miercuri, 17 iunie 2009

Acneea


Desi lasa urme nu doar pe fata sau pe piele , acneea are un mare impact asupra formarii personalitatii la adolescenti producand in unele situatii numeroase inconveniente cu rasunet psihologic(uneori major) , cu depresie, frustare, pierderea increderii de sine,probleme sentimentale sau sociale(relativa izolare fata de grupul social in care ste integrat).

Este binecunoscut faptul ca factorii care induc aparitia acneei sunt reprezentati de hipersecretia glandelor sebacee si blocarea porilor iar infectia apare datorita cantonarii unor bacterii (care in mod normal se gasesc la nivelul pielii –Propionibacterium acnes) la nivelul foliculului pilos. Inflamatia apare datorita mobilizarii sistemului imunitar pentru a respinge substanta straina (bacteriile sau toxinele produse de acestea) si este caracterizata de aparitia semnelor celsiene-roseata ,tumefactie, durere, caldura locala.

Acesti factori contribuie la blocarea porilor manifestandu-se prin aparitia punctelor negre, respectiv albe, a pustulelor (cunoscute sub denumire de cosuri) si a chisturilor iar in perioada sa de maxima expresie clinica acneea arata ca o infectie cutanata . Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, pieptul, umerii si spatele dar acneea poate fi intalnita si pe brate sau chiar coapse, insa cazurile sunt extrem de rare.

De aceea acneea este considerata de foarte multe persoane o infectie cutanata cronica sau boala endocrina din considerente diferite insa in realitatea daca ne gandim la cauza determinanata si la expresia clinica variabila, limita dintre manifestare fizilogica si boala propriu zisa nu poate fi stabilita cu certitudine.

Hipersecretia glandelor sebacee este indusa de prezenta hormonilor androgeni (care se gasesc si in organismul femeii dar in proportie mult mai mica decat in cazul barbatilor)fiind produsi de ovare, respectiv testicule dar si de glandele suprarenale(corticosuprarenala) . In perioadele marcate de stres, aceste glande secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni, cauzand si hipersecretia glandelor sebacee. De asemenea, la pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive, ca urmare a modificarilor de ordin hormonal care au loc in organism.

ATENTIE! In ultimul timp foate multi tineri practica culturismul si consuma substante anabolizante de tip steroidian care contribuie la aparitia acneei sau agraveaza o acnee deja existenta.

Studii recente arata ca pentru majoriatea persoanelor cu acnee profilul hormonal este echilibrat deci nu putem spune din start ca este o boala endocrina decat daca avem efectuate dozari hormonale certe insotite de cele mai multe ori de formele relative mai grave de acnee.
In speranta ca ati inteles ca acneea nu poate fi cosiderata nici infectie cronica si nici boala endocrina voi prezenta o conduita fitoterapeutica avand caracter profilactic cat si curativ.

Tratamentul profilactic vizeaza combaterea unor factori care contribuie in mod indirect la aparitia sau agravarea acneei:
 Constipatia este principalul motiv care determina aparitia acneei;
 Alimentatia defectuoasa - consumul constant ciocolata, snacks-uri , alimente de tip fast-food duce frecvent la aparitia acneei iar consumul crescut al dulciurilor rafinate mentin glicemia la nivel constant ridicat ce are drept consecinta stimularea unor modificari hormonale care constituie "avanpremiera" acneei
 Stresul este "responsabil" de aparitia acneei prin modificarile de ordin hormonal
 Transpiratia se pare ca inrautateste starea acneei De asemenea, umiditatea si hainele stramte pot agrava starea;
 Produsele cosmetice neadecvate tipului de ten pot produce iritatii ale porilor

In acest scop recomandam utilizarea unor produse naturale cu adresabiliatae tintita asupra acestor factori:
1. Detoxifierea organismului este primul pas esential si care va trebui sa reprezinte o conduita terapeutica implementata anual in doua cure , fiecare cura efectuandu-se timp de 3 luni.
Recomandam utilizarea TRIADEI DETOXIFICARII realizata de URSOMAX-ELIDOR (un veritabil reglator metabolic si hormonal) 2-3 cp/zi asociat cu PUROFORT –ELIDOR -2-3 cp/zi si DEPUREX-ELIDOR-2-3 cp/zi
2 Utililzarea indelungata de ANTISTRES _ELIDOR (2-4 cp/zi ) va contribui la dimunuarea stimularii Corticosuprarenalei si implicit a secretiei sebacee
3. Combaterea constipatiei este extrem de importanta deaorece colonul reprezinta un puternic contingent de produsi de degradare care daca nu sunt evacuati zilnic vor contitui surse continui de aparitie sau agravare ale acneei ,de aceea recomandam utilizarea unui laxativ efcient LAXIMUS-ELIDOR 2-4 cp/zi.

Tratamentul curativ se realizeaza prin administarea indelungata de ECHINACEEA+PROPOLIS (ELIDOR) 3cp/zi dat fiind efectul binecunoscut pe care il realizeaza echinaceea asupra acneei si aplicare diurna si nocturna de GEL ANTISEBOREIC SI ANTIACNEIC-ELIDOR.
GELUL ANTISEBOREIC SI ACTIACNEIC prin compozitia sa (Trei frati patati, radacina de Brusture, ulei esential de Salvie ,tincture de Propolis) realizeaza local echilibrul seboreic si asigura un efect antiinflamator, antibacterian , calmant, cicatrizant si reepitelizant contribuind astfel la diminuarea pana la dispatitia acneei .
Mentionez ca acest tratament va trebui efectuat timp indelungat pentru a obtine rezultate certe .
Dr. Sorin Godeanu, Laboratoarele Elidor

2 comentarii:

Ana spunea...

O solutie buna cantra acneei

Consultant profesionist de frumusete Mary Kay spunea...

http://cosmeticemarykay.blogspot.com/2009/10/acneeabat-o-vina.html