marți, 26 mai 2009

Cine numeşte lupi la stână ? Cine elaborează metodologiile … de exceptare de răspundere ?

Puţini manageri de spital numiţi în primul val de Nicolăescu, în urmă cu aproximativ 3 ani au rezistat pe post. Unii au fost îndepărtaţi după stagii scurte, fiind găsiţi cu nereguli strigătoare la cer, alţii au fost schimbaţi cu mare greutate, cu contestaţii şi chiar cu procese în instanţă. Avuseseră toţi înainte de numire de luat un concurs cinstit pentru ocuparea fotoliilor respective, după ce mai înainte urmaseră nişte cursuri nu uşoare de management medical.
Acum, noul ministru al Sănătăţii face acelaşi lucru ca şi cel dinaintea sa : schimbă directorii de spitale. Cum poate fi explicată această lipsă de performanţă managerială care motivează demiterile în masă?
Nu ar trebui destituiţi întâi/şi aceia care au numit în aceste cazuri lupi paznici la stână ? Dacă un manager este demis pentru că a administrat catastrofal un spital, responsabilitatea numirii a 431 de astfel de manageri cui aparţine ? Nu cumva ar trebui trase la răspundere acele comisii care au validat numirile ? Sau aceleaşi comisii îi contestă acum pe conducătorii înscăunaţi tot de ei ? Si asta după ce criterii ? Cât de corectă şi de serioasă este această Metodologie de calcul al indicatorilor de performanţă ai managementului spitalului, dacă tot ea defineşte situaţii atât de puerile în care un manager poate fi evita evaluarea ? Astfel, conform acestei metodologii, sunt exceptaţi de la evaluare manageri care:

- au fost numiţi cu caracter interimar ;
- nu au condus spitalul o perioadă de min. 6 luni în anul 2008 ;
- se află în litigiu cu Ministerul Sănătăţii;
- se află în incapacitate temporară de muncă ;
- şi-au prezentat demisia în perioada de evaluare.

În România, lucru ştiut şi vechi, orice manager (dacă are un minim simţ de prevedere…) până trece iureşul se poate interna şi la ospiciu dacă vrea sau, în orice caz, îşi confecţionează lesne un statut care să-l încadreze în oricare 4 din cele 5 variante (legale) prin care va eluda răspunderea legală ! Aşa sunt făcute la noi legile şi …metodologiile !

Rezultatul este incontestabil, se poate constata din raportul ministrului, conform acestei Metodologii au scăpat de evaluare aproape de două ori mai mulţi manageri decât au picat-o !

Călin Mărcuşanu

Niciun comentariu: