miercuri, 9 iulie 2008

Recomandari ayurvedice pentru mama si copil




Îngrijirea mamei şi a copilului reprezintă un subiect foarte important în cadrul medicinei ayurvedice. Pe baza textelor tradiţionale, oficialii indieni din domeniul sănătăţii promovează chiar un program naţional de tratament ayurvedic al acestei categorii de populaţie. Este interesant de ştiut că aceleaşi idei consemnate în Vede de mii de ani sunt recunoscute, în urma unor studii îndelungate, şi de medicina modernă. Unul dintre exemplele relevante în acest sens se referă la dieta femeii însărcinate, dovedindu-se ştiinţific că aceasta trebuie să fie bogată în proteine, vitamine şi minerale din surse naturale.
În următoarele rânduri, vom încerca o foarte scurtă prezentare a unor recomandări legate de sarcină şi de lunile imediat următoare naşterii, din perspectiva atât a mamei, cât şi a fătului. Sfaturile ayurvedice includ o paletă largă de idei, care ţin, aşa cum ne-am obişnuit deja, de dietă, stilul de viaţă, respectiv modul de gândire al viitoarei mame.
Dieta femeii însărcinate
Laptele este considerat un aliment ideal în dieta femeii însărcinate, deoarece conţine calciu, lactoză, grăsimi şi un procent moderat de proteine. Aportul regulat de lapte previne şi constipaţia, un simptom care trebuie evitat în perioada sarcinii.
Primele trei luni şi ultimele două luni sunt esenţiale pentru făt, fapt pentru care se recomandă o mare atenţie în aceste perioade. În primele trei luni, dieta mamei trebuie să fie în mare parte lichidă. Ea trebuie să consume multe fructe suculente, lapte, supe şi sucuri de legume.
Ca elemente de diferenţiere în dieta recomandată fiecărei luni de sarcină, se pot enumera :
- în luna I: lapte, dietă uşoară.
- în lunile a II-a şi a III-a: lapte medicinal obţinut prin fierberea în lapte a unor plante precum Shatavari (Asparagus racemosus) şi lemn dulce, care sunt nutritive, Brahmi (Bacopa monnieri) care ameliorează stările de anxietate şi susţine sarcina. Se mai recomandă mierea şi untul clarifiat.
- în lunile a IV-a şi a VII-a: unt, orez, lapte, fructe şi legume cu frunze verzi, Amla (Emblica officinalis) cu un conţinut ridicat de vitamina C, Guduchi (Tinospora cordifolia) pentru întărirea muşchilor uterini, Ashwagandha (Withania somnifera) pentru hrănirea embrionului.
- în ultimele două luni de sarcină: trebuie evitate sarea, grăsimile şi apa. Se recomandă orez gătit cu unt clarifiat, mici cantităţi de Tulsi (Ocimum sanctum) pentru proprietăţile sale antispastice.
- după naştere, în perioada de lăuzie, trebuie consumată o dietă uşoară, dar nutritivă, pentru refacerea ţesuturilor reproducătoare pierdute în urma naşterii.

Îngrijirea copilului după naştere
Ulterior naşterii copilului, îngrijirea acestuia trebuie făcută cu multă atenţie, pentru a-i facilita o dezvoltare fizică şi psihică normală.
Imediat după naştere, copilul trebuie spălat, insistându-se asupra orificiilor externe. Primul aliment care se recomandă a fi dat nou-născutului este un amestec de miere şi unt clarifiat.
Deoarece, în primele 6 zile de viaţă, copilul schimbă total atmosfera cu care era obişnuit în pântecele mamei şi este foarte sensibil la infecţii, trebuie acordată o atenţie specială camerei în care va fi aşezat bebeluşul. Pe lângă o igienă ireproşabilă, aerul trebuie purificat prin fumigaţii cu plante dezinfectante, care se pot lega şi, în săculeţi, la mâna copilului, dar şi a mamei.

Baia copilului se face utilizând apă medicinală (în care s-au infuzat remedii pentru întărirea imunităţii). Masajul este obligatoriu, deoarece hrăneşte pielea, stimulează circulaţia sangvină la nivelul muşchilor în formare ai bebeluşului şi relaxează sistemul nervos, creându-i o stare psihică de protecţie şi confort. Pe lângă masajul cu ulei, se poate folosi extern şi un amestec de plante cu făină de cereale pentru un gomaj blând, care dă strălucire pielii, reduce pilozitatea excesivă de pe faţă şi corp şi remodelează ţesutul adipos.
Hrănirea la sânAyurveda consideră că nu există echivalent pentru hrănirea copilului cu lapte de mamă. Acesta este un aliment complet, care conţine toate substanţele nutritive vitale, este uşor de digerat, creşte imunitatea şi menţine nivelurile energetice ale fătului. În plus, acest aliment este administrat la temperatura cea mai potrivită pentru făt şi nu prezintă riscul de a fi contaminat. Din punct de vedere psihologic, alăptatul menţine relaţia dintre mamă şi bebeluş, care astfel se simte mai sigur în confruntarea lui cu noua viaţă. În cazul în care alăptarea la sân nu este totuşi posibilă, cele mai bune substitute sunt laptele de vacă sau cel de capră.

Îngrijirea mamei după naştere
Perioada de după naştere beneficiază de recomandări speciale în Ayurveda, iar intervalul de refacere a femeii după naştere poate dura între 6 săptămâni şi 6 luni. Unii specialişti stabilesc drept punct final al acestei faze momentul de regularizare a ciclului menstrual.
- În prima săptămână după naştere, din cauza acumulărilor anormale de sânge la nivelul uterului, se recomandă spălături vaginale cu apă călduţă medicinală de două ori pe zi.
- Regiunea pelviană şi coapsele trebuie masate în mod regulat cu ulei de muştar, timp de cel puţin 30 de zile.
- După masarea corpului cu ulei, abdomenul trebuie împachetat într-o pânză de bumbac curată, pentru a realiza o compresie pe ţesuturi. Această compresie elimină prezenţa unor spaţii goale în abdomen, care pot determina apariţia unor afecţiuni, inclusiv depresie postnatală.
- Masajul trebuie urmat de o baie cu apă călduţă.
- Lăuza trebuie să evite cât e posibil expunerea la curenţi de aer rece, de aceea acoperirea capului fiind recomandată în această perioadă.
- Se pot practica exerciţii fizice uşoare.
- Trebuie evitate efortul fizic exagerat, inclusiv actul sexual şi stresul emoţional.

Respectarea acestui regim de viaţă o poate ajuta pe mamă să se recupereze mult mai repede după naştere şi, în acelaşi timp, să revină la forma fizică şi cea psihică anterioare sarcinii.

Importanţa suportului emoţional

Cei apropiaţi noii mame trebuie să înţeleagă dificultatea perioadei prin care trece aceasta şi să-i acorde acelaşi sprijin pe care mama îl oferă bebeluşului. Astfel, ea nu trebuie lăsată să gătească sau să participe în vreun fel la treburile gospodăreşti. Pentru a nu lăsa tot greul pe umerii soţului, familia şi prietenii trebuie să se implice în acest demers, pentru ca părinţii să depăşească cele 6 săptămâni critice de după naştere. Toate persoanele dragi trebuie să o înconjoare pe mamă cu afecţiune şi grijă.
În altă ordine de idei, vizitele la nou-născut nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, în caz contrar fiind suprasolicitaţi fizic şi nervos atât mama, cât şi copilul.

Ieşirile în public sunt total contraindicate în această perioadă, mai ales pentru copil, al cărui sistem de protecţie este insuficient dezvoltat.


Farm. Irina LUPAŞCU
0728/290242

Niciun comentariu: