miercuri, 9 iulie 2008

Program de exerciţii pentru trunchi, talie şi abdomen


A venit vara şi cu toţii vom merge la plajă ori în alte locuri unde ne vom bucura de o baie de soare sau o partidă de înot.

Pentru a menţinerea stării de sănătate, dar şi pentru a avea un corp frumos, vă recomandăm un program de fitness. Specialiştii vă propun un program zilnic de exerciţii uşoare care subţiază talia, întăresc spatele şi tonifică abdomenul, acest program fiind util atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Înainte de a începe programul propriu-zis de exerciţii, se face o uşoară încălzire, prin mişcări de braţe, uşoare sărituri şi alergare pe loc. Apoi, se vor face rotiri ale trunchiului.

Din poziţia verticală, cu picioarele uşor depărtate şi cu mâinile pe şolduri, vă veţi pregăti pentru programul de exerciţii . Este important ca spatele să fie menţinut întotdeauna drept, altfel riscând ca exerciţiile fizice să vă deformeze coloana. Se recomandă o postură redresată, cu toracele drept sau « pieptul înainte », centura scapulară în spate şi în jos, conform expresiei « a trage umerii înapoi », cu privirile înainte şi bărbia uşor ridicată şi cu capul îndreptat în sus, ca şi cum aţi dori să atingeţi tavanul.

Pentru tonifierea abdomenului există o serie de programe de exerciţii - unele dintre acestea tonifică abdomenul în special în partea superioară, altele, în partea inferioară. Specialiştii vă propun un exerciţiu puţin solicitant, însă cu efecte vizibile în scurt timp.
Veţi avea nevoie pentru sprijin de o minge sau alt suport (canapea, scaun). Vă veţi aşeza pe o saltea pe podea, iar picioarele vor fi îndoite în unghi drept şi, de asemenea, vor forma cu abdomenul un alt unghi drept. Din această poziţie veţi executa 16 ridicări cu mâinile la ceafă. Tot din această poziţie, după o mică pauză, veţi face aceleaşi exerciţii pentru abdomen, însă cu o singură diferenţă: ridicările nu vor fi drepte, ci cu o rotire astfel încât cotul drept (mâinile sunt la ceafă) să ajungă la genunchiul stâng, iar următoarea ridicare se va face astfel încât cotul stâng să ajungă la genunchiul drept şi tot aşa, alternând 8 ridicări.

Depozitele adipoase extrem de inestetice, situate de o parte şi de alta deasupra şoldurilor, beneficiază şi ele de un program de exerciţii menite să le diminueze dimensiunile. Din ortostatism, cu picioarele uşor depărtate, cu spatele drept şi cu gantere grele de 1-5 kg în mâini, veţi efectua exerciţiul. Cu un braţ pe lângă picior, iar cu celălalt ridicat, veţi face aplecări laterale atât spre dreapta, cât şi spre stânga, alternându-le. Atunci când se fac aplecările, bazinul stă pe loc, doar trunchiul se va mişca.

Pentru tonifierea trunchiului vă veţi aşeza în decubit ventral, adică pe burtă, pe o saltea aflată pe podea, mâinile fiind la ceafă. Picioarele sunt fixe şi uşor depărtate. Se vor executa 16 extensii maxime ale trunchiului. Puteţi executa, după o scurtă pauză, aceleaşi ridicări, dar cu rotirea trunchiului spre dreapta şi spre stânga, alternându-le.

Un alt exerciţiu pentru trunchi se execută din picioare, cu spatele drept, cu o greutate, la alegere, în mâini. Se vor executa aplecări sau flexii şi extensii, alternându-le. Acest exerciţiu nu va fi efectuat de persoanele care prezintă diverse afecţiuni ale coloanei lombare (lumbago, discopatii), fără un consult prealabil la specialist.

Pentru ca efectele acestor exerciţii să fie vizibile în timp cât mai scurt va trebui să îmbinaţi efortul fizic cu un regim alimentar sărac în grăsimi şi dulciuri. De asemenea, se va suplimenta aportul hidric la cel puţin 3 litri de lichide pe zi.
Să nu uităm că factorul cel mai important în eliminarea depozitelor adipoase este dieta, căreia i se alătură activitatea fizică desfăşurată în mod sistematic, cu scopul de a menţine greutatea şi de a tonifia musculatura.

Niciun comentariu: