miercuri, 17 iunie 2009

Celulele Stem

Primul succes validat obtinut cu celule stem hematopoetice (sanguine) provenite din sangele cordonului ombilical a fost inregistrat in anul 1988. La aceea vreme, un baietel de 5 ani ce suferea de o boala genetica rara, numita anemie Fanconi, a fost tratat cu celule stem provenite de la sora sa nou nascuta. Azi, la 20 de ani de la transplant, acest baiat se bucura de o viata sanatoasa si are un sistem imun si hematopoetic perfect functionale.
Acum 20 de ani, doar o boala putea fi tratata cu celule stem provenite din cordonul ombilical; 10 ani mai tarziu, cateva boli puteau fi tratate ce aceste celule. In prezent, celulele stem proveite din cordonul ombilical au fost folosite cu succes in tratatarea a peste 70 de boli. Unele dintre aceste boli sunt cancere ale celulelor sangelui (leucemii) sau alte afectiuni hematologice (anemii). Unele deficiente imune (corpul isi ataca propriile celule) si unele boli metabolice, pot fi si ele tratate cu celule stem din cordonul ombilical.
MIT : Depozitarea celulelor stem pur si simplu nu are rost.
Adevar : Luand in considerare cunostintele actuale din acest domeniu, cercetatorii din domeniul medical cred ca probabilitatea ca un copil sa foloseasca celule stem din propriul cordon ombilical in timpul viatii este foarte ridicata. Este de cel putin 1/400 - si este in crestere.
MIT : Sangele din cordonul ombilical nu poate fi conservat timp indelungat.
Adevar : Pastrarea celulelor stem provenite din sangele din cordonul ombilical care au fost procesate corespunzator pentru depozitare, ne poate depasi ca varsta.
Toate cercetarile de pana acum sugereaza ca celulele crioprezervate au de fapt viabilitate nelimitata.
MIT : Sangele din cordonul ombilical poate fi folosit numai pentru copii.
Adevar : Desigur, adultii pot fi si ei tratati cu sange din cordonul ombilical si, de fapt, in acest moment ei constituie majoritatea pacientilor. Din punctul de vedere al medicinii regenerative, cantitatea de celule stem nu este prea relevanta. Chiar si o mica cantitate este suficienta pentru a activa regenerarea tisulara.
MIT :Pentru a obtine celule stem nu este necesar sangele din cordonul ombilical. In final toata lumea poate primi celule stem din maduva osoasa.
Adevar :Ar fi fost minunat daca ar fi fost asa desimplu. Este adevarat ca maduva osoasa contine celule stem. Totusi, acestea imbatranesc in acelsi timp cu organismul, si exista riscul de a-si pierde atat vitalitatea, cat si viabilitatea si pot fi afectate de aceleasi boli ca si restul organismului (de exemplu diabetul de tip 2). Prin comparatie, celulele stem provenit din sangele cordonului ombilical sunt tinere, proaspete si relativ neafectate de boli, asadar ofera mult mai multa flexibilitate.

Profesor Colin P.McGuckin
Presedinte Cell Therapy Research Institute, Lyon, France.
Presedinte, "Novus Sanguis" charity, funding Responsible Regenerative Medicine, Paris
Cryo Save
Tel: 021. 310.72.89

Niciun comentariu: