luni, 22 martie 2010

Strabismul la adult - întrebări şi răspunsuri


Atunci când eram rezidentă am învăţat că strabismul la adult “nu se operează pentru că revine” şi că “paraliziile muşchilor oculari sunt probleme neurologice şi trebuie tratate de neurolog”.
Întâmplarea a făcut ca odată cu şansa de a studia şi de a mă antrena în domeniul strabologiei în străinătate să aflu că aceste informaţii erau de mult depăşite şi derivau dintr-o insuficientă informare în această delicată şi dificilă subspecialitate care se numeşte strabologie.
Cei 14 ani de experienţă acumulată în acest domeniu nu numai că au contrazis aceste idei, dar au şi schimbat în bine, din multe puncte de vedere, inclusiv psiho-social, viaţa a nenumăraţi tineri şi adulţi marcaţi de strabism.

Care sunt originile strabismului la adult?
Există două mari categorii: strabismele cu origini în copilărie şi strabismele dobândite, rezultate în urma unor traumatisme, infecţii, afecţiuni vasculare sau tumori cerebrale ori afecţiuni generale (ex. diabet, boli endocrine etc.).

Care sunt problemele specifice ale strabismului la adult?
Spre deosebire de copil, la care miza tratamentului în strabism este recuperarea sau obţinerea vederii binoculare (adică a capacităţii de a vedea normal atât cu fiecare ochi în parte cât şi binocular, tridimensional), la adult o parte din aceste lucruri nu sunt posibile din cauza faptului că formarea vederii binoculare se termină în jurul vârstei de 7-8 ani, iar esenţială este perioada de până la 2 ani. Ea poate fi recuperată şi la adult acolo unde a existat în prealabil, dar nu poate fi obţinută la cei care nu au avut-o niciodată.

Se operează strabismul la adult?
Desigur, strabismul la adult poate fi operat cu rezultate foarte bune.

Care sunt strabismele adultului care nu pot fi operate ?
Fiecare caz are particularităţile lui, iar chirurgia şi prognosticul sunt individualizate în urma unui consult minuţios, care va examina toate aspectele acestuia. Strabismele paralitice se operează în general după un an de la instalare şi nu se operează cele cu unghi foarte mic sau cele la care există o contraindicaţie majoră de natură vitală.

Sunt necesare mai multe intervenţii?
În funcţie de experienţa chirurgului şi de complexitatea strabismului acesta se poate corecta printr-o intervenţie sau mai multe. Mai mult de 70-80% se corectează printr-o singură intervenţie. Rata celor care necesită mai mult de două intervenţii este foarte mică, sub 5%.

Există riscul de a vedea dublu după intervenţie ?
Da, există acest risc, dar procentual este foarte mic. Aproape toţi pacienţii operaţi de strabism (inclusiv copiii) trec printr-o perioadă de adaptare a creierului la un nou tip de percepţie, în care vederea dublă poate fi prezentă, dar este tranzitorie în peste 95% din cazuri.
Când este persistentă se poate rezolva cu ajutorul ochelarilor sau, dacă acest lucru nu este posibil, printr-o reintervenţie.

Este adevărat ca strabismele “revin” ?
Este posibil ca, în timp, în special la pacienţii cu ochi leneş (ambliopie), ochiul respectiv să înceapă să devieze, dar, de regulă, la intervale mari de timp şi nu obligatoriu.

Care sunt rezultatele ?
Bune. Nu întotdeauna este posibilă obţinerea unui aspect perfect normal, dar cu certitudine se poate obţine cel puţin o situaţie foarte apropiată de normal. Sunt dezechilibre vechi, cu bătaie pe termen lung şi, din acest motiv, pacientul trebuie să înţeleagă exact datele situaţiei lui particulare şi care sunt limitele tratamentului chirurgical.

Există noutăţi în tratamentul strabismului la adult ?
Da, chirurgia cu suturi ajustabile şi tratamentul cu toxina botulinică, indicaţia pentru acestea fiind stabilită de medicul strabolog în funcţie de particularităţile cazului.

Dr. Daniela Cioplean
Medic Primar Oftalmolog
Preşedintele Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie
Clinica Oftapro
www.oftapro.ro

14 comentarii:

marius spunea...

am 19 ani si sufar de strabism convergent alternant.cam cat costa operatia?multumesc.

Saptamana Medicala spunea...

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la o consultatie pentru a vedea ce este de facut. Abia dupa aceasta consultatie poti afla in mod exact costurile interventiei chirurgicale(Pleaca de undeva de la 1500-2000 ron si in functie de cat de grava este situatie poate creste. Poate exista si o a doua interventie chirurgicala). Iti recomand Clinica Oftapro deorece ei sunt axati in mod special pe chirurgia strabismului. Poti incerca sa-ti faci o programare la d-na Dr. Daniela Cioplean, este un medic extraordinar de bun. Telefonul clinicii este 021 252 52 01/ 021 252 52 17. Mult succes!

Anonim spunea...

am 18 ani si am purtat ochelari de la varsta de 13 ani pana la 17 nai si ceva...chiar dak nu mi sa corectat total...adik ochiul este drept dar cateodata cand nu focalizez calumea...si mai int sa nu stea pe axa...se poate ca strabismul sa revina complet la loc ?...ca as vrea sa stiu dak ar trb sa mai port ochelari sau nu...

Anonim spunea...

am 18 ani si am purtat ochelari de la varsta de 13 ani pana la 17 nai si ceva...chiar dak nu mi sa corectat total...adik ochiul este drept dar cateodata cand nu focalizez calumea...si mai int sa nu stea pe axa...se poate ca strabismul sa revina complet la loc ?...ca as vrea sa stiu dak ar trb sa mai port ochelari sau nu...

Anonim spunea...

am 18 ani si am purtat ochelari de la varsta de 13 ani pana la 17 nai si ceva...chiar dak nu mi sa corectat total...adik ochiul este drept dar cateodata cand nu focalizez calumea...si mai int sa nu stea pe axa...se poate ca strabismul sa revina complet la loc ?...ca as vrea sa stiu dak ar trb sa mai port ochelari sau nu...

Saptamana Medicala spunea...

raspunsul dat mai sus pentru Marius este valabil si pentru tine.
Mult succes!

Anonim spunea...

Buna, am 16 ani si am fost la un control oftalmologic si mi s-a spus ca am strabism. Medicul desigur nu mi-a explicat ce inseamna si cum ma pot trata, doar mi-a dat ochelari.Aha si m-a intrebat daca nu am purtat ochelari cand am fost mica.Parinti mei nu au observat ca am strabism si nu am avut ochelari.Nu m-am dus la control pentru ca nu vedeam ci pentru ca mi se zbatea ochiul drept .As vrea si eu sa stiu daca e sa am strabism il pot corecta si ce inseamna daca la ochelari am dioptria 0,5 la ambii ochi? multumesc!

Dr. Daniela Cioplean - medic primar oftalmolog spunea...

Mai intai trebuie vazut daca diagnosticul este real si corect. Este foarte putin probabil ca un strabism sa fi trecut complet neobservat pana la 16 ani. Va asteptam la un control, la oricare din medicii de la Oftapro si dupa un cosult corect si amplu o sa va dam toate detaliile.

Ana spunea...

Am 18 si de curand am observat ca ochiul stang are o mica deviatie spre interior, nu este forte vizibila, dar ma indispune mereu. As dori sa stiu daca se poate corecta doar cu ochelari doarece nu as vrea sa recurg la operatie. Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Buna ziua d-na doctor!
Am 23 ani,de mic copil tin capul inclinat spre dreapta.incercand sa rezolv aceasta problema tinand capul drept am observat ca nu pot sa ma uit cu ambii ochii normal.reusesc sa ma uit doar cu stangul,dreptul imi fuge in partea dreapta jos.Am fost anul acesta la un medic oftalmolog si ca diagnostic mi-a gasit:
OD: Exotrop
OS: Hiperfunctie oblic unic
Mia dat sa port ochelari permanenti si sa revin dupa 6 luni la control:
OD: -2,50 refractar
+2,50 duplex 87
OS: 0,00
De curand am fost la alt cabinet oftalmologic din Bucuresti si mi s-a spus ca nu pot sa ma operez pentru ca s-ar putea ca dupa operatie sa vad dublu(vederea dubla).Mi-a facut un test tinand capul drept si tragandu-mi ochiul drept in pozitia normala,m-a pus sa m-a uit la un anumit obiect si il vedeam de 2 ori.Tin sa precizez ca d-na oftalmolog mi-a spus ca in cazul in care o sa vad dublu dupa operatie nu are ce sa m-ai imi faca si o sa vad toata viata dublu.
TOTUSI AS VREA SA STIU DACA AR M-AI FI VRO SPERANTA SI DACA M-ASA PUTEA OPERA?
Va multumesc !

gabriel spunea...

va rog sa-mi lasati o adresa de mail si cand primim raspuns de la d-na dr sa vi-l pot trimite direct.

Anonim spunea...

Am 23 de ani si am strabism din copilarie. la ochiul drept am 10 grade deviatie si dioptrie -3, iar la stangul am 5 grade deviatie si dioptria -2. Am fost operata o singura data la ochiul stang, la 11 ani. Se mai poate corecta strabismul printr-o alta operatie?

gabriel spunea...

Sigur ca se poate. Luati legatura cu d-na Dr. Cioplean care este cel mai in masura sa va faca un control in urma caruia sa va lamureasca. Telefonul clinicii este 021 252 52 01/ 021 252 52 17
Mult succes!

Anonim spunea...

OBuna ziua. Baietelul meu de 4 ani are o pata roșie in ochi care arată ca ridicatura, basicuta
O are de aproape un an de cand a făcut o conjunctivita , pe care am tratat- o dar a rămas cu aceasta pata . Am continuat tratamentul aproape o luna si cu alte picturi si pe baza de corticoizi, dar nu a trecut. L-am tot dus la diversi dr care mi- au spus ca vede bine si este ca un semn in ochi si sa - l las așa. Acum ca a venit vara pata mi se pare mai mare un pic si mai imflamata si nu pot sa concep ca este un semn , dc este așa de ce este cand mai mare, cand mai mic. Mi- e frica sa nu fie ceva grav, sa- i afecteze vederea. Este pe album ochiului, f aproape de iris!!ma puteți ajuta cu o părere si sa- l aduc la o consultate la Dvs