miercuri, 31 martie 2010

„Amanarea din ratiuni psihologice a inceperii tratamentului cu insulina poate conduce la complicatii grave ale diabetului zaharat!”


Diabetologii avertizeaza: „Amanarea din ratiuni psihologice a inceperii tratamentului cu insulina poate conduce la complicatii grave ale diabetului zaharat!”

Peste 150 de diabetologi din toata tara au participat sambata, 27 martie, la un eveniment sanofi-aventis dedicat problematicii diabetului zaharat. Scopul intalnirii a fost evidentierea importantei abordarii persoanelor cu afectiuni cronice, in general, si a celor cu diabet zaharat, in particular, nu doar din perspectiva medicala, ci si psihologica.
Tehnica interviului motivational, prezentata in cadrul evenimentului, atrage atentia asupra importantei abordarii psihologice in tratarea unei afectiuni cronice. Tema intalnirii a fost stabilita ca urmare a identificarii unor praguri psihologice in cazul persoanelor cu diabet, ce pot avea implicatii serioase asupra starii de sanatate si a aparitiei complicatiilor. Una dintre cele mai frecvente situatii intampinate cu reticenta este recomandarea de a trece de la medicatia orala la insulina. Ca urmare a amanarii inceperii tratamentului cu insulina, pacientul cu diabet se expune riscului de a dezvolta complicatii grave precum: tulburari de vedere sau chiar orbire, infarct miocardic, afectiuni ale rinichilor si amputatii la nivelul membrelor inferioare.
„In mod normal, persoanele care au diabet si se trateaza cu medicatie orala ar trebui sa treaca in 2-3 ani pe insulina. In realitate insa, in Romania, acest lucru se intampla abia dupa 10-15 ani. Exista un prag psihologic, o incercare de amanare pe cat posibil a momentului, care afecteaza insa starea de sanatate a pacientului. Ceea ce trebuie sa cunoasca pacientii este faptul ca tratamentul cu insulina este cel mai complex din patologia umana, existand posibilitatea de a se aplica cu succes si 50-60 de ani”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Centrul de Diabet Cluj. „Depresia este prezenta la circa un sfert dintre pacientii care au diabet. In acest context, medicul este cel care are un rol decisiv in depistarea corecta a starii de spirit, corelata cu factori sociologici si familiali, si in „montarea” psihologica. Practic, prin intelegerea si insusirea tehnicii de sustinere a interviului motivational prezentat in cadrul evenimentului, noi, medicii, vom putea sa ii intelegem mai bine pe pacienti si sa le oferim suport in intelegerea corecta a contextului in care se afla. Pasul imediat urmator este responsabilizarea directa a pacientului, pentru ca el este cel care are pana la urma controlul real in gestionarea bolii. Aceasta este diferenta intre a trata si a ingriji”.

Despre Diabet
Diabetul este o afectiune cronica, foarte raspandita, in cadrul careia organismul nu produce sau nu utilizeaza in mod corespunzator insulina, hormonul de care este nevoie pentru transportul glucozei (zaharului) din sange catre celulele organismului, pentru obtinerea de energie. Un numar de peste 230 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu aceasta suferinta si acest numar se asteapta sa creasca la cifra ingrijoratoare de 350 milioane, in urmatorii 20 de ani. In fiecare an, circa 7 milioane de persoane sunt depistate cu diabet. In plus, se estimeaza ca numarul real este dublu, circa 50% dintre bolnavi nefiind diagnosticati inca. Diabetul reprezinta cea de-a patra cauza de mortalitate la nivel mondial. Anual, circa 3,5 milioane de oameni mor din cauza diabetului.

Niciun comentariu: