miercuri, 13 mai 2009

Urticaria cronică o maladie neglijabilă .... Sau nu?

Privită sub aspectul tabloului clinic, urticaria cronică pare o boală superficială, uşor de recunoscut prin simptomatologia sa simplă şi foarte caracteristică: papule eritematoase pruriginoase tranzitorii, dar cu recurenţă zilnică sau la interval de câteva zile, pe o perioadă de cel puţin 6 săptămâni.
De asemenea, boala nu pune în pericol viaţa pacienţilor, cu excepţia cazurilor rare în care este însoţită de forme severe de angioedem. Implicaţiile urticariei cronice se extind însă mult peste această aparentă superficialitate.
Pentru medic, o problemă majoră o reprezintă identificarea factorilor etiologici.
Ghidurile diagnostice în urticarie agreează astăzi în unanimitate faptul că alergia IgE mediată este rareori elementul cauzal. Alergia alimentară, în particular, poate fi exclusă dacă simptomele apar la mai mult de 1-2 ore de la administrarea alimentului suspectat.
Prin contrast, dovezi substanţiale arată că până la 50% dintre pacienţi prezintă autoanticorpi îndreptaţi împotriva receptorului pt IgE (FcεRI) sau a IgE de pe suprafaţa mastocitului şi bazofilului, care pot declanşa eliberarea de histamină din aceste celule. Urticaria autoimună se caracterizează printr-o evoluţie severă, prelungită, şi un răspuns dificil la tratament.
Unii dintre pacienţii cu urticarie asociază tiroidita autoimună cu titruri crescute de anticorpi antitireoglobulină şi/sau anticorpi antimicrozomali. Tratamentul disfuncţiei tiroidiene la pacienţii cu hipo/hipertiroidism se poate însoţi cu o ameliorare a simptomelor urticariene.
Infecţiile cronice reprezintă un factor etiologic controversat. Explicaţia patogenetică a corelaţiei dintre infecţie şi urticarie constă în abilitatea unor factori inflamatori activaţi în cursul infecţiei (componenta C5a a complementului, citochine şi chemokine) de a degranula mastocitul cutanat într-o manieră IgE independentă.
Investigaţii direcţionate pentru identificarea unor infecţii bacteriene (sinuzită, infecţii dentare sau urinare cronice etc), virale (hepatită cronică virală, virus Epstein-Barr) sunt recomandate doar la pacienţii cu forme severe şi prelungite de boală, în absenţa altor factori declanşatori.
Privită prin ochii pacienţilor, urticaria este o boală cu impact profund asupra calităţii vieţii. Pacienţii cu urticarie cronică experimentează acelaşi grad de afectare emoţională şi sentiment de izolare socială ca şi pacienţii cu cardiopatie ischemică în aşteptarea unui triplu by-pass coronarian. Ca urmare, peste 75% dintre pacienţi se confruntă cu o alterare moderat-severă a calităţii vieţii la nivel fizic şi socioemoţional. Explicaţia constă în asocierea pruritului - unul dintre simptomele cu pragul de toleranţă cel mai scăzut - cu afectarea pielii – organ cu rol major în viaţa relaţională. Pruritul cauzează tulburări cantitative şi calitative ale somnului, dar şi iritabilitate, anxietate şi capacitate redusă de atenţie şi concentrare (la care contribuie şi somnolenţa diurnă, combinaţie a efectului bolii cu efectele secundare ale antihistaminicelor). În consecinţă, urticaria creează un handicap în desfăşurarea activităţilor profesionale, dar şi a celor sociale şi familiale. Implicarea în viaţa socială este afectată şi ca urmare a efectului desfigurant al bolii, cu impact major asupra imaginii personale, precum şi ca urmare a restricţiilor alimentare (de multe ori autoimpuse şi nejustificate) şi a imposibilităţii expunerii la anumite medii. Puţin surprinzător, pacienţii cu urticarie cronică prezintă frecvent un grad crescut de anxietate şi depresie.
Aspectele prezentate mai sus subliniază caracterul şi implicaţiile clinice complexe ale urticariei. Întrucât, chiar şi în cazul unor posibilităţi extinse de investigare, identificarea unui factor cauzal eliminabil este foarte rară, o altă problemă cu importanţă egală atât pentru pacienţi cât şi pentru doctor este reprezentată de terapia urticariei cronice.

Dr. Diana S. Church,Medic specialist în alergologie şi imunologie

31 de comentarii:

Anonim spunea...

felicitari pt.articol.sufar de aceasta boala de vreo 15 ani.nu reusesc sa ma vindec cu niciun tratament.nu inteleg de ce urticaria cronica nu atrage o atentie mai sporita asupra medicilor din toata lumea,avand in vedere urmarile dezastruase pe care le poate avea asupra vietii unui om.

Anonim spunea...

si eu am aceasta urticarie de 6 ani, si nu am prea multe sperante de tratament....iau un antihistaminic pe zi pentru a tine sub control. medicul alergolog mi-a spus ca este o clinica specializata in uricarie in Germania, unde se fac mai multe investigatii.

Anonim spunea...

contactati-ma pe adresa de mail leacuribabesti@gmail.com
si va voi da indicatii cum sa va vindecaticu fara cheltuieli majore !
bogdan

Anonim spunea...

Si eu sufar de urticarie cronica de 17 ani si nu mai stiu ce sa fac ca imi doresc si un copil dar cu atatea anihistaminice si cortizoane imi e frica sa fac! daca stiti un remediu bun desi nu stiu care ar mai fi, va rog sa ma contactati si pe mine!

Anonim spunea...

Lasati-va fratilor adresele de mail daca vreti sa fiti ajutati !
bogdan :
leacuribabesti@gmail.com

Anonim spunea...

Bobi te rog lasa un nr de tel sau suna pe nr asta ca altfel nustiu cum sa vb ok. 0743786017 terog suna . multumesc.

Anonim spunea...

si eu am aceasta urticaeie de 5ani si nu mai stiu ce sa fac ca sa scap, i au in fiecare zi cortizon cate 16 mg.

Anonim spunea...

Si eu sufar de aceasta boala de 2 ani si 4 luni,dar acum 3 luni am fost la Viena, la prof. dr. Klaus Wolff Consultatia costa 200 euro. Mi-am imbunatatit viata cum nici nu va vine sa credeti. Oricum, mi-a spus ca in max 2 ani ma fac bine. Mi-a dat o schema de tratament complet diferita de ce se da in Romania.Am fost de 2 ori la Viena pana in prezent si trebuie sa mai fac doar un drum acolo.
Ma simt f bine, iar profesorul este singurul care mi-a spus ca ma voi face bine.Oricum, in Romania am cheltuit in 2 ani 24.000 lei, fara absolut niciun rezultat.Va doresc sanatate tuturor.

Anonim spunea...

si eu sufar de urticarie cronica autoimuna, iau xyzal si telfast dar fara medrol nu rezist, fac crize asa de rele ca ajung la angioedem. nu mai stiu ce sa fac, analizele facute, multe si costisitoare, sunt normale. nu am alergie la ceva, imunologic e prb, spune dr de la malaxa, dar eu nu pot trai asa, caut si caut sa ma fac bine ! ma adresez voua cu ceva sfaturi sau leacuri

Anonim spunea...

Si eu am avut o urticarie cronica care nu trecea cu absolut nici un fel de tratament. Am incercat toate remediile existente pe piata, dar absolut toate, atat naturiste, cat si cele farmaceutice.Am consultat mai multi medici, nici unul neputand sa gaseasca leac pentru aceasta afectiune. La un moment dat m-am obisnuit cu ideea ca probabil voi duce pe picioare aceasta boala toata viata. Era destul de urat, aveam bube cat pumnul de mari pe toata suprafata corpului si mancarimi INSUPORTABILE. Dupa aproape 1 an de chin, am gasit solutia. Am urmat o cura de detoxifiere cu Colon Help de 3 luni, minim. In tot acest timp am tinut un regim foarte strict. Am mancat totul cat se poate de natural (fara e-uri, fara conservanti, fara cafea, etc...). De asemenea, mi s-a indicat sa consum portocale. 2-3 pahare de suc natural de portocale (portocale cumparate si stoarse la storcator, nu sucuri cumparate) m-au ajutat enorm (am auzit ca portocalele sunt un fel de antihistaminic natural, de la niste studenti din SUA), plus inca 2-3 portocale seara.
Prin urmare, sfatul meu este sa urmati tratamentul pe care l-am urmat si eu. Stiu, poate unii dintre voi deznadajduiti, dar nu va pierdeti speranta. Si eu, ca si voi, am indurat 1 an de boala fara sa gasesc vreun tratament. Solutia vine, pana la urma. Puteti sa imi scrieti la adresa de email vlad_x16@yahoo.com

Anonim spunea...

buna ziua si eu sufar de 16 ani de aceasta boala care m-a distrus in fiecare an cand vine vara imi apare in puseuri mari si daca nu iau medrol nu cred ca pot sa apuc a 2 zi.acum incerc sa fac un copil si bineinteles ca pe cale naturala nu pot avea asa ca trebui sa decurg la fiv.cat de grav poate sa fie daca eu iau cam 8g zilnic de medrol si peste 2 luni incep tratamentul pt fiv? nu mai stiu ce sa fac am fost internata de zeci de ori dar nu ma pot vindeca.va rog ajutati-ma cu un sfat util.va multumesc

Anonim spunea...

am mai postat mesajul si in alte locuri, il pun si aici, poate ajuta cuiva: eu am avut urticarie cronica timp de 2 ani si jumatate, fara nicio cauza descoperita (a aparut din senin si am facut investigatii peste investigatii, dar nu a reusit niciun medic sa-i dea de capat). Am putut sa o tin sub control doar cu picaturi zyrtec sau xyzal luate seara si dimineata, dar asta doar pt a le estompa si a elimina partial mancarimea. am incercat regim alimentar, tratamente alopate, naturiste, homeopate, dar fara niciun rezultat. Intr-un final mi-a trecut cu 2 medicamente ayurvedice pe baza de plante, aduse din India: patolakaturohinyadi kwatham si haridrakhandam. Le-am luat aprox. 1 luna si efectul a fost imediat. acum am mai bine de jumatate de an de cand nu mai iau nimic. Multa sanatate tuturor!

Anonim spunea...

Anonim, si de unde le-ai luat? Imi poti spune si mie?

Anonim spunea...

Pentru anonim din data de 18 decembrie, as vrea sa gasesc si eu medicamentele, sa le pot cumpara. Adresa mea de e-mail : nico_iuliamunteanu@yahoo.com.

Ramona spunea...

de 3 luni de zile ma confrunt si eu cu aceasta boala am fost la dermatolog nu am facut analize insa mi-a dat regim si tratament format din aerius,un unguent calciu efervescent si o injectie.am tinut regimul,am luat tratamentul nu am mai avut probleme,insa dupa 10 zile cand trebuia sa ma duc la control mi-au aparut iar si nu mi s-a mai dat nimic. ajutati-ma ca sunt disperata,sunt constienta ca sistemul sanitar din romania lasa de dorit dar totusi este o boala destul de grava.va multumesc

Anonim spunea...

medicamentele indiene mi le-a adus sotul meu din India,la recomandarea unui medic ayurvedic de acolo. Intre timp el s-a stabilit in Romania si nu mai are nici el posibilitatea de a le procura. Va pot ajuta eventual cu contactele unor curieri de acolo, cu care sa comunicati direct. Adresa mea de email este roxyandro@yahoo.co.in

Unknown spunea...

buna seara,
daca va intereseaza tratamentul ayurvedic din India, ma puteti contacta la tel. : 0743888906 (Cristi)

Multa sanatate tuturor!

Anonim spunea...

am urticarie autoimuna cu intolerante si alergiie alimentare intoleranta la histamina , astm tip mixt, descoperite in clinia klostergrafschaft in schmallenberg in germania( locuiesc in germania). Momentan iau 4-6 antihistaminice pe zi(rupafin 2-0-2 si fenistil la nevoie) si de 7 luni xolair 300mg ( plateste casa-1000€ injectia) o data pe luna, incet incet( dupa cam a 6a injectie) nu ma am nevoie de prednison.In clinica fac teste de provocare de vreo 30 ani, sunt specialisti.Inca nu am voie sa reduc tabletele, mai amm inca 5 injectii aprobate de casa momentan.
Nu se stie cat tine boala, cum a izbucnit cica asa si dispare, greu sa cred...

Anonim spunea...

Am 57 de ani si de curand am fost diagnosticata cu urticarie dermografica.Urmez tratament cu aerius , telfast fara nici o reactie.Stie cineva vreun tratamenr?multumesc

Anonim spunea...

Exista tratatament balnear la Olanesti pentru alergii&urticarie\fetita mea are urticarie cronica idiopatica de la 2ani jumatate.In urma medicatiei antihistaminice administrate am reusit sa o transform in dependenta de aerius...pana nu a mai raspuns nici la doza dubla ptr adult....anul trecut am ajuns ptr prima data la Olanesti ,in a patra zi de tratament balnear am oprit antihistaminicul.si de atunci un an si doua luni nu a mai luat nici o pastila!
Izvoarele de la Olanesti sunt medicamente naturale

Anonim spunea...

Am fost diagnosticata cu urticarie dermigrafica la presiune știe cineva vrun tratament ceva ?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Beatrice spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Beatrice spunea...

Eu m am vindecat cu autohematerapie simpla. Se recoltează 5ml sângele dvs si se injecteaza intramuscular in partea opusă imediat. Au trecut 10 ani si numai am nimic.Am fost 6 luni pe medrol...nu mi trecea deloc.

Beatrice spunea...

Autohemoterapie metoda Staubach.

mihaela spunea...

Beatrice, azi a fost prima autohemoterapie simpla si la mine. dar de ce zici partea opusa? mi a luat din mana stanga si tot in partea stanga mi a bagat, adica in soldul stang. trebuie in soldul drept?? multumesc

Unknown spunea...

Buna, as vrea si eu niste indicatii daca se poate. Mersi!

Unknown spunea...

Buna, ce tratament ti. A dat?

Unknown spunea...

Te. ai facut bine?

Anonim spunea...

Bună ziua!
As dori sa știu dacă aveți reacții adverse de la xolair?
Mulțumesc frumos!

Anonim spunea...

Adresa mea de mail
aurelly.aura@gmail.com
Mulțumesc frumos!