miercuri, 17 iunie 2009

Păr sănătos şi fără mătreaţă


Cel mai important „accesoriu” natural şi una din principalele noastre „arme” în materie de sex-appeal este părul. Scurt sau lung, vopsit sau lăsat în culoarea sa naturală, coafat sau pur şi simplu vâlvoi, părul nu-şi poate ascunde starea de sănătate şi îngrijire. Părul nu ştie să mintă, pentru că nu-l lasă... capul! Sau, ca să fim şi mai exacţi, scalpul. Căci de aici încep majoritatea problemelor care se reflectă în aspectul podoabei capilare!

Malassezia furfur (cunoscută mai înainte ca Pityrosporum ovale) este ciuperca vinovată de cea mai răspândită afecţiune a părului, mătreaţa. Ce poate nu ştiaţi este că Malassezia furfur există în mod natural la nivelul scalpului fiecărui om. Doar că la unii „se vede”, la alţii nu! Care este explicaţia? Această ciupercă se hrăneşte cu grăsime, de unde rezultă că îşi găseşte teren fertil în zonele cu piele mai grasă. Când Malassezia furfur se dezvoltă prea repede, reînnoirea naturală a celulelor este perturbată, pielea se descuamează şi ea mai repede şi apare... mătreaţa! In funcţie de tipul de mătreaţă pe care-l aveţi, identificaţi şi ce fel de scalp aveţi: dacă enervanţii solzişori albi sunt uscaţi, ca fulgii, pielea capului este uscată. Dacă, din contră, aceşti solzişori sunt graşi, aderenţi la firele de păr, se îndepărtează greu la spălare şi mai şi aveţi senzaţia de mâncărime, scalpul dumneavoastră este unul gras. De ce a fost nevoie de această clasificare? Pentru ca, atunci când alegeţi şampoane anti-mătreaţă, acestea să fie compatibile şi cu tipul de păr, şi cu cel de scalp.

In afară de ciuperca pomenită mai sus, apariţia mătreţii mai poate avea diverse cauze, printre care se numără eczema seboreică, foliculita, psoriazisul, dermatite,transpiraţia abundentă, stresul, şamponarea rară a părului, duritatea apei pe care o folosiţi la spălare sau folosirea unor şampoane neadecvate tipului de păr şi de scalp, folosirea zilnică a produselor cosmetice pentru păr, ori chiar schimbările de mediu, climă şi umiditate la care vă expuneţi.

Sâcâitoarea mătreaţă este „hrănită” şi de aerul rece şi uscat, de praful şi noxele din aer, de şampoanele agresive ori de vopseaua de păr. Lipsa zincului din alimentaţie se vede în sănătatea scalpului, iar diverşii derivaţi ai acestui element, folosiţi ca substanţă activă în unele şampoane, nu sunt suficient de bine absorbiţi la nivelul pielii capului.
De asemenea, curele de slăbire dezechilibrate sau ţinute pentru o perioadă prea îndelungată duc la secătuirea corpului de numeroase elemente esenţiale pentru sănătatea părului şi a scalpului.
Mătreaţa nu este însă o „boală incurabilă”! Cu răbdare şi prin şamponări regulate cu produse special create să lupte împotriva ei, puteţi scăpa fulgii albi. Iată câteva şampoane de la Styx Naturcosmetic pe care le găsiţi în reţelele Plafar şi Centrofarm şi al căror efect este unul destul de rapid vizibil:

Şamponul cu ulei din arbore de ceai: este recomandat în şamponarea zilnică, pentru părul gras şi scalpul iritat. Previne şi tratează mătreaţa şi reglează funcţiile scalpului şi ale foliculuilui pilos.
Şamponul cu lapte de capră şi extract de urzică: este potrivit oricărui tip de păr şi are efect de însănătoşire a pielii capului. Combate mătreaţa eficient, iar substanţele active de curăţare şi zerul din laptele de capră redau luciul, sănătatea şi rezistenţa părului degradat.
Şamponul cu miere şi propolis şi şamponul cu extracte de rozmarin, salcie şi coajă de stejar din gama Krautergarten sunt recomandate pentru spălarea zilnică a părului. Combat mătreaţa şi reglează funcţia glandelor sebacee.
Styx Naturcosmetic propune şi alte produse de îngrijire capilară, deosebit de eficiente întrucât conţin ingredienţi activi din plante. Astfel, şamponul cu lapte de iapă şi aloe vera hrăneşte părul şi echilibrează Ph-ul la nivelul scalpului. Se recomandă spălarea cu şamponul cu henna în cazul părului tratat cu soluţie de permanent sau al celui degradat. Şamponul cu verbină din gama Aromatherapy dă strălucire şi vigoare părului degradat, foarte uscat, supus tratamentului permanent. Şamponul Rose Garden, cu ulei şi apă de trandafiri, dă strălucire părului şi îi conferă volum.

Un păr sănătos nu depinde însă doar de produsele cu care îl spălaţi, ci şi de felul în care îl îngrijiţi! Nu există un număr fix de zile la care trebuie să vă şamponaţi: părul trebuie spălat destul de des cât să se menţină scalpul curat, însă fără a exagera! Evitaţi să pieptănaţi sau să periaţi părul ud, pentru că este delicat şi se poate rupe foarte uşor. Ideal este să evitaţi uscătoarele de păr. După spălare, părul trebuie tamponat uşor cu un prosop şi lăsat să se usuce la temperatura camerei. Abia după ce s-a uscat poate fi pieptănat sau periat.


Styx NaturCosmetics
Tel: 0762 214 090

Niciun comentariu: