joi, 16 iulie 2009

Cristalinele artificiale

Cristalinul este lentila ochiului si se afla imediat in spatele partii colorate a ochiului, irisul. Cristalinul are rolul de a focaliza imaginea pe retina. O alta caracteristica importanta este acomodatia, prin care intelegem capacitatea de a vedea la toate distantele.
In anumite situatii cristalinul isi pierde proprietatile si astfel se deterioreaza vederea. Din fericire aceasta poate fi inlocuit cu unul artificial.

Cea mai frecventa afectiune ce duce la alterarea cristalinului este cataracta, aproximativ 70 % din persoanele ce depasesc 60 de ani dezvolta cataracta. Alti factori ce pot influenta sau determina opacifierea cristalinului sunt: medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultra violet si temperaturi extreme, etc.
Cristalinul artificial este o lentila dintr-un material biocompatibil, care este foarte bine tolerat de organism, ce suplineste functia cristalinului natural.

Cristalinele artificiale sunt de mai multe feluri si dimensiuni, functie de producator si de nevoi.
Cristalinele de “camera posterioara”, care se introduc exact in locul cristalinului natural si acestea pot fi rigide sau moi. Cristalinele de camera posterioara rigide, dure, se folosesc din ce in ce mai rar datorita faptului ca pentru a-l introduce in ochi este nevoie de o incizie mai mare si deci, de cusatura.

Cristalinele arificiale moi, cunoscute sub numele de foldabile sunt cele mai moderne si mai dorite, datorita faptului ca se “comprima” cu ajutorul unui injector si astfel pot fi introduse in ochi prin incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura). Avantajele oferite de cristalinul foldabil sunt: incizie mica, lipsa firului, vindecare rapida, scaderea riscului de aparitie a complicatiilor.
Cristalinele foldabile pot fi monofocale sau multifocale.

Cristalinele monofocale ofera o vedere buna. Dupa operatie pacientul va ramane cu ochelari, de cele mai multe ori pentru aproape. Acestea pot fi:
· Sferice: ofera o vedere foarte buna.
· Asferice: sunt cristaline ultramoderne, vederea oferita fiind mai clara si contrastul mai bun decat cea oferita de cristalinele sferice.
· Torice: au proprietatea de a corecta si dioptriile cilindrice, respectiv corecteaza astigmatismul.

Cristalinele multifocale ofera pacientului independenta fata de ochelari in peste 85% din activitatile zilnice. Cristalinele multifocale personalizate se adreseaza celor care au dioptrii extreme, inclusiv astigmatism. Acestea se comanda in urma unor masuratori si se fabrica personalizat pentru respecticul pacient.
Pe langa persoanele cu cataracta , cei cu dioptrii forte, miopie, hipermetropie, astigmatism, pot beneficia de operatia de schimbare a cristalinului in scop refractiv, mai exact o operatie pentru scaderea dioptriilor. In acest caz se calculeaza puterea cristalinului artificial necesara pentru a obtine dupa implant o dioptrie a ochiului apropiata de zero. Dintre toate tipurile de cristaline artificial, cele multifocale ofera cea mai mare satisfactie vizuala.

Exista cristaline artificiale de “camera anterioara”, rigide sau nu, care se implanteaza in fata partii colorate a ochiului (iris), pentru pacientii la care din anumite motive nu se poate implanta un cristalin in locul in care a fost cel natural.
Cristalinele artificiale cu iris sunt solutia pentru pacientii care congenital sau in urma unui accident nu au iris.

Operatia de schimbare a cristalinului dureaza foarte putin, se face cu anestezie locala, este fara internare, pacientul pleaca acasa dupa operatie, urmand sa stea cu pansament la ochiul operat pana ziua urmatoare cand se prezinta la controlul postoperator. Rata de reusita a operatiei este foarte mare, peste 99%.


Dr. Andrei FILIP
Medic Specialist Oftalmolog
Doctor in Stiinte Medicale
www.drfilip.ro
www.cataracta.ro

Niciun comentariu: