miercuri, 29 aprilie 2009

Drojdia rosie, prima statina in tratamentul aterosclerozei

Preventia bolilor cardiovasculare aterosclerotice a devenit extrem de importanta in ultimii ani. Abordarea activa a acestui domeniu este sustinuta de faptul ca BCV reprezinta principala cauza de deces prematur - in pofida progreselor farmacologiei sau ale terapeuticii interventionale sau pot duce la invaliditate si secundar la implicatii socio-psihologice serioase si costuri ridicate in sistemul de sanatate. Sa nu uitam ca vase lezate pot fi la nivelul membrelor, renal, coronarian sau cerebral si ca de cele mai multe ori afectarea este difuza, concomitent in teritorii multiple si in diverse grade de severitate. Astfel, influentarea factorilor favorizanti modificabili (fumatul, dieta, dislipidemia, diabetul, sedentarismul) alaturi de educatia psiho-emotionala de adaptare la un ritm de viata alert, solicitant joaca un rol major in strategia de tratament al unei afectiuni cu evolutie insidioasa, dar avansata in momentul aparitiei simptomelor.
Xue Zhi Kang, extractul alcoolic de drojdie rosie (Monascus purpureus) fermentata pe suport de orez reprezinta o optiune terapeutica eficace in controlul profilului lipidic si al procesului de ateromatoza, mai ales in cazul persoanelor cu sindrom metabolic, cunoscute ca avand risc vascular semnificativ.
Monascus purpureus este una dintre cele 24 de specii de mucegai Monascus din familia Elaphomycetaceae, utilizata din vechime – anul 800 AD in China si Japonia pt prepararea unor alimente fermentate (vin de orez, otet, sosuri, condimente). Apare descrisa in Farmacopeea chineza in perioada dinastiei Ming, cu indicatie pentru boli circulatorii si digestive generate de deficitul meridianelor splina si stomac.
Compusii activi sunt denumiti monacoline, iar dintre acestia monacolina K / mevinolin inhiba HMG-CoA-reductaza, enzima implicata in biosinteza hepatica a colesterolului.
In farmacologia moderna aceste observatii au inceput acum 20 de ani, clasa medicamentoasa fiind denumita statine si de atunci continua demonstrarea efectelor hipolipemiante, antiinflamatorii, stabilizatoare de placa ale acesteia.
In studii randomizate in 1997 si 1999 efectele Xue Zhi Kang asupra scaderii colesterolului total si trigliceridelor au fost asemanatoare celorlalte statine semisintetice, cu semnificatie asupra scaderii LDL-C. Durata tratamentului a variat intre 4 si 24 de saptamani, iar rezultate s-au evidentiat din saptamana a patra.
Un alt studiu observational desfasurat in China pe durata a 4 ani, care a inrolat peste 4800 de persoane cu BCI arata scaderea cu 60% a episoadelor anginoase.
Important de precizat ca efectele secundare, manifestate in sfera digestiva sunt nesemnificative, ceea ce reprezinta un avantaj in toleranta si administrarea indelungata.
Se recomanda 1-2 cp x 2/zi, dimineata si seara, in functie de tabloul lipidic, pacientilor cu dislipidemie, sindrom metabolic, diabet, ateromatoza carotidiana, boala coronariana ischemica, postinfarct miocardic, hipertensiune arteriala, boala arteriala periferica.
Suplimentar, asocierea in dieta a grasimilor polinesaturate – seminte, uleiuri vegetale, tofu, peste oceanic sau a suplimentelor cu acizi grasi polinesaturati omega 3 creste
protectia neurovasculara.

Dr Anca Lojnita
Geriatrie-gerontologie, homeopatie
BBM Impex
www.bbm-medical.ro

Niciun comentariu: