joi, 5 februarie 2009

Apiterapia in afectiuni imunitare


Alergii.

Polenul – principalul agent incriminat la aparitia alergiilor respiratorii! Polenul recoltat de albine - un remediu excelent in tratamentul alergiilor!

In mod paradoxal, polenul recoltat de albine este recunoscut ca desensibilizator in cazul alergiilor sezoniere, manifestate sub forma de rinite alergice. Care este explicatia acestui mecanism ? In cazul unei reactii alergice, canalele de calciu situate in membrana unor celule specializate denumite mastocite se deschid in prezenta alergenului. Aceasta deschidere permite patrunderea calciului in celule, fapt ce are ca rezultat degranularea mastocitelor, fenomen insotit de eliberarea de histamina, un puternic mediator al reactiei alergice.
Se poate emite ipoteza conform careia, in cursul desensibilizarii, canalele de calciu raman inchise sub efectul flavonoizilor din polen. Ca urmare, mastocitelor nu mai elibereaza histamina blocandu-se astfel simptomele reactiei alergice. Se stie ca doua produse medicamentoase Chromoglycan si Intal utilizate pentru prevenirea crizelor de astm alergic, au in structura lor chimica inelul croman si un flavonoid. Si o alta explicatie : alergiile, pot fi eliminate si prin actiunea complementara a calciului, a acidului aspartic si a vitaminei C din polen si din pastura.

Tot paradoxal, si propolisul, incriminat la randul sau ca potential alergen, poate reprezenta un mijloc eficient de combatere a alergiilor, pe baza aceluiasi mecanism de actiune al flavonoizilor.
Persoanele cu alergii cunoscute la polen care doresc sa utilizeze produsele apicole pentru a face desensibilizari cu ceea ce este cunoscut sub denumirea de « imunoterapie specifica a bolilor alergice » nu trebuie sa inceapa acest tip de tratament decat sub stricta supraveghere a unui personal de specialitate. Aceasta deoarece cercetarile efectuate asupra acestui tip de tratament poate oferi rezultate foarte bune in unele cazuri in timp ce in altele rezultatele intarzie sa apara.

Prin imunoterapie specifica se intelege o forma speciala de tratament al alergiei, care consta in cresterea treptata a dozelor de alergen, prin administrare subcutanata sau orala cu scopul de a reprograma imunitatea specifica (de la alergie la toleranta). Principala greseala care se face insa aici este alegerea incorecta a pacientilor. Eficacitatea imumoterapiei specifice este bine documentata pentru alergia la veninul de albine si de viespe, la polinoza si din ce in ce mai mult pentru astmul bronsic alergic.

Sclerodermia este o afectiune auto-imuna generalizata a tesutului conjunctiv, ce afecteaza pielea, muschii, articulatiile si organele interne. Pana acum, din pacate, nu se cunoaste nici un fel de terapie bine definita pentru acest tip de afectiune.

Sclerodermia conduce adeseori la moartea pacientului prin insuficienta renala sau prin aritmie cardiaca. O metoda terapeutica complexa bazata pe intepaturi de albine – deci cu venin de albine - si cu laptisor de matca, a oferit rezultate semnificative in ameliorarea starii pacientilor, materializata printr-o diminuare notabila a durerilor articulare si o ameliorare a elasticitatii pielii.Rigiditatea articulatiilor nu dispare complet dar capacitatea functionala se poate recupera in grade diferite in functie de localizari. Asocierea celor doua produse ale stupului stimuleaza sistemul imunitar si regenereaza tesuturile afectate. Se pare ca in cea mai mare parte, efectul este datorat laptisorului de matca. In al treilea rand, compusii cu actiune anti-fibrozanta previn acumularea colagenului si amelioreaza starea tegumentelor.


Dr. Biochimist Cristina Mateescu. Institutul de Cerecetare Dezvoltare pentru Apicultura

Tel: 021. 232.50.60

www.icdapicultura.com

Niciun comentariu: