vineri, 9 iulie 2010

Copiii hrăniţi cu formule de lapte au risc mic de a face anemie feriprivă

Stilul actual de viaţă afectează nu numai modul de alimentaţie al adulţilor, dar şi pe cel al copiilor. Studiile întreprinse în Marea Britanie, Olanda şi SUA au arătat că alimentaţia sugarilor şi a copiilor mici este foarte departe de a fi corectă, determinând deficienţe ale unor nutrienţi importanţi pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor, cum ar fi carenţe de fier, zinc sau vitamina D. Astfel, în Marea Britanie, 9 din 10 copii consumă băuturi acidulate, fapt ce determină apariţia carenţelor de fier.

”În România, cea mai răspândită deficienţă este cea de fier. La vârsta de un an, 59,3% din copii suferă de anemie feriprivă. Comitetul de Nutriţie ESPGHAN (n.r. Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică) a avertizat că laptele de vacă este o sursă săracă de fier şi nu trebuie introdus în alimentaţia copiilor mai devreme de vârsta de un an”, a declarat Florenţa Creţu, reprezentantul medical Milupa România, cu ocazia conferinţei Bebe Sănătos, desfăşurată pe 3 iulie, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti.

Alimentaţia la sân este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, mai ales că s-a demonstrat că sugarul alăptat are şansele cele mai mari pentru a avea un sistem imunitar optim dezvoltat. Astfel, copiii alimentaţi la sân prezintă un risc mai mic de a dezvolta afecţiuni precum infecţii gastrointestinale, infecţii respiratorii, obezitate, infecţii urinare, otite sau astm. ”Laptele matern este un fluid viu care oferă o nutriţie perfectă şi care se adaptează nevoilor copilului. Primele zile după naştere sunt epuizante pentru proaspăta mamică, iar alimentaţia la sân este o îndemânare care trebuie învăţată”, a precizat doamna Florenţa Creţu.

Reprezentantul Milupa a explicat că cea de-a doua opţiune de alimentaţie a copiilor în primii ani de viaţă este reprezentată de formulele de lapte adaptate sugarilor. De asemenea, acestea sunt recomandate în momentul în care mama nu mai poate alăpta. ”O alimentaţie echilibrată trebuie să conţină proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine, oligoelemente cum ar fi fierul şi fibrele. Copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani au nevoie de o cantitate mai mică de lapte decât în primul an de viaţă. Din categoria produselor lactate, laptele constituie un aliment important în dieta copilului”, a mai spus Florenţa Creţu. Reprezentantul medical Milupa a adăugat că două cănuţe din formula de lapte adaptată pentru copii asigură 70% din necesarul zilnic de fier. Conform studiilor, prevalenţa anemiei feriprive la copii este mult mai scăzută la copiii alimentaţi cu o formulă de lapte îmbogăţită cu fier decât la cei hrăniţi cu lapte de vacă.

Niciun comentariu: