luni, 6 iulie 2009

Un tratament revoluționar de reîntinerire: laserul fractional CO2

În toate culturile din lume există o poveste frumoasă despre « tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte »,ceea ce arată fără putință de tagadă că oamenii și-au dorit dintotdeauna să trăiască mult și să nu îmbătrânească. Dacă în privința vieții veșnice nu avem încă speranțe, în privința tinereții fără bătrânețe putem face câte ceva.

Ceea ce este posibil pentru medicina actuală se grupează acum în noțiunea de antiaging, care include toate metodele, tratamentele și terapiile complementare cunoscute pentru a întârzia cât mai mult îmbătrânirea organismelor noastre, cu tot ansamblul de transformări aduse. Cu toate că antiagingul se referă și la modificări metabolice, viscerale, sexuale și neurologice, ceea ce interesează în primul rând pe majoritatea oamenilor este cum arată, cum își pot păstra o aparență mai tânăra.Ceea ce se observă mai întâi la un om este fața, apoi apar gâtul și mâinile.

Modificările cutanate sunt primele vizibile, mai ales ridurile, dar apoi și pigmentările și depigmentările, porii, reducerea țesutului adipos, apariția de mici vase de sânge cutanate, scăderea elasticității și a hidratării țesuturilor etc. Cu diminuarea efectelor acestor schimbări se ocupă atât chirurgia estetică cât și medicina estetică.

Dacă medicina estetică are la îndemână mai multe metode moderne de îmbunătățire a aspectului feței și gâtului-injectți cu toxină botulinică, peelinguri, acid hialuronic injectabil, tratamente cosmetice- se consideră însă că doar chirurgia estetică reușește o întinerire spectaculoasă prin liftingul facial. Dezavantajul cel mai mare al liftingului chirurgical este însă faptul că este o intervenție invazivă, cu o perioadă foarte lungă de vindecare și de recuperare. Pentru că majoritatea oamenilor nu au la îndemână două luni să se refacă dupa un lifting, timp în care și reluarea activității profesionale și viața socială sunt puse sub semnul întrebării, în ultimul timp se apelează mai ales la injecțiile cu toxină botulinică și acid hialuronic, care îmbunătățesc aspectul, chiar dacă nu se poate vorbi de o reîntinerire. Dezavantajele sunt însă minore, procedurile rapide și reluarea activității se poate face într-un timp foarte scurt.

Ce face însă ca tratamentul de reîntinerire cu laser fractional CO2 să fie revoluționar ?
Acest tratament laser ajunge să îmbine avantajele procedurilor miniinvazive-rapide, nechirurgicale, fără internare, fără cicatrice, vindecare rapidă, reluarea activității în scurt timp-cu rezultate de ansamblu de reîntinerire, cu întinderea și suplizarea pielii, cu atenuarea ridurilor și a pigmentărilor, cu îmbunătățirea texturii cutanate, apropiindu-se de rezultatele liftingului chirurgical fără a avea dezavantajele acestuia. Între laserele care s-au încercat în cursul anilor pentru reîntinerire, CO2 s-a făcut remarcat ca laserul cel mai eficace, care acționează ablativ, energia sa topind și desprinzând primul strat al pielii și transformând colagenul din straturile mai profunde, cu obținerea unui aspect de piele tânără, elastică, întinsă, sănătoasă. Singurul dezavantaj serios al acestui tratament era faptul că pacientul trebuia să aștepte o perioadă de 3-4 săptămâni în care fața lui se exfolia și se vindeca, perioadă în care nu se putea desfășura o activitate socială sau profesională normală. Acest dezavantaj a fost surmontat prin « fracționalizarea » tratamentului. Astfel, pe de o parte laserul nu mai acționează pe întrega suprafață a pielii, ci numai pe o mică fracție a pielii, prin microfascicule cu ajutorul unui scanner electronic, pe de altă parte se pot face mai multe tratamente, nu numai unul, în funcție de rezultatul dorit. Laserul fracțional nu mai agresează întreaga suprafață a pielii, ci numai mici porțiuni microscopice, în timp ce energia laserului se înmagazinează în straturile profunde și modifică colagenul, producând efectele descrise de întindere și înnoire a pielii.
Rezultatele se văd după câteva zile, în primele 3 zile zona tratată fiind mai congestionată, mai roșie, ca după o expunere la soare apoi revenind la culoarea normală. Îmbunătățirea este evidentă nu numai pentru reîntinerire, ci și pentru cicatrice, pori măriți, pigmentări și acnee.

Tratamentul se poate face sub anestezie locală, fără internare, cu reluarea rapidă a activității. Acestea fiind cerințele pacientului modern, se consideră că laserul fracțional CO2 răspunde în modul cel mai fericit așteptărilor celor care își doresc un tratament eficace dar minim invaziv, acum,la început de mileniu 3.

Dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurg, doctor în medicină
Centrul Medical ProEstetica
+40212305200,+40722525965
www.proestetica.ro

Niciun comentariu: