miercuri, 24 martie 2010

România acordă o atenţie deosebită tuberculozei, una dintre principalele probleme de sănătate publică


În data de 24 martie 2010, cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Tuberculozei, România marchează 7 ani de scădere continuă a incidenţei acestei boli: de la 142,20 în anul 2002, la 99,90 în anul 2009. Conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), la Unitatea Centrală de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ au fost înregistrate în anul 2009 un număr de 21 457 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză, cu 1 222 mai puţine decât în anul precedent. Scăderea a fost mai pronunţată la cazurile noi (de la 18 717 în 2008, la 17 866 în 2009), faţă de recidive unde scăderea este mult mai puţin spectaculoasă, dar constantă (3 591 cazuri în 2009, faţă de 3 962 în 2008).
Cele mai importante realizări ale PNCT sunt menţinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoză de peste 70% încă din anul 1995 şi a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scăderea semnificativă a incidenţei. Aceste rezultate aliniază România cu succes la alte ţări din Europa şi din lume în care se înregistrează o tendinţă favorabilă de reducere a endemiei acestei boli.
Tuberculoza reprezintă una dintre problemele de sănătate publică cărora Ministerul Sănătăţii, le acordă o maximă atenţie. În contextul situării României pe primul loc în Uniunea Europeană între ţările cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei este firesc ca forurile politice să acorde în continuare o importanţă sporită acestei probleme. Pentru realizarea dezideratelor PNCT este absolut necesar sprijinul politic pentru finanţarea corespunzatoare a tuturor acţiunilor întreprinse.
Tuberculoza este o boală influenţată în mod direct de condiţiile socio-economice precare. Oricât de eficient s-ar dovedi PNCT, avem nevoie de o acţiune constantă împotriva sărăciei, pentru a obţine rezultatele dorite.
România îşi propune ca pe viitor să continue şi să intensifice activităţile de combatere a tuberculozei, aplicând strategiile recomandate de OMS la nivel internaţional. O atenţie deosebită este şi va fi acordată problemei tuberculozei rezistente la medicamente – iar în acest sens sprijinul politic şi susţinerea financiară sunt, de asemenea, extrem de importante.
În acest context, Dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT declară cu privire la evoluţia TB în România: “În condiţiile asigurării unei finanţări adecvate a tuturor activităţilor PNCT sperăm să realizăm depistarea cât mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoză şi tratarea lor cu succes, astfel încât să reducem transmiterea bolii în populaţie şi să evităm înmulţirea cazurilor cu rezistenţă la medicamente. În acest fel, putem obţine cu fiecare an scăderea treptată a poverii tuberculozei şi în România şi să ne integrăm şi din acest punct de vedere în standardele Uniunii Europene”.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua! am o intrebare desi nu pe acest subiect. Ma numesc Maria am 19 ani si am o problema. Nu stiu din ce cauza am par pe burta,pe abdomen,dupa mine ii mai mult decatr ar fi normal la o fata. Ma puteti ajuta cu ceva?