miercuri, 9 iulie 2008

Importanta purtarii ochelarilor de soare

Ochelarii de soare - cu sau fara prescriptie - ce pot bloca aproape in intregime radiatiile UV protejeaza ochii si reduc semnificativ riscul aparitie problemelor cauzate de lumina solara. Lentilele se recomanda a fi de culoare gri, verde, maro iar cu cat lentila este mai mare, cu atat este mai bine! Ochelarii de soare gen wrap-around asigura o masura in plus de protectie alaturi de purtarea unei palarii avand cozorocul cat mai mare.

Cum alegem o pereche de ochelari de soare?

Cautati ochelari de soare cu protectie 100% UVA / UVB. Protectia impotriva radiatiilor UV este o grija a fiecaruia dintre noi. In grupul persoanelor care pot fi afectate de radiatiile UV, includem persoanele care petrec mult timp afara, cele care prezinta afectiuni ale retinei si cele care urmeaza anumite tratamente medicamentoase.
Cea mai buna solutie este achizitionarea unei perechi de ochelari de soare direct de la opticianul dvs.In acest fel, va puteti asigura de faptul ca ati achizitionat o pereche de ocehalri de soare conform normativelor in vigoare .Achizitionarea unei perechi de ochelari de soare de la vanzatorii stradali reprezinta un mare risc! Indiferent de cat de inchisa la culoare este lentila, acest lucru nu va protejeaza de radiatiile UVA / UVB.

Ce fel de ochelari de soare trebuie sa achizitionam?

Ochelarii de soare trebuie sa fie suficient de inchisi la culoare, cat sa reduca stralucirea soarelui, dar nu foarte inchisi incat sa distorsioneze culorile si sa afecteze recunoasterea semnelor de circulatie. Pentru o mai buna perceptie a culorilor, cumparati ochelari de soare avand lentile de contact de culoare gri, maro, verde.
Chiar si purtatorii de lentile de contact trebuie sa poarte ochelari de soare pentru a beneficia de protectie impotriva UV.
Lentilele din policarbonat sunt, in general, recomandate pentru copii, aceste lentile fiind foarte rezistente. Chiar si cand vorbim de protectie 100% impotriva UVA / UVB, lumina solara continua sa intre pe lateralele ochelarilor si se poate reflecta in ochi. Din acest motiv trebuie sa purtam ochelari de soare cat mai mari, de tip wrap-around.

Protejati-va tot timpul!

Atat toamna cat si iarna, razele UV ale soarelui pot ajunge la pielea noastra. Protejati-va tot timpul, indiferent de anotimp! Chiar si pe timpul iernii, copiii trebuie sa foloseasca SPF, indeosebi cand se joaca in zapada.
Nu uitati ca expunerea la radiatiile UV creste riscul aparitiei cataractei si, lasata netratata, poate duce la orbire!

ATENTIE!!! Majoritatea ochelarilor de soare pentru copii sunt de jucarie si nu asigura o protectie adecvata impotriva radiatiilor UVA / UVB. Asigurati-va de faptul ca achizitionati ochelari de soare pentru copii cu protectie 100% UVA / UVB.

Copiii petrec foarte mult timp afara. Cu cat petrec mai mult timp afara, cu atat riscul de aparitie al cancerului de piele este mai mare. Invatati-va copilul sa se joace la umbra, sa poarte imbracaminte care sa-l protejeze de soare, sa poarte palarii ce au cozoroc mare si ochelari de soare.
Persoanele care desfasoara activitati afara au 60% predispozitie la aparitia cancerului de piele.Cu fiecare zi petrecuta afara fara a utiliza protectie impotriva UVA / UVB, trebuie sa fiti constienti de faptul ca pielea dvs este predispusa la daune ireparabile. In 1995, in S.U.A., numarul cazurilor de cancer de piele in randul persoanelor care muncesc afara, era de 600.000. In 2002, au fost diagnosticate cu aceasta boala inca 1.3 milioane de persoane.

Gabriel Bocancia cu sprijinul SOVER

Un comentariu:

Ligia spunea...

Foarte interesant articolul, dupa parerea mea protectia pentru copii este foarte importanta, chiar daca incercam pe cat posibil sa nu ii expunem direct la soare, atat crema de protectie cat si ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca. Eu am gasit pe site-ul www.bebeardealul.ro ochelari pentru copii la preturi avantajoase, si am primit si reducere. Va recomand cu incredere: https://bebe.farmaciaardealul.ro/catalogsearch/result/?q=polaroid