luni, 11 mai 2009

Calciul element esential pentru organism-asigurarea unui aport optim

Calciul este elementul mineral care are poate cele mai multe functii in organism.Unii il considera chiar cel mai important dintre toate.El este cel care intra in componenta sistemului nostru osos,asigurand o buna functionare a metabolismului acestuia-de la formarea oaselor si pana la batranete -cand tulburarile de fixare duc la osteoporoza si alte suferinte ca litiaza de organ.

Putini stiu ca rolul calciului este mai important dacat acela de element principal al osului;el este responsabil de formarea dintilor la copii,dar si de mentinerea activitatii cardiace,a contractiilor musculare,a activitatilor neurologice, intervenind direct in transmiterea sinaptica.Tot calciul este element de baza al coagularii,dar intra si in compozitia cimentului intracelular si influenteaza permeabilitatea celulara.

Este astfel evident faptul ca asigurarea unui aport normal de calciu si astfel a unui nivel sanguin normal sunt lucruri esentiale vietii.
Absorbtia acestuia se face la nivelul intestinului subtire , dar numai in proportie de cca 1/5-1/3 din calciul ingerat,fiind nevoie de prezenta vitaminei D,iar excretia se face prin rinichi,fecale si putin prin transpiratie.
Nevoia zilnica de calciu variaza de la 800 mg la copii de 4-8 ani, 1300mg pentru copii de 9-18 ani. Pentru varsta de 19-50 ani ,inclusiv femei insarcinate sau care alapteaza ,nevoile se situeaza in jurul dozei de 1000mg; peste 50 ani un supliment de 0,5-1 g\zi ,pentru a atinge un aport total (alimentar plus supliment) de 1,5 g\zi.Pentru absorbtia optima se asociaza cu vitamina D 800 U\zi.

Cele mai bune surse de calciu sunt lactatele,branzeturile,pestele(somonul,sardinele),anumite legume (varza de Bruxelles,spanac,broccoli).Avem nevoie de o fixare corespunzatoare a calciului deci de alimente care contin vitaminaD cum ar fi carne de vita,pui sau peste,unt,galbenus de ou.
Un rol important il au suplimentele alimentare care contin calciu (care insa sa fie si usor asimilabil de exemplu carbonat de calciu) si vitamina D care sunt indicate ori de cate ori exista discrepanta intre aportul alimentar si nivelul de calciu din organism.

Natural Pharmaceuticals Suplimnets
Tel: 021. 320.05.95
Dr. Cornel Lungu
Medic primar medicina de familie
Competenta ecografie generala

Niciun comentariu: