miercuri, 9 iulie 2008

Psihologia sarcinii

Sarcina este traita individual de catre fiecare femeie, iar psihicul femeii insarcinate este deosebit de sensibil.

Plecand de la premisa ca sarcina nu-ti transforma doar corpul, ci ca transformarea este mult mai complexa, unele dintre lucrurile care se petrec cu tine in aceasta perioada pot chiar sa te surprinda.

In primele luni de sarcina, greata si starea de oboseala iti pot produce mult discomfort. Chiar si atunci cand dormi bine si somnul este productiv, datorita transformarilor hormonale, dar si a centrarii tale asupra fatului, peste zi, capacitatea ta de concentrare a atentiei si memoria pot fi afectate, asa incat s-ar putea ca randamentul tau profesional sa diminueze.


Oscilatiile emotionale sunt si ele frecvente, fara insa a fi expresia unor conflicte interioare sau a altor probleme afective, astfel incat toata perioada sarcinii este in egala masura inarcata de angoasa si speranta, linistea putand fi inlocuita brusc de temeri. E bine sa fii atenta si sa stii ca, daca constati ca starile de anxietate sau de depresie persista, atunci e important pentru tine, dar mai ales pentru viitorul bebelus, sa consulti medicul sau psihoterapeutul. S-a constatat ca astfel de suferinte ale mamei in timpul sarcinii au repercusiuni asupra comportamentului si starilor emotionale ale copiilor la varste de 4-5 ani (ADHD, dificultati de concentrare a atentiei si diverse probleme emotionale).

Este important pentru tine sa recunosti si sa distingi depresia de oscilatiile emotionale. Mai des intalnita in primul trimestru de sarcina si spre finalul ultimului trimestru, depresia este caracterizata prin urmatoarele semne: anxietate crescuta, stari de iritare accentuata, tulburari ale somnului, schimbari in modul de alimentatie, pierderea interesului pentru activitati care inainte iti faceau placere, tristete constanta. Daca regasesti la tine mai multe dintre aceste semne, nu te grabi sa-ti pui un diagnostic, dar consulta un specialist, pentru ca daca amani lucrurile s-ar putea inrautati. In plus o depresie in timpul sarcinii, creste riscul aparitiei alteia dupa nastere. In cazul depresiei, abordarea multidisciplinara medic si psihoterapeut este cea mai eficienta.

Ca sa eviti depresia, este bine sa-ti exprimi sentimentele si sa vobesti despre starile, temerile si incertitudinile pe care le traiesti, astfel incat sa nu lasi tensiunea psihica sa se acumuleze.

Vorbeste cu partenerul tau si faceti impreuna anumite lucruri Incearca sa va intariti legatura. Fii alaturi de cei dragi si petrece timp cu prietenii, ei iti vor oferi sprijin emotional, pentru ca singuratatea nu este o solutie. Incearca sa te relaxezi cat de mult posibil si neaparat nu uita sa ai o dieta echilibrata si sa faci exercitiile fizice recomandate de medic, care au rolul de a indeparta stresul. Poti reduce stresul si evitand schimbarile majore care pot fi amanate pentru mai tarziu (nu este indicata scimbarea locuintei sau a serviciului, etc.).

A deveni mama inseamna sa-ti asumi un nou rol social care nu le anuleaza pe celelalte, asa ca nu uita sa fii femeie, sotie, fiica, prietena, colega. Sarcina poate fii una dintre cele mai frumoase perioade din viata ta, asa ca succes!


Cristina Fulop, Psihoterapeut specialist Clinica Delicate Med. tel: 021.230.56.81

Niciun comentariu: