joi, 5 februarie 2009

Kinetoterapia în periartrita scapulo-humerală

Periartrita scapulo-humerală este un sindrom clinic dureros, localizat la nivelul articulaţiilor umărului. De cele mai multe ori este însoţit de redoare şi de limitarea mişcărilor în urma afectării structurilor periarticulare (ligamente, capsulă, tendoane, bursă, muşchi) prin leziuni degenerative şi/sau inflamatorii. Această afecţiune poate fi agravată prin intervenţia unor factori precum traumatismul, microtraumatismele, suprasolicitarea sau expunerea la frig.
Periartrita scapulo-humerală este o boală des întâlnită mai ales la persoanele de peste 40 de ani şi prezintă patru forme clinice:
- umărul dureros simplu: este forma clinică cea mai frecventă şi se manifestă prin dureri moderate la nivelul umărului, la efectuarea unor activităţi zilnice (îmbrăcat, spălat etc.);
- umărul dureros acut (hiperalgic): e caracterizat prin dureri violente, insuportabile care se intensifică noaptea şi fac imposibile mişcările;
- umărul blocat: debutează de regulă cu dureri moderate ale umărului, dar în timp duc la instalarea unui blocaj al articulaţiei denumit sugestiv: “umăr îngheţat”;
- umărul pseudoparalitic: are la bază, perforarea/ruptura de diverse grade a tendoanelor muşchilor rotatori, apărută de obicei pe un fond degenerativ (la vârste de peste 60 de ani).

Tratamentul periartritei scapulo-humerale urmăreşte în principal: ameliorarea durerii, reducerea inflamaţiei şi recuperarea mobilităţii articulare.
Mijloacele folosite sunt: tratamentul medicamentos, kinetic şi chirurgical, de multe ori în asociaţie, în funcţie de forma clinică şi evoluţie.

Tratamentul kinetic:
În cazul umărului dureros simplu, nefiind vorba de o limitare de mobilitate, kinetoterapia are rol profilactic, împiedicând pierderea mobilităţii şi apariţia fibrozei. Dacă în stadiul acut se recomandă doar posturări, în stadiul subacut sunt permise mobilizări ale articulaţiei scapulo-humerale. Stadiul terminal necesită refacerea forţei musculare, a stabilităţii şi mişcării controlate a umărului.
În cazul umărului dureros acut, singura atitudine kinetică permisă este imobilizarea absolută a braţului, cu o pernă în axilă şi cu eşarfă de susţinere a antebraţului şi mâinii. După ameliorarea durerii se trece la contracţii izometrice şi chiar la mobilizări precedate de aplicaţii calde. Hidrokinetoterapia poate fi aplicată chiar din fazele iniţiale dureroase. Apa caldă, pe lângă efectul calmant antialgic, permite exerciţii complexe pentru mobilizarea umărului.
Kinetoterapia umărului blocat începe printr-un tratament preventiv al capsulitei retractile. Aceasta presupune posturarea corectă a umărului inflamat şi mobilizarea precoce a membrului superior. Se recomandă exerciţiile cu bastonul, roata şi diverse instalaţii de scripeţi.

Kinetoterapeut - Horia Atanasiu-Meves

5 comentarii:

Unknown spunea...

Cred ca ma incadrez la prima categorie(umar dureros simplu). Am efectuat un tratament medicamentos pe baza de miorelaxante si s-a stabilizat. Am urmat pe urma 8 sedinte de acupunctura, dar parca s-a inregistrat un regres. Acum ma dau cu Arnigel si fac usoare exrcitii de mobilitate. Astept alte sugestii. Multumesc!
ClauTM

Anton spunea...

marius
Buna ziua,
am o problema la umarul drept. Totul a inceput acum 4 ani cand m-am angajat ca inginer proiectant la un birou de proiectare din bucuresti unde am inceput o munca la birou (intre 8 si 9 ore stat la birou; este o medie). Durerea este localizata in interiorul umarului si se manifesta la rotirea mainii , cand indoi mana ca si cum tin mana pe ghidonul de la bicicleta si din pozitia asta rotesc catre exterior, sau tot in pozitia asta de prindere a ghidonului de la bicicleta ridic cotul pana la nivelul capului. Inainte sa ma angajez am facut sala; culturism; 2 ani cu o frecventa de 4-5 ori pe saptamana , nu am luat anabolizante pe parcurs , ma simteam extraordinar, energie totul mergea foarte bine , nu am exagerat cu nimic doar ca nu am lucrat umerii in detaliu , adica am pus accent pe spate , biceps , picioare, piept etc ;sa zic totul dar umerii mi se pareau mai greu de lucrat. Am fost si la medici, daca asta vroiati sa ma intrebati: Irimia Stefan MedSport acesta mi s-a parut un adevarat profesionist care m-a diagnosticat cu impigment (periartrita scapulo humerala) , si tendinita la supraspinos, bursita subacromiala. Doru Filipesc-impigment; un diagnostic identic fara sa stie istoricul (acest diagnostic a fost obiectiv) ; si un medic de la Med life ; cu acelasi diagnostic. Vreau sa va spun ca de 4 ani nu am mai facut nici un fel de miscare ( rareori ma doare si stangul foarte foarte putin sper sa nu am acelasi lucru si la el)dar nu am vrut sa ma operez pt ca ( am dureri mici cateodata mai mari si cred ca at cand o sa mi se rupa ceva cred ca at o sa ma operez ) eu consider ca voi reusi si altfel poate prin kinetoterapie sau altfel ... Am facut si RMN la domnul Virgil Ionescu si o sa imi permit sa va scriu ce rezultat am primit :- Examinare IRM a umarului drept fara substanta de contrast: -capul humeral cu configuratie normala cu congruenta corespunzatoare cu cavitatea glenoida ce are dezvoltare normala; microchiste degenerative subcorticale posterior de insertia muschiului infraspinos
- suprafete articulare regulate cu corticala cu grosime normala;
-cartilagiul articular cu grosime normala
-maduca osoasa cu semnal normal
-articulatie acromio-claviculara cu configuratie normala
-grasime subacromiala redusa pana la disparitie
-minim revarsat fluid de nivelul bursei subdeltoidiene
-muschii ce acopera articulatia umarului cu aspect normal
Am facut kinetoterapie 2 sapt au fost in zadar ,nu mi-au fost de ajutor pt ca eu cred ca au fost neprofesionisti, am luat glucozamina, am luat antiinflamatorii, masaj cu gheara dracului, laba ursului , ketonal, arcoxia cand iau ma lasa cateva ore dar in rest am o durere continua doar la miscar cateodata si cand tin mana langa corp , o durere nu foarte mare dar este sacaietoare ca si durerea de masea daca mi se permite comparatia
Rugamintea pe care o am la dumneavoastra este in primul rand sa imi cititi acest mesaj si daca cumva aveti orice fel de idei..ceaiuri;masaje oriunde ca sa mai scap de dureri sau exercitii mi-ar fi de mare ajutor si v-as fi foarte recunoscator.
Tin sa precizez ca am facut o ecografie la Dr. Corina Raileanu si nu mi-a gasit nimic a plimbat mouse-ul ala pe umar cu gel si se uita la ecranul respectiv si imi zicea ca nu am absolut nimic nici impigment nici bursita nici leziuni la muschi nimic nimic.VSH la analize de sange este un pic marit dar nu trece de limita .
Va rog daca stie cineva unde sa merg..medicina alternativa ORICE ORICE dar fara operatie ( o sa ma duc pana la urma dar mai incerc va rog sa ma ajutati, daca stiti pe cineva care a scapat de poveastea asta periartrita scapulo humerala fara operatie va rog sa imi dati orice sfat este foarte important pentru mine. Am uitat sa va spun ca at cand fac baie fierbinte la umar , ma lasa total durerea 30 de minute si nu stiu de ce....poate ma ajutati sa inteleg
multumesc

Anonim spunea...

Si eu am fost diagnosticat cu periartrita scalpulo humerala si dupa 10 sedinte cu ultrasunete si curenti, durerea a disparut.Tratamentul l-am urmat in Sibiu la dl. dr. Virgil Olariu.

cornel spunea...

Anton / Marius cred ca stiu ce trebuie sa faci.

cornel.bugoi@yahoo.com si vorbim mai multe

Marius spunea...

Buna ziua,

in legatura cu problema mea la umar ( Impigment) vroiam sa va spun ca sunt in recuperare dupa operatie. Am decis sa fac aceasta operatie la domnul doctor Irimia Stefan caruia ii multumesc pentru tot. Acum ma simt bine , sunt inca in recuperare. In august cred ca voi termina , umarul nu ma mai supara la fel ca inainte.