modern tomograf în coerența optică tridimensională pentru investigarea retinei și a nervului optic, de cea mai rapidă aparatură de fotografiere digitală a fundului de ochi și angiofluorografie, precum și de cel mai sofisticat perimetru computerizat pentru monitorizarea câmpului vizual la glaucomatosi. Avem deasemenea poate cel mai precis laser YAG fotodisruptor, cu care am efectuat, în premieră în Europa, repermeabilizări ale vaselor retiniene ocluzate prin emboli. Despre blocul operator pot spune că este comparabil cu oricare altul dintr-o țară din Vestul Europei. Avem un microscop operator de ultimă generație si un aparat de facoemulsificare ultrasonica pentru chirurgia cataractei de cea mai buna calitate.

-Nu sunt prea multi cel mai/ cea mai ?
Nu. Dotarea centrului s-a facut cu foarte mare profesionalism, urmarindu-se achizitionarea celor mai performante aparate. Dorim sa ne impunem pe piata si ca atare specialistii nostri trebuie sa lucreze cu ce e mai bun pentru a oferi tot ce e mai bun pentru pacienti.

-Cu ce veniti nou sau deosebit in peisajul medicinei private ?
Din punctul de vedere al oftalmologiei pot spune ca este o noutate utilizarea laserului YAG fotodisruptor in patologia vasculara retiniana. Acest laser pana nu de mult avea aplicatii strict in afectiuni ale segmentului anterior, practicandu-se cu el capsulotomie in cataracta secundara, respectiv iridotomie in Glaucomul cu unghi inchis. Deosebita este experienta noastra de trei ani in tratamentul degenerescentei maculare neovasculare prin injectarea intravitreana de agenti anti-VEGF sau corticosteroizi. Deasemenea tratamentul modern al edemului macular diabetic prin combinarea fotocoagularii laser si a injectarii de diversi agenti in interiorul globului ocular ne recomanda, datorita excelentelor rezultate obtinute.

-Cu ce va propuneti sa impresionati pacientii ?
Intr-adevar discutand despre o activitate privata se pot folosi si astfel de termeni pragmatici. As prefera sa vorbesc insa nu despre cum vom ii impresiona pe pacienti, ci despre cat de bine ii vom trata, despre excelenta organizare a receptiei, cu un timp minim de asteptare pentru pacient, despre sistemul complet computerizat de gestionare a datelor, despre performantele noastre reale intr-un cuvant.

-Degajati mult optimism ?
Poate ca sunt un tip optimist, dar nu cred ca timpurile pe care le traim mai permit acest lucru. Sunt mai degraba realist. Stiu foarte bine ca oftalmologia, domeniul in care activez, va deveni aproape exclusiv o intreprindere privata si incerc sa ma adaptez la aceasta mentinandu-mi insa cu fermitate aceleasi principii umane sanatoase, care m-au determinat sa urmez medicina.

-Mult succes in aceasta noua activitate ! Multumesc si va invitam sa ne urmariti evolutia.

Un comentariu:

lelia dragomir spunea...

CIND NU MAI AVEAM SPERANTA CA VOI MAI PUTEA VEDEA VREODATA SI NIMENI NU IMI MAI ACORDA NICI O SANSA ,PROFESIONISTUL DE EXCEPTIE SI CURAJOSUL DR. HORIA T. STANCA A REUSIT S-A IMI REDEA VEDEREA.
== II SARUT MAINILE CU CARE MA OPERAT SI II MULTUMESC INCA O DATA, DORINDU-I MULTA SANATATE SI D.ZEU SA II OFERE TOT CE ESTE MAI BUN PE PAMANT.